Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: wisselvallig weer met winters karakter
Lagedrukgebieden op de Noordelijke Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied uitgestrekt van de Canadese kust tot aan Spanje zorgt voor een noordwest-zuidoost georiënteerde straalstroom. Wij zitten deze week vaak ten noorden van die straalstroom, wat ervoor zorgt dat met name de bovenlucht vaak koud is. De temperatuur aan de grond is echter wat hoger door een aanvoer over de relatief warme zee. Al met al zorgen de depressies die zich de komende dagen in onze streken begeven voor een wisselvallig weertype, en in combinatie met de koude bovenlucht heeft het weer vaak een winters karakter. Vooral woensdag wordt voor winterliefhebbers een dag om in de gaten te houden.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: buiige neerslag, in de avond stormachtig
Gisteravond trok er een lagedrukgebiedje over het noorden van ons land. Een occlusiefront, behorende bij dit lagedrukgebied bezorgde de gehele Benelux van tijd tot tijd regen. In de middag werd het geleidelijk iets droger, maar nog steeds vielen er verspreid over de Lage Landen buien. De maximumtemperatuur liep uiteen van een kleine 6 graden op de Wadden tot 8 graden in het zuiden van Nederland en westen van België.
Tegen de avond lag het volgende front alweer klaar en behalve dat er opnieuw neerslag viel, nam ook de wind flink in kracht toe. De wind trok aan tot kracht 8 aan de kust en daar kwamen ook windstoten voor tot 100km/h. Bekijk meer besprekingen van de storm van afgelopen nacht hier op ons forum. Verder daalde de temperatuur enkele graden en in het binnenland (en met name Limburg & de Ardennen) viel er wat natte sneeuw.

Maurice Vroegrijk maakte een foto die goed bij het weerbeeld van gisteren past.
Deze foto werd door Johan Klos gemaakt: de Waal bij IJzendoorn.
Jannes Wiersema stuurde ook weer een aantal foto’s in.
Rob de Graaf legde de felle opklaring vast welke volgde na het overtrekken van het front.

Vandaag: vanochtend neerslag, vanmiddag opklaringen en buien
Vanmorgen valt er nog op veel plekken regen of natte sneeuw, maar het front dat voor deze neerslag zorgt trekt geleidelijk het land uit. Vanmiddag klaart het dan op steeds meer plekken op en wisselen zon, stapelwolken en (winterse) buien elkaar af. Met name in de hogere delen van de Benelux (de Ardennen) kan er zich een sneeuwdek(je) vormen dankzij de eerder genoemde neerslag. De maximumtemperaturen variëren van 4 graden aan de oostgrens tot 6 graden in de kustgebieden, in de Ardennen is het natuurlijk kouder. Er staat nog altijd een matige tot vrij krachtige, aan de kust krachtige noordwestelijke wind, al neemt deze in de loop van de dag wel in kracht af.

Komende nacht is er ruimte voor opklaringen, en in deze opklaringen koelt het af tot rond of onder het vriespunt. Verder vallen er ook enkele winterse buien. Door bevriezing van natte weggedeelten en winterse neerslag kan het glad zijn!

Morgen: opnieuw enkele buien
Morgen verandert er niet al teveel aan het weerbeeld. Met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind waait het minder hard dan vandaag. Verder komen er buien voor en laat de zon zich zo nu en dan zien, al wordt het in de middag bewolkter en neemt de kans op wat neerslag (natte sneeuw) toe. De maximumtemperaturen liggen tussen de 3 en 6 graden boven het vriespunt.

Dit soort taferelen zullen we deze week ongetwijfeld gaan zien.

Woensdag: sneeuw!
Woensdag wordt naar verwachting de meest winterse dag van de week. Een kleine randstoring trekt van zuid naar noord over de Benelux en daarmee trekt er een neerslaggebied over. Omdat de wind (aanvankelijk) aflandig is en de bovenlucht koud (zie de kaart hieronder) is de kans dat er sneeuw valt erg reëel. Ook de dauwpunten liggen onder nul. De maximumtemperaturen variëren van rond of iets boven het vriespunt in het binnenland tot 4 graden boven nul aan de kust, maar wanneer de sneeuwval wat intenser uitvalt dan verwacht, is het mogelijk dat de temperaturen op lagere waarden blijven steken. De grootste kans op sneeuwval is vooralsnog voor de zuidelijke helft van de Benelux (zie bijvoorbeeld het verwachte sneeuwdek volgens WRF), maar dit soort randstoringen laten zich moeilijk voorspellen en daarom is “nowcasten” belangrijk in deze situatie.

Hier zien we de temperaturen op het 850hPa vlak, in dit geval zo’n 1200 meter hoogte. Temperaturen van -7 a -8 zijn ruim laag genoeg voor sneeuwval wanneer de wind aflandig is. Bron: WRF/Wetterzentrale
Volgens het WRF model maakt een groot deel van de Lage Landen kans op een sneeuwdekje, en met name in de hogere delen van België kan er veel sneeuw gaan vallen. Bron: WRF/Wetterzentrale

In de nacht naar donderdag gaat het hier en daar vriezen, en als het opklaart kan de temperatuur hard onderuit gaan, zeker wanneer er een sneeuwdek aanwezig is.

Ook donderdag ligt de maximumtemperatuur slechts enkele graden boven het vriespunt en is er kans op winterse buien. In de nacht naar vrijdag kan het weer flink afkoelen, maar opnieuw is de voorwaarde hiervoor dat het opklaart.

Vanaf het weekend wordt het een fractie minder koud, al blijft het kwakkelen met ’s nachts temperaturen rond of enkele graden onder nul en overdag zo’n 3 tot 6 graden daarboven. Nog altijd is er kans op winterse neerslag (zie de sneeuwpluim hieronder) maar vanaf volgende week wordt die kans kleiner.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Vanaf het weekend lopen de temperaturen iets op, maar het blijft kwakkelen. De relatief grote spreiding op korte termijn is omdat randstoringen en lokale factoren zoals winterse buien zich moeilijk laten voorspellen, maar uiteindelijk een grote verandering in temperatuur kunnen veroorzaken.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwvalpluim van het KNMI. Met name tot het weekend zijn er veel lijntjes te zien die voor sneeuwval gaan.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Fijne week en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Jolanda Bakker maakte dit plaatje.

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.573 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer