Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
We hebben te maken met wisselvallig weer door een lagedrukgebied ten westen van ons. Dit lagedrukgebied trekt langzaamaan weg, maar zorgt tot en met maandag nog wel met regelmaat voor neerslag. Na maandag krijgt hogedruk wat meer invloed en wordt het zowaar droger en ook zonniger weer!

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Het koufront dat wegtrekt is verantwoordelijk voor de neerslag. Een groot Lagedrukgebied ligt boven het Verenigd Koninkrijk.

Gisteren: stevige buien en prachtige wolkenluchten

Gisteren scheen af en toe de zon, maar trokken in de middag steeds vaker buien over het land. Deze buien zorgden, net als op de foto’s hieronder vaak voor prachtige wolkenluchten. Lokaal kwam bij die buien onweer voor. Ook trok de wind aan en bij buien op de wadden kwamen windstoten van 80-85 km/h voor. De maximumtemperatuur lag tussen 14 en 17 graden Celsius. Afgelopen nacht koelde het af naar een graad of 9 en kwamen er ook nog enkele stevige buien voor, soms met onweer.

Buien en zon: dan zijn vaak regenbogen te zien, net zoals hier bij Jolanda Bakker.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Joyce Derksen
Ook in Wageningen waren prachtige wolkenluchten te zien. Ik fotografeerde dit indrukwekkende aambeeld!

Regenachtig, later opklaringen

Vanochtend trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over de Benelux. Op veel plekken klaart het in de loop van de middag wat op, maar met name in het (zuid)oosten van Nederland en oosten van België kan het lang regenachtig blijven. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit zuidwestelijke richting, maar in de loop van de middag neemt deze wind in kracht af. De maximumtemperatuur ligt tussen 13 en 15 graden. Tegen het eind van de middag en aan het begin van de avond kan de zon vanuit het westen doorbreken.
Komende nacht komen vooral in het noorden opklaringen voor, terwijl het in het zuiden steeds bewolkter wordt. Langs de kust is er kans op een lokale bui. Op de plekken waar het opklaart koelt het flink af en op deze plekken kan mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5 a 6 graden in het noordoosten tot 10 graden in België.

Vooral in het westen droog

Morgen draait de wind van zuid naar noordoost. In de ochtend komt lokaal mist voor. Het is het vooral in de (zuid)oostelijke helft van de Benelux regenachtig. Ook in de westelijke helft kan een bui voor komen, maar over het algemeen is het hier droger. In vrijwel de gehele Benelux verloopt de dag grijs: ruimte voor de zon is er niet of nauwelijks. De maximumtemperatuur ligt tussen 12 en 14 graden.

De weerkaart voor dinsdag. Dan neemt een hogedrukgebied plaats boven West-Europa, is het overwegend droog en neemt de kans op zon toe.

Volgende week: even nazomer?

Maandag is er nog kans op neerslag bij temperaturen rond of iets onder 15 graden. Zoals duidelijk te zien is in de pluim hieronder neemt de kans op neerslag na maandag af en krijgen we te maken met een aantal -zo goed als- droge dagen. Ook zal er meer ruimte zijn voor de zon, maar helemaal strakblauw lijkt het niet te worden. Pas tegen het weekend neemt de kans op neerslag iets toe. Aanvankelijk ligt de temperatuur rond een graad of 15 en stijgt die zelfs iets tot lokaal 19 graden, maar vanaf het weekend neemt de spreiding toe en zijn er ook een aantal lijntjes die richting lagere waarden gaan. Er is een kleine kans dat vanaf het weekend een noordelijke stroming op gang komt waarmee koelere lucht wordt aangevoerd.

Kortom kunnen we stellen: volgende week krijgen we te maken met zonniger en vooral droger weer, ook gaan de temperaturen iets omhoog. Vanaf het weekend wordt het onzeker. Blijft de temperatuur rond de normaal of zelfs aan de warme kant voor de tijd van het jaar, of komen we in een koeler weertype terecht? Hou het de komende dagen in de gaten op Alpenweerman!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Vandaag en zondag/maandag zien we pieken in de neerslagpluim, maar daarna is het een flinke periode droog.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Vandaag en zondag/maandag zien we pieken in de neerslagpluim, maar daarna is het een flinke periode droog.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. De kans op zon neemt volgende week duidelijk toe!

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.


De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 445 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier