Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Tussen het lagedrukgebied Florenz en het hogedrukgebied Vera wordt de stroming bij ons noordwestelijke met als gevolg bij ons lagere temperaturen. De isobaren komen dit weekend dichterbij elkaar te liggen en dat betekent ook veel wind. We krijgen dus vrij normaal weer tijdens de laatste fase van een zeer zachte oktober.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren waren er wolkenvelden, maar zo nu en dan scheen ook de zon en het bleef nagenoeg overal droog. Later op de dag ging het in het noorden licht regenen.

De temperatuur steeg naar 14 tot 18° met in Herwijnen en Westdorpe maximaal 17,6 en in Arcen 18,1°. Vlissingen en Terschelling kwamen uit op 14,9 en Lauwersoog op 14,6°. In België lagen de maxima tussen de 12 en 18° met op de Mont-Rigi 11,8 en in Dourbes 18,4°.

het was gisteren zeker nog niet koud met een mix van zon en wolken. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Na een nacht met enkele buien schijnt op deze vrijdag geregeld de zon. Er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is nog altijd een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De wind waait uit het noordwesten en is matig en aan zee (vrij) krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 14-15°. In het zuiden en zeker in België kan het nog altijd een graad of 16 worden. In de hogere delen van de Lage Landen wordt het 10°.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft wel droog. De wind wordt west en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar 9 tot 12°.

Johan Klos maakte deze prachtige foto
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Morgen starten we het weekend nog droog met over het algemeen vrij veel bewolking. In de middag neemt de kans op buien of buiige regen vanuit het noordwesten toe. De westenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 13 tot 15° met de hoogste temperaturen in de westelijke helft. In Hoog-België wordt het een graad of 9.

de verwachte wind voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag komt het tot enkele buien en ook zondag overdag komt het regelmatig tot een bui. Geregeld schijnt ook de zon en bij dit alles staat een stevige noordwestenwind.

Over land waait de wind vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard en op de Wadden zelfs stormachtig, windkracht 5 tot 8. Verder komen er zware windstoten voor tot meer dan 75, op de Wadden lokaal tot 100 km/uur.

de verwachte weerkaart voor dinsdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week wordt het hoog ten westen van ons door toenemende lagedrukinvloeden bij IJsland ‘geplet’ en komt maandag over ons en daarna ten zuiden van onze streken te liggen. Ten noorden van ons is de luchtdruk laag en tussen beide druksystemen wordt de stroming bij ons westelijk.

de verwachte weerkaart voor volgende week zaterdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Later in de week trekt het hoog naar het zuidoosten weg en komt er vanaf de Atlantische Oceaan een nieuw hoog tot ontwikkeling. Heel kort levert dit weer een noordwestelijke stroming op, maar door toenemende lagedrukinvloeden in onze omgeving wordt de stroming weer snel zuidwestelijk. Het blijft dan ook, na een overwegend droge maandag, wisselvallig herfstweer met regelmatig regen of enkele buien.

De temperatuur ligt maandag rond de 11°, maar loopt de dagen daarna weer enkele graden op. Aan het eind van de week wordt het weer wat frisser met opnieuw temperaturen van een graad of 11-12. Overigens is dat heel normaal voor begin november.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim laat zien dat de temperatuur een beetje op en neer gaat de komende tijd. Aanvankelijk is het een graad of 14, maar maandag is het kwik enkele graden lager. Daarna gaat het kwik weer omhoog om later in de week weer te dalen.

de pluim van het ECMWF voor De Bilt. Bron: KNMI

Kijken we puur alleen naar het Europese weermodel (ECMWF) dan zien we hetzelfde met eerst een daling, daarna weer een stijging en vervolgens weer een daling in temperatuur. Aan het eind van de 15 daagse (vanaf 7 november) komen er lijntjes in de buurt van het vriespunt. Wellicht komt het dan tot vorst en de komende dagen houden we dit natuurlijk in de gaten.

Oktober zeer zacht
Deze oktober is zeer zacht en staat tot nu toe op een tweede plaats achter oktober 2001. De gemiddelde temperatuur bedraagt tot vandaag 13,9° terwijl 11,1° heel normaal is. Met de lagere temperaturen in de slotfase van oktober komen we waarschijnlijk uit op een gemiddelde van 13,5° en dat zou dan brons betekenen achter 2001 en 2006 en nog net voor 2014. Normaal is (periode 1981-2010) 10,7°.

Opvallend is dat het de laatste jaren vaak te warm is in oktober. Het gemiddelde voor oktober sinds 2000 is dan ook al hoger dan het gemiddelde over de periode 1981-2010 en bedraagt sinds het begin van deze eeuw 11,1°. Deze zeer warme oktober zal het gemiddelde alleen maar verder doen stijgen…

Martin Vye maakte deze prachtige foto

Dit was het voor deze vrijdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 291 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier