Lage Landen: weersverbetering komt eraan, nazomer lonkt!
Algemene situatie:
Met een noordwestelijke stroming aan de achterzijde van het lagedrukgebied Thomas wordt nog onstabiele lucht aangevoerd die enkele buien opleveren. De weersverbetering komt er echter aan, want vanaf morgen gaat het Azorenhoog zich met ons weer bemoeien. Vanaf het weekend krijgen we hogedruk boven Scandinavië en krijgen we een aangename periode met nazomerweer.
Ook gisteren kwam het weer tot buien en deze buien gingen hier en daar gepaard met onweer. Aanvankelijk kwamen de meeste buien in de kustgebieden voor, maar gistermiddag bevonden de zwaarste buien zich landinwaarts.
De temperatuur steeg naar waarden tussen de 14 en 17° met op meetpunt Twenthe maximaal 13,9 en op Vlieland 17,4°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 17° met maximaal 10,3° in St. Hubert en 16,8 in Schaffen.
Het hoogtelaag dat ons al dagenlang parten speelt trekt vandaag langzaam oostwaarts. De temperatuur op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) loopt gedurende de dag op van -25 vanochtend naar -20 aan het eind van de middag.
We starten deze dinsdag op veel plaatsen in het binnenland met mist. In het zuidwesten en deels westen komt het tot buien. De mist lost in de loop van de ochtend geleidelijke op en de zon zal geregeld schijnen, maar mede door die koude bovenlucht komt het ook weer tot enkele buien. Aanvankelijk in de kustgebieden, vanmiddag bevinden de buien zich landinwaarts.
De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 16-17, in het zuiden, zuidoosten en in delen van België naar 18°. In de hogere delen van België wordt het 12 tot 14°.
Vanavond en de komende nacht is er vrij veel bewolking en hier en daar komt het nog tot een bui. De zwakke noordwestenwind draait naar zuidwest en de temperatuur daalt op de koudste plaatsen naar een graad of 7. Langs de kust blijft het kwik steken bij een graad of 13-14.
Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is nog een klein buitje mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog en bij een zwakke tot matige zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar 17, in het zuiden lokaal naar 18°.
De rest van de week blijft het over het algemeen droog met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt donderdag naar 18-19, in het zuiden en hier en daar in België lokaal een warme 20°.
Vrijdag veroorzaakt een zwakke storing meer bewolking en misschien kan het een klein beetje regenen of motregenen. De temperatuur is prima en stijgt naar 18 tot 20°.
In het weekend neemt de invloed van hogedruk duidelijk toe. Het blijft droog, de zon schijnt geregeld en met aangename temperaturen die zaterdag uitkomen tussen de 17 en 20 en zondag tussen de 20 en 22° is het toch nog enigszins nazomer!
Volgende week verschijnt er een groot Scandinavisch hogedrukgebied. De stroming komt uit het oosten en de temperaturen zijn met waarden rond of iets onder de 20° normaal tot iets boven de norm die geldt voor eind september. Normaal is het een graad of 18.
De temperatuurpluim voor het midden van het land laat de temperatuurstijging mooi zien. Vanaf het weekend blijft het kwik voorlopig in de buurt van de warme grens van 20°.
Met deze nazomerse berichten eindig ik voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een fijne dinsdag en graag weer tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.