Weerbericht

De westcirculatie is op onze streken gericht en zorgt voor wisselvallig en onbestendig weer. De ene storing na de andere trekt over onze streken en bovendien waait het ook regelmatig flink.

Op deze donderdag krijgen we te maken met depressie Cornelius. Een bijbehorende storing trekt vanochtend over onze streken naar het noorden en zorgt voor geruime tijd regen. Na frontpassage is er nog een enkele bui mogelijk, maar schijnt ook geregeld de zon. De wind waait uit het zuidwesten en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard en vanmiddag stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8. Bovendien komen er vanmiddag zware windstoten voor tot 90 km/uur.

De temperatuur loopt op naar maximaal 10° in het noorden en op de Wadden en naar 12 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht is bewolkt en vanuit het noordwesten trekt wederom een gebied met regen over het land. De vrij krachtige en aan zee harde tot stormachtige zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en neemt komende nacht vanuit het zuiden wat in kracht af, maar in het noorden blijft de wind vrij krachtig en aan zee hard. De hele avond zijn er aan zee echter zware windstoten tot 100 km/uur. De temperatuur daalt naar waarden omstreeks de 6°.

Het was een grijze bewolkte dag met van tijd tot tijd regen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Schuilen voor de regen… Suzanne Vermulm maakte de foto.
Ook bij Ton Wesselius was het een grijze dag in Roelofarendsveen.
Jolanda Bakker maakte ook deze foto in Zevenhuizen.
Peter van Lindenberg maakte deze foto in Utrecht.
Trijntje van den Berg maakte deze foto op een sombere dag in Barendrecht.

Weerpraatje

De westcirculatie is op onze streken gericht en de ene na de andere storing trekt over de Lage Landen. Vandaag is depressie Cornelius de regenbrenger, maar in het weekend volgen nieuwe depressies en wakkert de wind ook weer flink aan.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en vooral in het westen en noorden viel geruime tijd regen. In het oosten en in het zuiden viel het met de nattigheid wel mee. De temperatuur steeg naar 9 tot 13° met op Terschelling 8,7 en op Vlieland 8,9°. De toppers waren Eindhoven en Maastricht met 13,4°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 13° met in Diepenbeek en Kleine Brogel 13,2°.

Vandaag dus zoals gezegd regen en later een enkele bui afgewisseld door zonneschijn. Morgen profiteren we van een zwakke rug van hogedruk en schijnt wederom geregeld de zon. Toch is er ook nog een buienkans. De wind waait uit het westen en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 10, lokaal 11 in het zuiden van de Lage Landen.

De kans op (zware) windstoten is de komende tijd groot. Pas op termijn wordt het allemaal wat rustiger.

Komend weekend trekken met een krachtige westelijke stroming weer enkele fronten en/of randstoringen over of net ten noorden van onze streken. Daardoor wordt het een uitermate wisselvallig weekend met geregeld regen of enkele buien, maar soms ook met zonneschijn.

De wind zal flink aanwezig zijn en waait veelal matig tot (vrij) krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee met kans op zware windstoten tussen de 75 en lokaal 100 km/uur. De temperatuur stijgt zaterdag naar 9 tot 11, lokaal 12°, zondag blijft het kwik steken bij waarden tussen de 8 en 10°.

De verwachte weerkaart voor volgende week. We komen wat dieper in polaire lucht met wat lagere temperaturen. Bron: ECMWF/wetterzentrale.de

Na het weekend gaat het kwik wat omlaag, omdat we wat dieper in de polaire lucht komen. Nachtelijke vorst, laat staan (verlaat) winterweer is absoluut niet aan de orde, maar de buien kunnen wel gepaard gaan met hagel en onweer, ofwel de welbekende maartse buien. De maxima liggen veelal tussen de 7 en 9°. In de nacht ligt het kwik tussen de 2 en 4°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik op termijn wat omlaag gaat. De temperatuur gaat overdag dalen tot onder de 10°, maar feitelijk is dat heel normaal voor de tijd van het jaar.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Door de stevige wind vallen de katjes van de bomen. Hooikoortsklachten zijn voorlopig weer even voorbij. Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 502 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer