Advertentie 

Het jaar is weerkundig gezien kouder dan het klimatologische gemiddelde begonnen, maar tot echt winterweer leidt dat vooralsnog niet. In de nachten vriest het bij opklaringen licht en overdag klimt het kwik tot enkele graden boven nul. Wel lijkt de winterkou heel langzaam dichterbij te komen, want later in de komende week neemt de vorst in de nacht toe en overdag komt het kwik nog maar moeizaam boven nul uit. 

De weerkaarten zien er op zich winters uit. We vinden hogedruk van de Azoren tot aan IJsland en van een bulderende westelijke stroming met regen en wind en niet in de laatste plaats (zeer) hoge temperaturen is geen sprake. Wel vinden we diverse kleine neerslaggebieden die vooral in de kustgebieden voor enkele buien zorgen.

De start van het jaar was koud met lichte vorst. Albert Thibaudier maakte de foto.

Klassieke wintersetting

De komende dagen breidt hogedruk zich uit naar het noordoosten en daardoor verschijnt boven Scandinavië een hogedrukgebied. Tegelijkertijd vinden we een Genuadepressie in het noorden van Italië. Liefhebbers van winterweer beginnen langzaamaan onrustig te worden bij dergelijke ontwikkelingen en normaal gesproken (wat is nog normaal?) levert dit bij ons koud winterweer op met een koude noordoostenwind.

Helaas is de voorgeschiedenis veel te zacht en niet alleen bij ons, maar ook in de ons omringende landen. Het duurt dan wel even voordat het echt winters kan worden, maar uiteindelijk koelt het overal af en bouwen we ons eigen koude reservoir op.

Hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuiden van onze streken levert een oost- tot noordoostelijke stroming op. Bron: WXcharts

Meest droge zaterdag, waterkoude zondag

Op deze zaterdag is er eerst vrij veel bewolking en in een uitermate rustige atmosfeer komt lokaal mist voor. Vooral langs de westkust, in Zeeland en het westen van België komt een enkele lichte bui voor. Vanmiddag is het overwegend droog met een mix van wolken en zon. Het wordt 3 graden in het oosten en 6 in het westen. In de Ardennen liggen de maxima rond het vriespunt. De wind is eerst zwak en veranderlijk, maar geleidelijk draait de wind naar het noordoosten.

Morgen, zondag is het bewolkt en waterkoud. Vanuit het oosten wordt de bewolking dikker en volgt neerslag. Langs de oostgrens is later op zondag en ook op maandag kans op (natte) sneeuw en ook in de Ardennen valt verse sneeuw, maar hoe verder de neerslag westwaarts trekt wordt het steeds vaker regen. Bovendien gaat de fut er ook geleidelijk uit en valt in het westen maandag wat lichte regen en (mot)regen. De temperatuur stijgt zondag en maandag naar 1-2 graden in het zuidoosten en naar 4 langs de westkust. Ook dinsdag en woensdag verandert er heel erg weinig en blijft het licht winters.

Volgend weekend zijn de Lage Landen wit bedekt als het aan het Europese weermodel ECMWF ligt. Het blijft echter afwachten! Bron: WXcharts

Toenemende kansen op sneeuw

In de tweede helft vinden we nog steeds hogedruk van de Azoren tot aan Groenland en depressies met zachte lucht zijn niet aan de orde. Wel wordt het langzaam wat kouder met ook enkele opklaringen. In de nacht gaat het licht vriezen en overdag heeft het kwik moeite om nog ver boven nul uit te komen. Storingen die onze streken nog steeds aandoen zorgen wel steeds vaker voor winterse neerslag en dus sneeuw en met wat geluk zien we op steeds meer plaatsen een (tijdelijk) sneeuwdek verschijnen.

De onzekerheid neemt op de langere termijn wel toe. Het kan iets zachter worden, maar juist ook (veel) kouder. We kunnen echter rustig afwachten wat het wordt, want een echte verzachting is namelijk niet aan de orde. Bovendien is het pas begin januari en is er tijd genoeg voor winterliefhebbers.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 27.696 times, 1 visits today)

25 Reactie op “Lage Landen: winterkou komt heel langzaam dichterbij!”

 • Aldo
  2 januari 2021 at 07:57

  Alleen die titel al… Heerlijk!
  Lekker de houtkachel aan en genieten van de kou buiten!

  Duimen voor nog meer kou op langere termijn.

 • Frans
  2 januari 2021 at 08:47

  Goedemorgen,
  Je hoord de laatste tijd veel over een ophanden zijnde SSW en zelfs een split van de PV polar vortex.
  Is er bij vorige strengere winters een verband te zien met deze verschijnselen?
  MvG. Frans

  • Johann
   2 januari 2021 at 09:52

   SSW komen en kwamen frequent voor, gemiddeld zes keer per decennium, maar met grote variabiliteit. In de jaren negentig waren er slechts twee van dergelijke gebeurtenissen, maar in de jaren 2000 zagen we er negen. Na een SSW-evenement hebben Noord-Europa en Eurazië het vaakst te maken met koudere periodes dn “normaal”. Overigens biedt een SSW voor onze contreien geen garantie op kouder winterweer. Daarvoor moeten ook andere puzzelstukje goed vallen, soms lukt dit, soms echter ook niet. (zie ook onze diverse blogs van de afgelopen jaren daarover)

 • Erwin
  2 januari 2021 at 09:52

  Alles wijst erop dat het 2e decade gewoon zachter wordt. Sneeuwkansen vanochtend ook weer wat geslonken voor 1e decade.

  • Ronald van der Lee
   2 januari 2021 at 12:11

   Wat bedoel je met ‘alles’. De spreiding in de diverse pluimen neemt vanaf 10 januari toe (tussen -15 en + 11). Dat betekent dus onzekerheid. Die is er op zo’n termijn (10 dagen in de toekomst) zowiezo. Dus beter is niet verder te kijken dan vijf dagen voor de verwachting en vijf tot tien dagen voor de trend. En die laatste is vooralsnog niet slecht voor winterliefhebbers. Nu nog even wachten op kou uit het (noord)oosten.

   • erwin
    2 januari 2021 at 12:46

    ok dan verschillen we van mening maar dat mag he 🙂

    • erwin
     2 januari 2021 at 12:47

     Maar ik duim met je mee en hoop dat ik ongelijk krijg!

 • Johann
  2 januari 2021 at 11:33

  Ter vergelijking nog maar eens de EC00 ensembles T850 hPa prikpunt Apeldoorn. tm 11 januari niets aan het handje resp. geen door grijpende verzachting.

  ec00apeldoorn.jpg

 • Bernie
  2 januari 2021 at 15:31

  Zou zo leuk zijn als we de komende weken eens een echt winter periode krijgen met een lekker haardvuurtje sneeuw op de bomen en goed koud! Heerlijk

 • Johann
  2 januari 2021 at 17:43

  GFS12 Het blijft ongemeen spannend met het afzakkende hoogtelaagje rond de 11 – 12 januari. Zoals al eerder beschreven kon dit wel eens een kantelpunt gaan worden en gaat veel zo niet alles afhangen van hetgeen daarna gebeurt met oa een volgende depressies(s) die in de kraamkamer bij New Foundland volgen. Tot 15 januari vooralsnog niets aan de hand…………..

  • Arjan
   2 januari 2021 at 18:05

   Mooie oceaanblokkade en glijbaan dus voor de koude polaire laagjes. Continent langzaam afkoelend en steeds grotere kans op (tijdelijk) sneeuwdek in de Benelux. Vorstgrens over Duitsland. Het is nog wachten op het spektakelstuk. Mooie run wel.

   • Johann
    2 januari 2021 at 18:09

    Inderdaad Arjan, nu nog wat drogere lucht, beetje opklarende nachten met liefst een sneeuwdekje!

 • Johann
  2 januari 2021 at 18:23

  Tot het einde van de 15 daagse GFS12 OPER geen door grijpende verzachting en gewoon mooie “winterse” setting en T duidelijk beneden het langjarige gemiddelde. Mooi is rond de 12e de invloed van het HL te zien met de wat zachtere lucht op enige hoogte T850 hPa #WLA Prikpunt O-Ned. Verdere ensembles nog even afwachten……….

 • erwin
  2 januari 2021 at 19:20

  Ook de gfs 12 uur laat de verzachting op termijn helaas weer zien met de Bilt einde run al weer een ensemble gemiddelde boven de 5+ graden…

  We kunnen ons hoofd in het zand steken en net doen alsof er niets te zeggen is over de lange termijn maar als het een duidelijk dalende trend was geweest had dat wel gezegd mogen worden.

  Nu is trend duidelijk zachter op lange termijn en dan wordt het altijd prachtig verpakt met: ‘Het kan nog alle kanten op’. Ja dat kan uiteraard altijd maar meest waarschijnlijke uitkomst is dus verzachting op lange termijn want dat laat ruim 80 % van de leden zien helaas. Ook de gfs 12uur bevestigt dit beeld weer. Alleen de oper 12 zit strak onderin het ensemble einde run. Eerst komende tijd maar eens genieten van een eventueel drabdekje plaatselijk.

  Lange termijnmodellen zitten er laatste jaren steeds beter op vind ik.

  • Pieter
   2 januari 2021 at 20:06

   Het begint er een beetje op te lijken dat je alleen maar je gelijk probeert te halen tegenover johan.het gaat alleen maar over..zie je wel johan..ik had t toch gezegd johan..en ik en de lange termijn modellen krijgen toch altijd gelijk

   • Robert
    2 januari 2021 at 20:17

    Ja ik wordt ook echt moe om dit soort reacties te lezen hoor.. vermoeiend die Erwin.

   • Erwin
    2 januari 2021 at 20:55

    Absoluut niet maar want zou graag willen dat ik ongelijk krijg maar begrijp simpelweg niet dat niet gezegd mag worden dat de trend op lange termijn gewoon zachter is en dus ook ongunstig. Alsof dat verboden is. Ik begrijp het enthousiasme over de winterkansen met dit soort ensembles dus ook niet goed. En dit is niet 1 ensemble waarin we dit zien maar deze trend is al in opeenvolgende runs in verschillende modellen duidelijk zichtbaar.. Voor Johann heb ik groot respect want nergens vind je mooiere berichten dan hier.

 • Erwin
  2 januari 2021 at 19:37

  Hierbij de laatste gfs 12 uur pluim voor het Westen/NW Nederland
  Als we hier enthousiast van moeten worden in januari…
  Tijdelijk wat frisser noem ik het met regen en natte sneeuw en mogelijk als gunstig valt in het binnenland een tijdelijke (drab)dekje

  • Roelof
   2 januari 2021 at 21:59

   Hoe graag we ook een goede winter willen, ben bang dat Erwin gelijk krijgt.
   Al die mooie plaatjes en voorspellingen, meestal krijgen we de “deksel” op de de neus🙈

 • Robert
  2 januari 2021 at 20:09

  Nou ja Erwin, je had het al ZO bij het rechte eind over dat Brabant wit het nieuwe jaar in zou gaan dat ik je nog bijna zou gaan geloven ook?!

 • Arjan
  2 januari 2021 at 21:36

  ECMWF pluim zuid Nederland. Voorlopig licht winters. Mooi te zien dat er wat meer haaientanden in komen wat duidt op opklaringen en dan kan het kwik in de nacht flink onderuit. Matige nachtvorst is dan tijdens opklaringen zeker mogelijk, zou mooi zijn als er ook nog een sneeuwdek zou liggen, dan gaat het hard. Op de (ultra) lange termijn lijkt het kwik omhoog te gaan.
  Met een koud continent kan dat ook zomaar nog even duren. Het gemiddelde gaat echter wel omhoog, maar er zijn ook altijd nog leden die het gewoon laten “winteren”.

 • Johann
  2 januari 2021 at 22:06

  Dan nog maar een keer ter vergelijking de nieuwe EC12 ensembles T850 hPa / neerslag prikpunt Apeldoorn.

  • Martin
   2 januari 2021 at 23:21

   Volgens mij vergat je wat??

 • Erwin
  3 januari 2021 at 00:00

  De pubrun (gfs 18u hoofrun) perst er in ieder geval wel weer een winterse/koude run uit vanavond. Dat meld ik dan uiteraard ook :-).

  • Erwin
   3 januari 2021 at 00:13

   Voor deze hoofdrun zet ik zo mijn handtekening maar het zal wederom 1 van de virtuele worsten blijken uit de gfs worstenfabriek.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier