Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Na het weekend is het vrij koud met van tijd tot tijd winterse neerslag en in de nachten lichte vorst. Later in de week wordt het wat zachter, maar op termijn verschijnen er steeds meer koudere opties en zodoende blijft de winter op de loer liggen.

Na de passage van de (sneeuw)storing behorende bij depressie Nathalie, profiteren we vandaag van een uitloper van het Azorenhoog. Het wachten is echter op de fronten behorende bij depressie Ondra bij IJsland. Komende nacht gaat het eerst weer sneeuwen, later regenen en morgen draait het om winterse buien. Vermeldenswaard is echter de wind, want de west tot zuidwestenwind kan morgenochtend aan zee stormachtig worden, windkracht 8, misschien wel even storm windkracht 9.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: hier en daar wat sneeuw, landinwaarts flink wat zon
We begonnen de vrijdag gisteren droog met landinwaarts lichte vorst. In de westelijke helft was het bewolkt en vroor het niet of nauwelijks. De bewolking had te maken met het naderbij komen van een storing en deze storing bracht in de westelijke helft wat lichte sneeuw. Tot een noemenswaardig sneeuwdek kwam het volgens mij niet.

Een beetje sneeuw viel er gisteren. Deze foto werd gemaakt door meteo Nederland.
Ook bij Jolanda Bakker viel een klein beetje sneeuw.
Bij Ton Wesselius was het ook aangesuikerd.

In de oostelijke helft van het land bleef het droog en scheen de zon flink met 6 tot 8 uur zon. In het westen kon hooguit een uurtje zon worden genoteerd. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 4° met in Vlissingen maximaal 4,0°. Twenthe noteerde maximaal 3,6°. In België lagen de maxima tussen de -4 en +5° met op de Mont-Rigi maximaal -3,8°. De topper was Koksijde met 4,8°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton en Ditta de Brabander.
Ook bij Jolanda Bakker lag er nog een mooie ijsvloer. Helaas, helaas smelt alles weer weg…
Carel ten Hoor kon gisteren schaatsen op een ijsvloer van 5 cm dik.

Vandaag: eerst grijs met gemiezer, vanmiddag zonneschijn
We starten deze zaterdag over het algemeen grijs en bewolkt met hier en daar nevel en mist. Uit die bewolking kan het lokaal ook wat miezeren. Vanmiddag klaart het vanuit het westen breed op en komt de zon tevoorschijn.

De zwakke wind draait naar west tot zuidwesten en neemt toe naar matig en de temperatuur stijgt naar 3-4° in het noordoosten en naar 6-7 in de westelijke helft. Alleen in de Ardennen en Hoge Venen blijft het licht vriezen.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond neemt de bewolking toe op de nadering van de fronten behorende bij depressie Ondra en komende nacht gaat het vanuit het westen sneeuwen. De sneeuw trekt oostwaarts, maar vanuit het westen gaat de sneeuw geleidelijk over in regen. De temperatuur ligt aanvankelijk rond het vriespunt, maar vanuit het westen loopt de temperatuur enkele graden op.

De wind waait uit het zuiden en neemt toe naar vrij krachtig over land en naar hard tot stormachtig in het noordwestelijk kustgebied. Op de Wadden komt wellicht even een echte storm te staan, windkracht 9.

Morgen: winterse buien en veel wind
Morgen draait het om depressie Ondra. We starten de dag bewolkt en in de oostelijke helft valt aanvankelijk nog enige sneeuw. Elders valt regen, maar in het westen is het droog met opklaringen.

De rest van de zondag schijnt geregeld de zon, maar vanwege een steeds kouder wordende bovenlucht, op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) gaat het kwik onderuit van -25 in de ochtend naar -37 aan het begin van de avond, kunnen deze buien geleidelijk weer winters van karakter worden en gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw.

De stevige zuidwestenwind wordt west en blijft nog enige tijd vrij krachtig en aan zee hard, windkracht 5 tot 7. Pas later op de dag neemt de wind verder in kracht af. De temperatuur stijgt naar 6-7°, maar in de middag gaat het kwik weer wat naar beneden.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Maandag: geregeld zon, maar ook winterse buien
In de nacht naar maandag is het wisselend bewolkt en komt het tot enkele sneeuwbuien. De temperaturen liggen daarbij rond het vriespunt, alleen langs de kust is het kwik wat hoger. Overdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien die vaak met hagel en sneeuw gepaard gaan.

De west tot zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt buiten de buien om naar 3 tot 6°, maar tijdens stevige buien is het kouder.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: wisselvallig en vrij koud, later in de week tijdelijk zachter
Na een heldere nacht met lichte vorst is het dinsdag aanvankelijk droog. De bewolking neemt weer toe op de nadering van alweer een volgend front en dinsdagavond gaat het weer sneeuwen. Mogelijk dat de sneeuw in het (uiterste) westen overgaat in regen, maar dat is nog niet zeker. De temperaturen liggen rond het vriespunt.

Woensdag is het aanvankelijk droog, maar later op de dag gaat het regenen en deze regen is de voorbode van een tijdelijk zachtere periode later in de week. Het wordt zowel dinsdag als woensdag maximaal 3 tot 6°, maar donderdag en vrijdag liggen de maxima rond de 8-9°.

De verwachte weerkaart voor later volgend weekend volgens EC. Bron: wetteronline..de

Vanaf volgend weekend zien we steeds vaker in de modelberekeningen een opbouw van hogedruk ten noorden van onze streken. Of dit uiteindelijk gaat zorgen voor een winters slot van deze maand moet nog worden afgewacht, maar de kansen nemen toe. De winter blijft dan ook op de loer liggen…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het aanvankelijk een graad of 6 is gemiddeld. Begin volgende week gaat het kwik naar beneden met in de nacht kans op vorst. Later volgende week wordt het tijdelijk wat zachter, maar vanaf volgend weekend gaat het kwik weer naar beneden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat nagenoeg hetzelfde beeld zien. Begin volgende week wat lagere temperaturen en aan het eind van de week weer wat hoger. Vanaf volgend weekend gaat de temperatuur weer naar beneden, maar de spreiding is op termijn groot. Het kan dus nog alle kanten op, maar het ensemblegemiddelde is op termijn een graad of 5 en in de nacht rond nul.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De komende dagen is er regelmatig kans op sneeuw. Komende nacht kan het sneeuwen, morgen is er kans op sneeuwbuien en ook later op dinsdag is er kans op sneeuw. Kortom: regelmatig winterse verrassingen.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Het is daar vandaag wisselend bewolkt en 3°. Morgen is er kans op sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Door een stevige wind zal het veel kouder aanvoelen.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden worden gehouden, kan het vandaag 8° worden, maar morgen liggen de temperaturen ook rond nul. In Jeongseon (Alpine centrum) wordt het vandaag rond nul, morgen wordt het niet warmer dan -8° en valt er in de middag wat sneeuw. Voor het gevoel is het morgen op de Olympische berg rond de -20°!

De zonsopkomst was weer erg fraai. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Ton Wesselius maakte een fraaie foto van de zonsopkomst.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.074 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier