klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Met een noordwestelijke stroming aan de achterzijde van het lagedrukgebied Thomas wordt nog onstabiele lucht aangevoerd die enkele buien opleveren. De weersverbetering komt er echter aan, want vanaf morgen gaat het Azorenhoog zich met ons weer bemoeien. Vanaf het weekend krijgen we hogedruk boven Scandinavië en krijgen we een aangename periode met nazomerweer.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Ook gisteren kwam het weer tot buien en deze buien gingen hier en daar gepaard met onweer. Aanvankelijk kwamen de meeste buien in de kustgebieden voor, maar gistermiddag bevonden de zwaarste buien zich landinwaarts.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 14 en 17° met op meetpunt Twenthe maximaal 13,9 en op Vlieland 17,4°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 17° met maximaal 10,3° in St. Hubert en 16,8 in Schaffen.

naast flinke buien kwamen er gisteren ook fraaie opklaringen voor. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel
Arno van Brakel maakte ook deze prachtige foto van een schitterende bui
prachtige wolkenformaties kwamen voorbij. Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto

Het hoogtelaag dat ons al dagenlang parten speelt trekt vandaag langzaam oostwaarts. De temperatuur op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) loopt gedurende de dag op van -25 vanochtend naar -20 aan het eind van de middag.

We starten deze dinsdag op veel plaatsen in het binnenland met mist. In het zuidwesten en deels westen komt het tot buien. De mist lost in de loop van de ochtend geleidelijke op en de zon zal geregeld schijnen, maar mede door die koude bovenlucht komt het ook weer tot enkele buien. Aanvankelijk in de kustgebieden, vanmiddag bevinden de buien zich landinwaarts.

De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 16-17, in het zuiden, zuidoosten en in delen van België naar 18°. In de hogere delen van België wordt het 12 tot 14°.

Vanavond en de komende nacht is er vrij veel bewolking en hier en daar komt het nog tot een bui. De zwakke noordwestenwind draait naar zuidwest en de temperatuur daalt op de koudste plaatsen naar een graad of 7. Langs de kust blijft het kwik steken bij een graad of 13-14.

donkere luchten pakten zich regelmatig samen. De foto werd gemaakt door Martin Vye
Meteo-Nederland maakte deze foto in Rotterdam
via AWM collega Ricardo ontving ik deze foto. De foto werd gemaakt door Petra (@112Goeree) in Oude Tonge
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto

Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is nog een klein buitje mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog en bij een zwakke tot matige zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar 17, in het zuiden lokaal naar 18°.

opbouwende hogedruk boven onze streken zorgen voor stabilisatie van de atmosfeer. Bron: wetteronline.de

De rest van de week blijft het over het algemeen droog met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt donderdag naar 18-19, in het zuiden en hier en daar in België lokaal een warme 20°.

Vrijdag veroorzaakt een zwakke storing meer bewolking en misschien kan het een klein beetje regenen of motregenen. De temperatuur is prima en stijgt naar 18 tot 20°.

de verwachte maxima voor aankomende zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend neemt de invloed van hogedruk duidelijk toe. Het blijft droog, de zon schijnt geregeld en met aangename temperaturen die zaterdag uitkomen tussen de 17 en 20 en zondag tussen de 20 en 22° is het toch nog enigszins nazomer!

de verwachte weerkaart voor volgende week volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week verschijnt er een groot Scandinavisch hogedrukgebied. De stroming komt uit het oosten en de temperaturen zijn met waarden rond of iets onder de 20° normaal tot iets boven de norm die geldt voor eind september. Normaal is het een graad of 18.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land laat de temperatuurstijging mooi zien. Vanaf het weekend blijft het kwik voorlopig in de buurt van de warme grens van 20°.

Met deze nazomerse berichten eindig ik voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een fijne dinsdag en graag weer tot morgen.

druppeltjes… we hebben ze heel vaak gezien deze maand, maar de rest van de maand worden ze spaarzaam. Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 422 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer