Algemene situatie:
De afgelopen dagen hadden we onder aanvoering van een lagedrukgebied ten noordwesten te maken met een instabiel weertype. De zon was meestal niet dominant aanwezig en met regelmaat viel er neerslag. De komende dagen trekt de lagedruk wat meer naar het westen daarnaast bouwt er ten zuiden en boven Centraal-Europa wat hogedruk op. Als gevolg hiervan wordt het stromingspatroon en hiermee ook ons weertype anders.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren:
Gisteren was het een bewolkte en op veel plekken ook regenachtige dag. Alleen in het noorden, uiterste zuidoosten en delen van België liet de zon zich af en toe zien. Door de dag heen viel er af en toe wat lichte mot(regen), later op de dag trok er een hevig regengebied, ontstaan door een koufront met daar vooruit een instabiele luchtmassa, over het land en in de noordwestelijke helft viel er in korte tijd veel neerslag. Ook kwam er onweer bij de buien kijken. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 20 en 24 graden, in het zuidoosten van Limburg en delen van België werd het nog warmer met waarden boven de 25 graden.

Af en toe kwam het met bakken uit de lucht. Suzanne Vermulm maakte deze foto.

Afgelopen nacht viel er nog een enkele (stevige) bui, lokaal nog gepaard met een klap onweer. De temperatuur daalde naar 17 tot 20 graden Celsius en er stond een zwakke naar zuid draaiende wind.

Soms doet het weertype meer denken aan de herfst dan aan de zomer…

Vandaag: opnieuw buien
Vandaag is er opnieuw weinig zon. Er vallen opnieuw enkele (pittige) buien, lokaal gaan deze weer gepaard met enkele klappen onweer. De maximumtemperaturen liggen tussen de 19 en 25 graden, de laagste waarden zijn voor het (noord)westen, de hoogste waarden worden tegen de grens met Duitsland bereikt. Later op de dag trekken de buien weg naar het oosten, neemt vanuit het westen de kans op buien dus wat af en laat de zon zich meer zien. De zuidwestelijke wind bedraagt 3 a 4, aan de kust soms 5 beaufort.

Vanavond en komende nacht wordt het rustiger. De wind neemt wat in kracht af en hoewel er nog wat lichte neerslag kan vallen blijft het meest droog. Ook wordt het helder en de temperatuur daalt naar 13 tot 17 graden Celsius.

Volgende week:
Morgen wordt het, onder invloed van een (zwakke) rug van hoge druk wat rustiger. Er staat een fractie minder wind, op lokaal wat lichte neerslag na blijft het droog en de zon laat zich af en toe zien. De maximumtemperaturen liggen tussen de 19 en 22 graden, in het zuidoosten wordt het lokaal nog iets warmer.

De weerkaart voor maandag. Bron: GFS/Wetteronline

Dinsdag is er meer bewolking en neemt de kans op een (onweers)bui/neerslag weer wat toe. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van maandag, hier en daar wordt het nog één a twee graden warmer.

De weerkaart voor woensdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Tot en met woensdag verandert er weinig. De ligging van de drukgebieden zorgt voor een zuidwestelijke stroming, maar de lagedruk ligt net te noord(oost)elijk voor echt hoge temperaturen; een hittegolf is weggelegd voor Centraal en Oost Europa. Het blijft ook woensdag dus redelijk weer met temperaturen tussen de 20 en 26 graden.

De weerkaart voor donderdag. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Donderdag wordt het weer slechter wanneer een lagedrukgebied richting het oosten over de Lage Landen gaat trekken. De neerslagkansen stijgen en de temperaturen dalen iets, wel zien we in de pluim dat vanaf hier de onzekerheid flink toeneemt. Over het precieze verloop van het weer volgende week leest u hier de komende dagen ongetwijfeld meer!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI.

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer en ikzelf schrijf volgende week zondag weer. Misschien is het u opgevallen dat ik momenteel wat minder frequent schrijf, dit heeft te maken met vakantiewerk in Oostenrijk. Fijn weekend en graag weer tot morgen, voor de vakantiegangers een fijne vakantie!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Extreme hitte / toenemende onweerskansen
Volgend artikelLage Landen: augustus opent met aangename temperaturen
Daan van den Broek, 22 jaar oud. Daan is van kleins af aan al erg geïnteresseerd in het weer. Met name extreem weer als onweer en winterweer vindt hij erg interessant. Hij studeert dan ook Bodem, Water & Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. Ook heeft hij vier maanden in boven de poolcirkel in Spitsbergen gestudeerd.