Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart zien we vandaag een langgerekt front ten oosten van onze streken liggen verbonden aan depressie Zarina. De stroming komt geleidelijk uit het westen en de komende dagen trekken met deze stroming diverse storingen naar onze streken. De wind zal ook regelmatig flink aantrekken en het wordt zeer zacht, zeker met de Kerstdagen. Het welbekende ‘Weihnachtstauwetter’ is ook dit jaar weer van toepassing.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: eerst nog wat zon, later bewolkt en wat lichte regen
Het was gisteren aanvankelijk bewolkt, maar hier en daar kwam ook de zon nog even tevoorschijn en vooral in de zuidoostelijke helft scheen de zon nog flink. Het leverde in Limburg 4 tot bijna 6 uur zonneschijn op op de korste dag van het jaar. In het westen bleef het bewolkt en de wolken werden gaandeweg de dag dikker en later ging het vanuit het noordwesten regenen en motregenen. De temperatuur steeg naar 5 tot 8° met in Volkel maximaal 8,1°. Het Friese Stavoren noteerde geen hogere waarde dan 5,1°. In België lagen de maxima rond de 6-7°, maar in de Ardennen bleef het lokaal vriezen met in Elsenborn maximaal -0,1°.

Het was een fraaie dag in het zuidoosten van het land. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.
Het was een fraaie dag in het zuidoosten van het land. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: wegtrekkende regen, vanmiddag ook wat zon
Na een regenachtige avond en nacht is het vandaag aanvankelijk nog bewolkt en met name in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen regenachtig. Vanuit het noordwesten volgen nog buien, maar daarna wordt het snel droog en later vanochtend valt er hooguit nog wat lichte regen in het oosten en zuidoosten van het land en in de oostelijke helft van België. De regen trekt vanmiddag verder zuidoostwaarts en vanuit het noordwesten komt dan geleidelijk de zon tevoorschijn al duurt het tot in de avond voordat de opklaringen het oosten en zuidoosten bereiken. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°. In de hogere delen van de Lage Landen wordt het maximaal een graad of 3.

Vanavond zijn er flinke opklaringen, komende nacht trekt er vooral hoge bewolking over. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind. De temperatuur daalt van zuidoost naar noordwest naar waarden tussen de 1 en 4°. In België kan het op veel plaatsen licht vriezen met kans op gladheid.

Morgen: wolkenvelden, ook wat zon
Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuid tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 5-6° in het oosten en naar 7, lokaal 8 in het westen van het land. In België liggen de maxima tussen de 1-2° in de Ardennen en Hoge Venen en 8 langs de kust.

Morgenavond is het bewolkt en in de loop van de avond gaat het vanuit het noordwesten weer regenen. De regen trekt in de nacht naar zaterdag over het land naar het zuidoosten, maar al vrij snel wordt het vanuit het westen weer droog. De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee. Op de Wadden kan de wind zelfs even stormachtig worden, windkracht 5 tot 8. De temperatuur daalt naar waarden rond de 5-6°.

deze fraaie foto werd gemaakt door Johan Klos.
deze fraaie foto werd gemaakt door Johan Klos.

Zaterdag: wolkenvelden, maar ook zonneschijn
Zaterdag zijn er wolkenvelden, maar in de ochtend schijnt ook op veel plaatsen de zon. Het blijft overdag droog en er waait een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde west tot zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 9 tot 10, in het westen van België lokaal naar 11°.

Zaterdagavond en tijdens de daaropvolgende Kerstnacht is het bewolkt en (helaas) regenachtig. De wind waait matig en aan zee krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 6 en 8°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande zaterdag volgens ECMWF.

Kerstdagen: erg zacht, vrij veel wind en van tijd tot tijd regen
Zondag, 1e Kerstdag beginnen we bewolkt en er valt nog wat lichte regen. De regen trekt geleidelijk weg en de rest van de dag is het over het algemeen droog met zo nu en dan ook wat zon. De zuidwestenwind waait matig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur is met waarden van 12-13, in het westen van België lokaal 14° weer erg hoog voor de tijd van het jaar. Vorig jaar hadden we met maximaal 14,0° in De Bilt een absolute topwaarde, maar ook deze Kerst gaat weer in de top eindigen. Op de 2e plaats staat nu 12,8° gemeten in 1997 en derde is de 11,5° gemeten in 1974. Een top 3 notering lijkt er dan ook wel in te zitten. De absolute topwaarde in het land was de 14,5° gemeten op 1e Kerstdag 1997 in Woendrecht, maar of deze waarde wordt verbroken…

de verwachte (zeer hoge) maxima volgens ECMWF.
de verwachte (zeer hoge) maxima volgens ECMWF.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen en motregen. Het wordt niet kouder dan 8 tot 10° en er waait een matige tot krachtige en op de Wadden harde zuidwestenwind. Maandag, 2e Kerstdag, schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. De wind wordt west en is matig tot krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 12-13°, maar overdag worden de temperaturen geleidelijk lager.

de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag, 2e Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag, 2e Kerstdag volgens ECMWF.

Na Kerst: de temperaturen gaan dalen dankzij nieuwe hogedruk.
Na de Kerstdagen gaan de temperaturen weer snel naar beneden dankzij nieuwe hogedruk die boven onze omgeving komt te liggen. Dinsdag is er nog een buienkans, maar de dagen daarna blijft het droog. De zon schijnt geregeld, maar er komt ook weer laaghangende bewolkt, nevel en mist voor. De temperaturen gaan naar beneden en vanaf donderdag komt het in de nacht tot lichte en later mogelijk lokaal tot matige vorst. Overdag is het ook weer vrij koud met temperaturen een paar graden boven nul.

de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor eind volgende week.
de verwachte weerkaart volgens ECMWF voor eind volgende week.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur aanvankelijk uitkomt op waarden rond de 7-8°. In het weekend gaat de temperatuur omhoog en juist tijdens de Kerstdagen is het erg zacht met temperaturen boven de 10°. Het wordt op de meeste plaatsen 12-13°. Na Kerst gaan de temperaturen naar beneden, dinsdag is het een graad of 10, maar de dagen daarna daalt de temperatuur verder tot onder de 5°. In de tweede helft van de week nemen de nachtvorstkansen weer toe en is het weer een klein beetje winters.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we een stijgende lijn naar waarden boven de 10° met de Kerstdagen. Daarna gaat de temperatuur weer naar beneden en aan het eind van de volgende week is het volgende de ‘oper’ en de ‘control’ vrij koud. Het ensemblegemiddelde komt in de tweede helft van volgende week uit op een graad of 4.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en daaraan zien we dat er voorlopig niet geschaatst kan worden op natuurijs. De temperatuur van het water is momenteel 3°, maar het water warmt op naar een graad of 5-6 tijdens de Kerstdagen. Na Kerst koelt het water weer enkele graden af naar zo’n 2-3° aan het eind van het jaar. Schaatsijs hoeven we dit jaar niet meer te verwachten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en ook de komende dagen wordt geen winterse neerslag verwacht. Het wordt dan ook overal een groene Kerst.

Witte Kerst?
Dit jaar dus helaas, of beter gezegd wederom geen witte Kerst in de Lage Landen. Er valt neerslag, maar dan in vloeibare vorm en bovendien waait het flink bij temperaturen die veel te hoog zijn voor de tijd van het jaar.

dit jaar geen witte Kerst in de Lage Landen.
dit jaar geen witte Kerst in de Lage Landen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 850 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier