Weerbericht

De straalstroom is op onze streken gericht en daardoor hebben we een onvervalste westcirculatie. Voorlopig lijkt er geen eind te komen aan het wisselvallige en regelmatig winderige weertype.

Op deze zaterdag zijn er wolkenvelden en verspreid over de dag is een enkele bui mogelijk. Geregeld schijnt ook de zon en er waait over land een (enigszins vlagerige) matige tot vrij krachtige westenwind, kracht 4 tot 5. Aan zee is de vlagerige wind krachtig tot hard en op de Wadden stormachtig, windkracht 6 tot 8. Bovendien komen er zware windstoten voor tot 80/90, op de Wadden mogelijk tot 100 km/uur.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 10 in het noorden en op de Wadden en naar 12-13 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en in het midden en zuiden van de Lage Landen gaat het geruime tijd regenen. In het noorden zijn de neerslagkansen kleiner en mogelijk blijft het zelfs droog. De wind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar 4-5° in het noorden en naar 6-7 in het zuiden en in België.

De dag begon al fraai met deze zonsopkomst in Roelofarendsveen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker ging een dagje naar Rotterdam en maakte deze foto.
Carel ten Hoor maakte deze foto in het Drentse Friese Wold.
Kring om de zon, regen in de ton. Regen komt er de komende tijd genoeg met de heersende westcirculatie. Albert Thibaudier maakte de foto.

Weerpraatje

De westcirculatie draait op volle toeren en stuurt de ene na de andere depressie met de bijbehorende storingen naar onze streken. Vooral dit weekend waait het flink als enkele lagedrukgebieden net ten noorden van onze streken trekken. Maandag komen we wat dieper in de polaire lucht en kunnen de buien maarts worden en gepaard gaan met hagel, smeltende sneeuw en onweer. De rest van de week blijft het uitermate wisselvallig met flink wat regen en ook regelmatig veel wind.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen geregeld de zon, maar in de ochtend kwam het nog tot enkele buien. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 11°. Wijk aan Zee noteerde 8,9 en Terschelling 9,0°. De toppers waren Arcen met 11,2 en Ell met 11,3°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 12° met in Kleine Brogel 11,7°.

Vandaag schijnt ook geregeld de zon, maar verspreid over het land en over de dag komt het tot enkele buien. De wind is duidelijk aanwezig en het wordt 10 tot 13°. Morgen krijgen we met een volgende storing te maken die ten noorden van ons land naar het oosten trekt.

Het is dan ook bewolkt en er valt enige tijd (buiige) regen en bovendien neemt, na een rustige start van de dag, de wind weer flink in kracht toe. Morgenmiddag waait het (vrij) krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee. Het Amerikaanse weermodel verwacht aan zee een echte storm, windkracht 9. Verder zijn weer zware windstoten mogelijk tot zo’n 90/100 en volgens de Amerikaanse berekeningen tot meer dan 100 km/uur.

De verwachte weerkaart voor halverwege volgende week volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend gaat het kwik maandag wat omlaag naar een graad of 7-8, omdat we wat dieper in de polaire lucht komen. De buien die blijven vallen kunnen dan maarts van karakter worden en gepaard gaan met hagel, onweer en wellicht ook met smeltende sneeuw en dat dan vooral op de hogere delen van het land, zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels. In de Ardennen en Hoge Venen kan het ook sneeuwen met de vorming van een, al dan niet tijdelijk, sneeuwdek bij temperaturen in de buurt van het vriespunt.

Dinsdag krijgen we in de loop van de dag weer te maken met een volgende depressie en het bijbehorende front trekt over onze streken met enige tijd regen. Als dit weer gepasseerd is krijgen we woensdag weer enkele buien, maar tussendoor zal ook de zon weer schijnen. Verder waait het weer flink, maandag uit het noordwesten en dinsdag uit het zuiden en het wordt op beide dagen 8 tot 10°.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Ook de rest van de week en volgend weekend blijft het uitermate wisselvallig met elke dag wel regen of enkele buien en ook aanhoudend veel wind. Het kwik gaat daarbij wel iets omhoog en stijgt naar waarden tussen de 9 en 12°, maar het lijkt erop dat het kwik vanaf zondag wederom gaat dalen. Lenteweer is voorlopig ver weg!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de eerste dagen gaan dalen. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur echter weer omhoog naar een graad of 10 aan het eind van de week. Daarna is de trend wederom dalende…

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De forsythia begint al uit te lopen. Ton Wesselius maakte deze foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie zaterdag, goed weekend en graag tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 509 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!