Advertentie 

Algemene situatie:
Rondom het hogedrukgebied Anke met inmiddels een dubbele kern wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht aangevoerd. Een warmtefront, vandaag van Schotland naar Noorwegen, trekt zuidoostwaarts en zorgt in de loop van het weekend voor oplopende temperaturen. Voordat het zover is vriest het in de nacht en vroege ochtend en is het ook overdag waterkoud.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen vooral landinwaarts geregeld de zon, maar in de westelijke helft draaide het vooral om flinke buien en deze buien waren winters van karakter en gingen gepaard met hagel en (smeltende) sneeuw. In België werd het zelfs op meerdere plaatsen wit door lang aanhoudende sneeuwval. Verder viel er flink wat neerslag, want in Zeeland viel op veel plaatsen meer dan 15 millimeter.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 6° met in Maastricht 3,2 en in Hoek van Holland 6,3°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 6° met in Zeebrugge maximaal 5,6°.

In Erpe-Mere lag een serieus sneeuwdek van enkele centimeters gisteren. De foto werd gemaakt door Jurgen uit Aalst via Weerwoord.be
Ook deze foto werd gemaakt door Jurgen uit Aalst.
Eva Clockaerts maakte deze foto in Evergem in de regio Gent.

Er zijn op deze vrijdag perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en aanvankelijk komt op veel plaatsen nevel en mist voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog,  maar in de kustgebieden is er nog altijd kans op een winterse bui. In de Ardennen en Hoge Venen is de hele dag kans op sneeuw en daar groeit het sneeuwdek aardig door.

De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 3 tot 5, langs de kust hier en daar naar 6°. In de hogere delen van België blijft het de hele dag vriezen, maar voor het gevoel is dat overal het geval met een gevoelstemperatuur van rond het vriespunt. Waterkoud dus!

Afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen licht gevroren. De laagste temperaturen werden dit keer in het westen genoteerd met lokaal kwikstanden van -3°.

Vanavond en de komende nacht zijn er aanvankelijk flinke opklaringen en is het overal droog. In de nacht neemt de lage bewolking toe en op veel plaatsen ontstaat nevel en mist. De temperatuur daalt nagenoeg overal tot onder het vriespunt met op veel plaatsen lichte, hier en daar zelfs matige vorst met uitersten tot -6/-7°.

De dag begon fraai met fraaie buienformaties. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto van een naderende bui.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.

Morgen wordt een grijze, bewolkte dag met op veel plaatsen laaghangende bewolking, nevel en mist. Heel lokaal kan het wat opklaren en het blijft overal droog.

Aanvankelijk waait het niet, later steekt er een matige zuidwestenwind op. De temperatuur blijft in het binnenland en zeker in de zuidoostelijke helft waarschijnlijk de hele dag (net) onder het vriespunt. Elders in den lande temperaturen iets boven nul, alleen aan zee wordt het maximaal een graad of 4.

De weerkaart voor aanstaande zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zaterdagavond neemt de bewolking toe en later op de avond gaat het vanuit het westen regenen. In de nacht naar zondag trekt de regen verder over het land oostwaarts, maar vooral langs de oostgrens en in het zuidoosten van het land kan de regen voorafgegaan worden door sneeuw.

De zuidwestenwind waait overwegend matig en de temperatuur daalt aanvankelijk in het binnenland tot enkele graden onder het vriespunt. Gaandeweg de nacht, met het binnenlopen van de storing, gaat de temperatuur weer geleidelijk omhoog, maar door de neerslag kan het lokaal en dan vooral landinwaarts glad worden.

Zondag starten we bewolkt met regen en in de Ardennen en Hoge Venen met sneeuw. De regen trekt geleidelijk naar het zuidoosten weg en in de middag volgen nog enkele buien. De zuidwestenwind draait naar noordwest en de temperatuur is duidelijk hoger en stijgt naar een graad of 6 in het zuidoosten en naar 10 in het noorden en westen. In de Ardennen wordt het maximaal 1° boven nul.

De weerkaart voor later volgende week volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week profiteren we van een hogedrukgebied dat van het zuiden van Ierland geleidelijk naar Frankrijk trekt. Rondom dit hoog trekken met een noordwestelijke stroming ook een paar buien over het land, maar in tegenstelling tot deze week zijn het ‘gewoon’ regenbuien. De bovenlucht is namelijk niet bijzonder koud met temperaturen van -23/-24°. Tussen de buien door, die zeker niet overal zullen voorkomen, schijnt ook de zon en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°.

Later in de week wordt het hoog opgenomen in een nieuw hoog dat vanaf Canada richting de Azoren trekt. Vanuit de regio IJsland zakt een lagedrukgebied naar onze streken af en dat betekent dat de wisselvalligheid later volgende week weer toeneemt. De temperaturen gaan dan ook weer naar beneden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het vandaag en morgen nog koud is met temperaturen onder de 5°. In de loop van het week gaat het kwik omhoog en volgende week is het dan een aantal dagen een graad of 9 gemiddeld. Later volgende week gaat de temperatuur weer geleidelijk naar beneden met volgend weekend temperaturen van een graad of 5.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat hetzelfde zien. Eerst nog een tweetal koude dagen, gevolgd door een flinke opwarming op zondag. Daarna is het een aantal dagen vrij zacht met temperaturen van een graad of 8-9. Vanaf woensdag gaat de temperatuur weer wat naar beneden naar gemiddeld een graad of 6 volgend weekend. Na volgend weekend gaat het ensemblegemiddelde verder onderuit naar maximaal een graad of 4. Tegen die tijd neemt ook de kans op vorst in de nacht weer toe.

Bij Ton Wesselius zat ook echte kletsnatte sneeuw bij de buien.
Bij Arno van Brakel viel ook wat sneeuw bij de buien.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België, waar inmiddels enkele centimeters sneeuw ligt, valt ook de komende dagen soms wat sneeuw. De temperaturen blijven voorlopig uitkomen op waarden rond of onder nul en tot en met zaterdagavond ligt er op veel plaatsen een sneeuwdek van zeker meer dan 10 centimeter.

Op de Mont-Rigi ligt inmiddels een aardig sneeuwdek van enkele centimeters. Bron: RMI

Dit was het weer voor deze vrijdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 578 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Lage Landen – Winter start waterkoud.”

 • Anjo
  1 december 2017 at 13:45

  Goedemiddag Rico, hoe groot acht je de kans op een witte kerst op dit moment?

  • Rico Schröder
   1 december 2017 at 14:25

   Dag Anjo,

   Om een zinnige uitspraak te doen over wel of geen witte Kerst zal je nog even geduld moeten hebben. De diverse weermodellen gaan nog niet zover. Pas als het binnen de pluim komt, kunnen we een eerste inschatting maken. Tegen de tijd dat het zover is, zo’n 2 weken voor Kerst, zal ik in het weerpraatje daarop terugkomen.

   De kans op een witte Kerst is in Nederland sowieso niet groot, maar vanaf 12 december zal ik erop terugkomen in de weerberichten.

   Groet,
   Rico

 • Survivor
  1 december 2017 at 16:37

  Ik hou het in de gaten Rico. Hier in de Flevopolder snel opkomende mist nu.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier