Advertentie 

Weersverwachting vandaag

Lang gewacht en toch gekregen… Het is inmiddels winters in de Lage Landen en het ziet er niet naar uit dat ‘de Vriezeman’ weer snel zijn biezen pakt.

Na een nacht met lichte tot matige vorst is het op deze zaterdag droog met geregeld zonneschijn. In het zuiden van de Lage Landen en dan vooral over België komt meer bewolking voor en later op de dag is er kans op wat lichte (mot)sneeuw. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 1 en 3° en er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind. Voor het gevoel is het duidelijk kouder met een gevoelstemperatuur enkele graden onder nul.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in de zuidelijke helft komt eerst nog vrij veel bewolking voor. De temperatuur daalt flink met in het binnenland op uitgebreide schaal matige vorst. Het kwik daalt naar waarden rond de -3/-4° aan zee en naar -7, lokaal -8° in het binnenland.

In het noorden van het land kwam het tot winterse buien. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Meteo Nederland maakte deze foto bij Paesens-Moddergat in Friesland.
De dag begon prachtig winters met lichte tot matige vorst en een opkomende zon.Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Jolanda Bakker maakte ook een prachtige foto op een koude vrijdagochtend.
Albert Thibaudier maakte deze foto. De winter is begonnen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Debbie van Ooststroom.
Deze prachtige zonsopkomst werd gemaakt door Aldo BV.
Johan Klos maakte ook een prachtige foto.

Weerpraatje

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Brigida boven het oosten van Europa is het rustig weer met aanvoer van polaire lucht. Het lagedrukgebied Ilmar boven Engeland trekt naar het zuidoosten en kan later vandaag over België lokaal voor wat lichte (mot)sneeuw zorgen. Morgen en maandag is het droog en vrij zonnig, dinsdag zorgt een vanuit het noordwesten afzakkende storing wellicht voor sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de dag koud met lichte tot matige vorst. Deelen ging onderuit naar -6,0 en Ell naar -5,8°. Overdag scheen op veel plaatsen de zon, maar in het noorden kwamen ook enkele (winterse) buien voor. In het zuiden werd het later op de dag mistig. De temperatuur steeg naar 1 tot 7° met in Arcen maximaal 0,4 en in Ell 1,2°. Op Terschelling werd het nog 7,1°.

Een dergelijke temperatuur gaan we voorlopig niet meer halen, want vandaag bijvoorbeeld wordt het niet warmer dan 1 tot 3°. Daarbij schijnt geregeld de zon, maar over de zuidelijke helft komt ook meer bewolking voor vanwege een (schampende) storing (Ilmar) onderweg van de Britse Eilanden naar Frankrijk en mogelijk valt er wat lichte (mot)sneeuw.

De verwachte weerkaart voor morgen. Rustig winterweer met volop zon. Bron: wetterzentrale.de

Morgen is depressie Ilmar boven Frankrijk zo goed als opgevuld en trekt langzaam verder zuidwaarts. Dat betekent bij ons prima winterweer met volop zonneschijn. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot hooguit matige oost- en later noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 1-2° boven nul, maar omdat het dauwpunt rond de -6/-7° ligt, is er (ondanks die positieve temperaturen) wordt het al gevormde ijs niet of nauwelijks aangetast.

In de nacht naar maandag is het helder en koud. In de kustgebieden koelt het af naar waarden tussen de -4 en -6°, landinwaarts wordt het met -8/-9° nog kouder.

Zo zag de maan er eerder deze week uit. Maandag wordt hij verduisterd. Maurice Vroegrijk maakte de foto.

Maandagochtend vindt er een totale maansverduistering plaats. De maan beweegt zich door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op de maan valt. Omdat het helder is, is de verduistering goed te zien die om 3:36 uur begint. De eclips eindigt om 8:50 uur, maar de totale verduistering vindt plaats tussen 5:41 en 6:44 uur met het hoogtepunt om 6:13 uur. Toch valt er een klein beetje zonlicht door de aardatmosfeer waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan komt, ofwel we krijgen een bloedmaan.

Maandag starten we met volop zonneschijn, maar gaandeweg de dag verschijnt er steeds meer bewolking. Het blijft droog en de zwakke wind wordt geleidelijk zuidwest. De temperaturen zullen dus weer op een wat hoger niveau uitkomen met maxima veelal tussen de 2 en 4°. Doordat de dauwpunten ruimschoots onder nul blijven wordt het ijs wederom niet of nauwelijks aantast.

De verwachte weerkaart voor dinsdag met de opkomende depressie vanuit het noordwesten. Bron: wetterzentrale.de

Dinsdag wordt het spannend, want vanuit het noordwesten nadert een lagedrukgebied. De exacte koers van het laag is bepalend voor de vorm van de neerslag en de hoeveelheid. Dat er neerslag gaat vallen is vrij zeker, maar of dat sneeuw, smeltende sneeuw, onderkoelde regen (IJZEL) of gewone regen wordt moet worden afgewacht. Een verschil in koers van enkele tientallen kilometers kan een wereld van verschil geven, maar hoe verder landinwaarts, hoe groter de kans op sneeuw. Na een nacht met lichte vorst komt het kwik dinsdag weer boven nul uit. Mocht het tot sneeuw komen, dan is dat natuurlijk niet goed voor de ijs ontwikkeling.

De verwachte weerkaart voor eind volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf woensdag worden de weerkaarten klassiek winters. We vinden lagedruk boven het Middellandse Zeegebied en hogedruk boven Scandinavië. Tussen deze weersystemen komt een krachtige oost tot noordoostelijke stroming te staan met aanvoer van (nog) koudere lucht. In de nacht vriest het matig tot misschien wel streng, overdag komt het kwik niet of nauwelijks meer boven nul uit. Het weerbeeld kenmerkt zich door perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden met kans op een enkele sneeuwbui. Kortom: het is winter en voorlopig blijft dat ook zo.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het de komende 10 dagen koud is met elke nacht vorst. Overdag komt het kwik steeds een paar graden boven nul uit, maar richting eind volgende week wordt het nog wat kouder.

De ijspluim voor wateren van 1 meter diep. Bron: winterplaza.nl

In de nacht naar maandag vriest het allemaal goed dicht en daarna gaat de ijsgroei langzaam door. Maandochtend ligt er zo’n 2 centimeter ijs, aan het eind van de week is het ongeveer 6 centimeter. Gemiddeld wordt het na volgend weekend zo’n 9 centimeter ijs verwacht op wateren van 1 meter diep. Op lokale ijsbanen en slootjes is het ijs dan allang dik genoeg om te kunnen schaatsen..

Ton Wesselius maakte deze foto. Na 1 nacht ijs lag er al een ijsvloer…
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor deze zaterdag en morgen kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 2.088 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Winters met flinke nachtvorst. Dinsdag kans op sneeuw!”

 • Kees
  19 januari 2019 at 07:39

  Een paar jaar geleden vroor het ook dat het kraakte. Vanwege de harde oostelijke wind is het toen maar op een paar plaatsen tot schaatsen gekomen vanwege windwakken en dunnen plekken in het ijs vanwege stromingen onder het ijs. Allemaal vanwege die wind. Bij ons heeft het toen nachten minstens 10 graden gevroren maar het oppervlakte water wilde maar niet dichtvriezen, daarom hecht ik niet zoveel waarde aan de ijspluim. Het belooft veel maar er zijn zoveel factoren die ijsvorming beinvloeden. Wat is de windverwachting de komende periode?

  • Rico Schröder
   19 januari 2019 at 07:52

   Goedemorgen Kees,

   Dank voor je reactie.

   De eerste dagen waait het niet of nauwelijks met hooguit een windkracht 2 tot 3. Er kan dus een mooie ijsvloer worden opgebouwd en omdat de dauwpunten ruimschoots onder nul zijn, wordt het ijs overdag (bij licht positieve temperaturen) niet of nauwelijks aangetast.

   Afwachten was de (eventuele) sneeuw dinsdag gaat doen met het ijs, maar later volgende week neemt de vorst toe. Wel zal tegen die tijd de wind duidelijker aanwezig zijn, dus het moet dan wel dicht liggen…

   We houden het in de gaten.

   Fijn weekend,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier