Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Carina is wat naar het westen getrokken en om dit hoog heen trekt depressie Charly. Met een west tot noordwestelijke stroming wordt in deze tijd van het jaar traditioneel zachte oceaanlucht aangevoerd. De Duitsers hebben daar een prachtig woord voor: Weihnachtstauwetter, een periode van zacht weer vlak voor en tijdens de Kerstdagen.

Na Kerst wordt het kouder, of beter gezegd minder zacht, want we krijgen dan meer normalere temperaturen voor eind december. Wel neemt de wisselvalligheid toe en gaat het ook van tijd tot tijd stevig waaien.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het wederom een grijze, grauwe dag met geen zon, maar wel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Verder was het nevelig en in het westen ook op veel plaatsen mistig. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10°. In België lagen de maxima tussen de 5 en ruim 10° met in Beitem 10,5°.

De zon heeft tot nu toe nog maar 17,6 uur geschenen in deze decembermaand. Normaal schijnt de zon tot en met 21 december zo’n 34 uur en over de hele maand is 49 uur normaal. Echt bijzonder is het niet, want die bijna 18 uur is goed voor een 27e plaats sinds 1901, ofwel er waren nog 26 van de 116 decembermaanden die somberder waren over de eerste 21 dagen. Wel is het ruim 20 jaar geleden dat het voor het laatst zo somber was tot vandaag en wel in december 1996…. De aanloop naar de laatste Elfstedentocht. Time flies!

Het is bijzonder grijs deze maand. Ook gisteren op de kortste dag geen zon. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Een beetje kleur in aanloop naar Kerst. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Ook op deze vrijdag zal de zon geen hoofdrol opeisen, want het is wederom grijs en grauw met veel bewolking. Vooral in de zuidelijk helft van de Lage Landen valt af en toe wat lichte regen en motregen. Naar het noorden toe is het droog en met een beetje geluk komt in het noorden en op de Wadden de zon nog even tevoorschijn.

De wind waait zwak uit richtingen tussen west en noord en de temperatuur stijgt naar 7-8° in het noorden en naar 10 in het zuiden van het land. In België kan het op meerdere plaatsen en dan met name in het westen een graad of 11 worden. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 7 en dooit de aanwezige sneeuw geleidelijk weg.

Vanavond en de komende nacht is het overal weer bewolkt en uit die bewolking kan lokaal weer wat lichte regen of motregen vallen. Bij een geleidelijk tot matig toenemende zuidwestenwind daalt de temperatuur naar een graad of 3 in het noordoosten en naar 7-8 in het westen en zuiden.

Bij Jolanda Bakker was het ook grijs, maar op deze foto geen mist.
Grijs en grauw ook bij Jannes Wiersema.
Ook bij Joyce Derksen was de zon afwezig en was het grijs.

Morgen verandert er heel erg weinig. De bewolking heeft wederom de overhand en hier en daar valt wat lichte regen en motregen. Toch kan ook lokaal de zon even knipogen, maar veel moeten we ons daarbij niet voorstellen.

De zuidwestenwind is meer aanwezig dan de laatste tijd en waait matig over land en vrij krachtig aan zee, kracht 4 tot 5. Bij de Wadden kan de zuidwester zelfs krachtig worden, windkracht 6. De temperatuur is te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 10-11, in het westen van België naar 12°. In de Ardennen wordt het morgen zo’n 6-7°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Zondag is het ook overwegend bewolkt en van tijd tot tijd valt er wat lichte regen en motregen. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt opnieuw naar 10-11°. In het westen van België wordt de 12° weer aangetikt.

De verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag. Depressies nemen het weer over. Bron: wetteronline.de

Tijdens de Kerstdagen is het ook vrij zacht met over het algemeen vrij veel bewolking. Zowel op eerste als op tweede Kerstdag kan er wat regen vallen, maar over het algemeen valt het met de nattigheid wel mee.

De wind waait op beide dagen uit het zuidwesten en is matig tot krachtig van kracht en de temperatuur stijgt maandag naar 9 tot 10 en dinsdag naar 8 tot 9°.

De hoogtekaart voor eind volgende week. Bron: wetteronline.de

Na Kerst krijgen depressies het weer voor het zeggen. Het wordt dan ook weer wisselvalliger met meer wind en omdat de temperaturen in ieder geval op hoogte naar beneden gaan neemt geleidelijk de kans op winterse buien toe. In de Ardennen en Hoge Venen is er weer kans op sneeuw. De temperatuur gaat naar beneden naar meer normalere temperaturen voor de tijd van het jaar. In het slotweekend van 2017 gaat het kwik weer omhoog.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk is het vrij zacht met in de nacht en overdag temperaturen tussen de 8 en 10°. Vanaf 2e Kerstdag gaat het kwik naar beneden en aan het eind van volgende week is het overdag een graad of 5. Richting oudjaarsdag gaat het kwik weer omhoog.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF is ook duidelijk. Aanvankelijk is het zowel in de nacht als overdag vrij zacht, maar volgende week gaat het kwik naar beneden om vervolgens weer te gaan stijgen. Het ensemblegemiddelde gaat, net als gisteren, nog steeds onderuit van een graad of 9 aanvankelijk naar ongeveer 7 volgende week en de eerste dagen van 2018.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI

De sneeuwpluim is duidelijk. Tot en met 2e Kerstdag wordt er absoluut geen sneeuw verwacht, vanaf woensdag is die kans wel weer aanwezig met de aanwezigheid van een koude bovenlucht. De kansen op een sneeuwdek zijn dit jaar en ook de eerste dagen van 2018 klein.

Het is al een erg sombere en donkere maand en ook de komende dagen wordt bijzonder weinig zon verwacht. Pas vanaf 2e Kerstdag gaat het licht weer aan. Bron: KNMI

Het is al een erg sombere en donkere maand en ook de komende dagen wordt bijzonder weinig zon verwacht. Pas vanaf 2e Kerstdag gaat het licht weer af en toe aan.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 537 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Weihnachtstauwetter, na Kerst wisselvalliger en minder zacht.”

 • Jan
  22 december 2017 at 07:23

  Hallo Rico,
  Bedankt voor je duidelijke bericht.
  Wat ik nog steeds fascinerend vind is dat in een tijd waarin het klimaat/weer sterk onderhevig is aan veranderingen, seizoenen verschuiven, enz., het klassieke WeihnachtsTauwetter altijd met Kerst komt. Wie of wat is hier toch voor verantwoordelijk? Een hogere macht, de klimaat/weergoden?
  Balen doe ik er wel van!

  Fijne feestdagen alvast!

  • Rico Schröder
   22 december 2017 at 08:30

   Dag Jan,

   Waarom deze singulariteit zo’n hoog scoringspercentage heeft weet ik niet, maar het verslaat vaak wel de weermodellen vlak voor Kerst. Deze singulariteit duurt vaak tot vlak voor Driekoningen, dan gaan de barometers stijgen en wordt het kouder. De kans op kouder weer is dan ook groot tussen 5 en 18 januari.

   Helaas is door de Kerstdepressie de kans op een witte Kerst klein, maar niet onmogelijk en laten we ons daar maar aan vasthouden…

   Ook fijne Kerstdagen!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier