Lage Landen - Weersverandering in zicht, maar eerst nog aangenaam zomerweer!
Algemene situatie
Aan de noordflank van het Azorenhoog is het eerst nog aangenaam zomerweer, maar een weersverandering is in zicht. We zitten tot en met donderdag in maritiem subtropische lucht, maar vanaf vrijdag komen we in polaire lucht terecht. Bovendien neemt dan de kans op regen of buien toe. Ook vandaag is er lokaal kans op wat regen vanwege de fronten die horen bij depressie Sünje.
Bewolkt in het westen en noorden, in het zuidoosten zonneschijn
Gisteren was het in het noorden en westen van het land overwegend bewolkt en uit die bewolking spetterde het hier en daar wat. Elders bleef het droog en vooral in de zuidoostelijke helft scheen de zon op veel plaatsen zo’n 10 uur.
De temperatuur steeg naar waarden tussen de 20 en 26° met op Terschelling 20,1 en in Leeuwarden 20,5°. Op plaatsen waar de zon scheen werd het zomers warm met in Hupsel, Eindhoven en Maastricht 25,3, in Arcen 25,8 en in Ell 26,1°. In België lagen de maxima ook tussen de 20 en 26° met in Kleine Brogel 26,0°.
Meest bewolkt
Het is op deze maandag over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan hier en daar wat lichte regen of motregen vallen. Zo nu en dan schijnt ook de zon en er waait een zwakke tot matige wind die draait van west naar noord.
De temperatuur stijgt naar maximaal 21° in het noorden, noordwesten en op de Wadden en naar 25-26 in het zuidoosten en in delen van België.
Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de 12 en 16°.
Wolkenvelden, lokaal wat lichte regen
Morgen schijnt in het noorden aanvankelijk de zon. Elders is het bewolkt en uit die bewolking kan wederom wat lichte regen of een enkele bui vallen.
De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt in vochtige subtropenlucht naar 23 tot 25° in het noorden en westen en naar 26-27 elders. In het zuidoosten kan het lokaal 28° worden.
Tot en met donderdag warm, vanaf vrijdag duidelijk koeler.
Woensdag en donderdag zitten we nog in warme (klamme) subtropenlucht en daardoor wordt het woensdag, bij geregeld zonneschijn, 24 tot 28°. Donderdag wordt het landinwaarts ook nog meer dan 25°, maar in het westen en noorden stokt het kwik dan bij 22 tot 24°. Bovendien neemt donderdagmiddag de kans op enkele regen- en onweersbuien toe.
Vanaf vrijdag is het gedaan met de record lange serie van warme dagen. Het aantal dagen dat de temperatuur onafgebroken op meetpunt De Bilt steeg tot 20° en meer zal dan maar liefst 60 zijn. Het vorige record was 53 dagen in 2003. We komen vrijdag in polaire lucht terecht en de temperaturen zijn daarin duidelijk lager.
Zowel vrijdag als het komende weekend blijft het kwik op veruit de meeste plaatsen onder de warme grens van 20° met in het weekend kwikstanden van 17 tot 19°. Verder komt het tot regen of enkele buien en er komt een stevige west tot noordwestenwind te staan die aan zee hard wordt, windkracht 7.
Lang lijkt deze afkoeling overigens niet te duren, want na het weekend loopt het kwik weer op en dat kunnen we weer mooi zien aan onderstaande temperatuurpluim.
Temperatuurpluim
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het nog zeker vier dagen warm tot zomers warm zomerweer is. Daarna laat het kwik een flinke veer met temperaturen onder de 20°, maar lang lijkt deze afkoeling niet te duren. Na het weekend krabbelt het kwik namelijk weer op richting en wellicht weer boven de 20°.
De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:
Vandaag draait de wind van west naar noord en is zwak tot hooguit matig met 4 tot 7 knopen over land en 5 tot 10 knopen aan zee.
Morgen is er ook niet zo gek veel wind met over land 4 tot 8 en aan zee 7 tot 11 knopen.
Warmste zomer ooit!
De zomer van 2018 wordt de warmste zomer ooit. De verwachting is dat de temperatuur, met nog 11 dagen te gaan, gaat uitkomen op een gemiddelde van 19,0°. Het vorige record was 18,7° gemeten in de topzomer van 2003. De zomer van 2006 vinden vanaf nu op plaats drie met 18,5°.
Of de warmste zomer ooit ook de droogste ooit wordt moet nog worden afgewacht. Momenteel staat de teller in De Bilt op 53,9 millimeter. Het record is 73,6 millimeter ook gemeten in 2003, maar er staat nog wat regen op de planning…
Dit was het voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.
Versterk ons team of wordt sponsor
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.
Wat kunnen we voor u betekenen…
Een weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.