Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de westflank van het hogedrukgebied Arnulf wordt vandaag en morgen nog zachte lucht aangevoerd met temperaturen boven de 10°, maar het zachte weer pakt vrijdag de biezen en vanaf het weekend hebben we winters ogende weerkaarten.

Boven Scandinavië komt een krachtig hoog te liggen en de stroming draait bij ons naar het oosten. De aanvoer van koude lucht komt dan opgang en de temperaturen gaan omlaag. In het weekend komen we niet meer boven de 10° uit en na het weekend blijft het kwik wellicht onder de 5°. In de nacht en (vroege) ochtend neemt de kans op vorst toe. Kortom: eindelijk weer wat past bij de tijd van het jaar!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zon, maar ook nog enkele buien

Gisteren begonnen we de dag bewolkt en vanuit het westen trokken er enkele buien over het land. Al vrij snel klaarde het vanuit het westen breed op en gistermiddag scheen de zon weer flink.

Er stond een stevige zuidwestenwind die over land matig tot vrij krachtig was en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7. De temperatuur steeg naar 12 tot bijna 14° met in Nieuw Beerta 11,8 en in Gilze Rijen en Westdorpe 13,7°. In België lagen de maxima tussen de 9 en 14° met op de Mont Rigi 8,6 en in Koksijde 14,0°.

Gisteren kwam het in de ochtend nog tot buien. Martin Vye legde dit exemplaar fraai vast in Friesland.
Lokaal werden ook regenbogen waargenomen. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos op de Maasvlakte.
Nadat de buien waren weggetrokken klaarde het flink op. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Er stond ook een hoop wind en de blaadjes aan de bomen hadden het bijzonder zwaar. Martin Vye maakte ook deze foto.
Aad Hogenboom maakte deze fraaie foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.

Vrij veel hoge bewolking

Het is op deze woensdag droog en geregeld schijnt de zon. Er trekken ook met regelmaat velden met sluierwolken over het land en in het noorden van het land komt ook middelbare bewolking voor. De zon zal dus niet uitbundig schijnen.

De wind is duidelijk minder aanwezig dan gisteren en waait zwak tot matig uit het zuiden. Alleen in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden komt eerst nog een vrij krachtige wind voor, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar 11° in het noordoosten en naar 13, lokaal 14 in het zuiden en in België. In de hogere delen van België wordt het 9 of 10°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en er waait niet meer dan een zwakke zuidoostenwind. De temperatuur daalt flink naar waarden tussen de 1 en 4° met kans op vorst aan de grond.

Flink wat zon

Morgen zal de zon flink schijnen en het blijft droog. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten en de temperatuur stijgt naar maximaal 9 of 10° in het noordoosten en naar nog altijd 13-14 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

In de westelijke helft starten we vrijdag met mist en het is de vraag of dit allemaal oplost. Landinwaarts zal de zon schijnen. Bron: meteologix.com

Rustig en geleidelijk kouder!

Na wederom een frisse nacht met temperaturen van 1 tot 4° is het vrijdag rustig weer met aanvankelijk nevel en mist. Het kan even duren voordat de grijzigheid is verdwenen, maar in de middag komt op steeds meer plaatsen de zon tevoorschijn.

De zwakke tot hooguit matige zuidoostenwind draait naar oost en de temperatuur is al wat lager en stijgt naar 8 tot 11°. Mocht het onverhoopt grijs blijven, de zuidwestelijke helft van het land maakt daarop de grootste kans, dan wordt het niet warmer dan een graad of 6-7.

Boven Scandinavië komt een krachtige blokkade van hogedruk te liggen met bij ons een oost tot noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Bron: meteologix.com

In het weekend komt er boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling. Met een oost tot noordoostelijke stroming stroomt koude lucht naar onze streken en de temperaturen gaan omlaag.

Het weerbeeld kenmerkt zich zaterdag (intocht Sinterklaas) door zonneschijn, zondag kunnen er later op de dag lage wolken het land binnendrijven. De temperatuur gaat omlaag en stijgt zaterdag, bij een zwakke tot matige oostenwind, naar 7 tot 9, in het zuiden lokaal nog naar 10°. Zondag wordt het van noord naar zuid zo’n 6 tot 8°. Er waait dan een in kracht toenemende noordoostenwind die het voor het gevoel nog wat kouder maakt…

Het is weken, zo niet maanden te warm geweest, maar volgende week liggen de temperaturen onder de norm voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

(licht) winters!

Na het weekend krijgen we niet alleen winters ogende weerkaarten, maar ook (licht) winters weer. Aan de zuidflank van een krachtige blokkade boven Scandinavië wordt met een stevige noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd waarin de temperatuur overdag blijft steken bij waarden rond of zelfs onder de 5°. In de nacht en vroege ochtend gaat het enkele graden vriezen.

Dergelijke temperaturen is natuurlijk al wennen na alle warmte van dit jaar, de stevige noordoostenwind zal het voor het gevoel extra koud maken…

We staan aan de vooravond van een zeer interessante en (licht) winterse periode en wie weet trekken er storingen over onze streken en met dergelijke temperaturen hebben we direct sneeuw! Sneeuw is op deze termijn natuurlijk nog niet te verwachten, al laten de diverse weermodellen wel soms een sneeuwsignaal zien. We houden het natuurlijk in de gaten…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vanaf het weekend gaat dalen. Tot die tijd is het nog 10° of meer, maar na het weekend wordt soms de 5° niet eens gehaald.

De dag eindigde met veel zon en de zonsondergang was dan ook weer fraai. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige herfstfoto.
Was ziet het er toch prachtig uit in deze tijd van het jaar. Martin Vye maakte ook deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de winters ogende weerkaarten. Voor nu een mooie woensdag en graag tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 966 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer