Advertentie 

Algemene situatie:
De modellen komen steeds meer overeen en we kunnen met zekerheid zeggen dat het kouder wordt en dat de winter komt. De grote vraag blijft echter: hoe koud gaat het worden, krijgen we bijvoorbeeld ijsdagen. Daarover zijn de diverse weermodellen het echter nog niet eens.

Op de weerkaart hieronder vinden we een drietal hogedrukgebieden. Het hogedrukgebied Dino is ook nog altijd aanwezig en ligt boven Rusland. Boven onze streken vinden we Enric en boven Scandinavië Fritz. Laatstgenoemde zorgt vanaf dinsdag voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht, maar voordat het zover is krijgen we morgen nog te maken met het front behorende bij depressie Tiffany.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: steeds meer zon
Gisteren begonnen we de dag met veel bewolking, maar de bewolking werd steeds dunner en zeker gistermiddag scheen de zon volop. Het bleef droog en bij niet zo gek veel wind steeg de temperatuur naar waarden tussen de 5 en (ruim) 8°.

Terschelling noteerde 4,9, Vlieland 5,4 en Maastricht 5,7°. De toppers waren Westdorpe en Wijk aan Zee met 8,1 en Hoek van Holland met 8,6°. Overigens daalde de temperatuur gisternacht met uitzondering van delen van Zeeland tot onder nul met op meetpunt Twenthe een minimumtemperatuur van -4,2°. In België ging Elsenborn onderuit naar -7,2°. Overdag lagen de maxima in België tussen de 3 en 9° met in Beitem en Ukkel 8,9°.

Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto. Terrasjesweer icm met een dunne ijslaag op het water.
Albert Thibaudier moest gisterochtend krabben en dat zal de komende dagen ook regelmatig het geval zijn.
De dag begon bewolkt met lichte vorst. Het is beide zichtbaar op deze foto van Jolanda Bakker.

Vandaag: perioden met zon
Na een vrij heldere nacht met op uitgebreide schaal lichte tot matige vorst (Woensdrecht -6°, Eindhoven aan de grond bijna -10°), schijnt op deze zondag de zon weer flink. Er zijn hier en daar ook wolkenvelden, maar het blijft droog.

De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 5 tot 8°. Die 5 vinden we op de Wadden en die 8° in het zuiden van het land en in grote delen van België. Sterker nog: in België kan het nog een graadje warmer worden, alleen in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 4..

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke overwegend zuidenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. In de westelijke helft blijft het kwik er net boven, in de oostelijke helft er net onder.

Morgen: later in het westen regen
Morgen beginnen we in de oostelijke helft van het land met zonneschijn. In de westelijke helft is het bewolkt en in de middag gaat het in het westen regenen. De regen hangt samen met een van het IJslandlaag afgesnoerd laag onderweg naar het Middellandse Zeegebied.

De wind waait nog steeds zwak tot hooguit matig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 4 tot 7° met de hoogste temperaturen in het zuiden van het land en in België. De laagste temperaturen vinden we op de Wadden en in de hogere delen van België.

Over de zuidwestelijke helft van regen, maar het regengebied trekt zuidwaarts. Bron: wetteronline.de

Dinsdag: noordoostenwind
Dinsdag valt er over de zuidwestelijke helft van de Lage Landen nog regen en landinwaarts zelfs wat smeltende sneeuw. Elders is het droog en schijnt de zon flink. De wind draait naar het noordoosten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 4 tot 7° met de laagste temperaturen in het noorden van het land.

De verwachte weerkaart voor eind deze week. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: dalende temperaturen
De rest van de week gaan we profiteren van hogedruk boven Scandinavië met een uitloper richting het zuidwesten. De as van het hoog ligt ten noorden van onze streken en de stroming komt uit het noordoosten.

Bij geregeld zon gaat de temperatuur verder naar beneden. In de nacht en ochtend vriest het licht, later in de week matig en overdag komt het kwik iets boven nul uit. Kortom: de winter is nog niet voorbij en lijkt nu pas echt te willen beginnen.. De onderstaande pluimen laten het allemaal weer mooi zien.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het de komende dagen nog niet echt koud is met temperaturen rond of net boven de 5°. Na dinsdag gaat de temperatuur echter naar beneden en de rest van de week ligt het kwik dan rond de 2-3°. In de nacht en ochtend gaat het licht tot matig vriezen.

Volgend weekend lijkt het nog een fractie kouder te worden, maar of het op uitgebreide schaal tot ijsdagen komt moet worden afgewacht. De tijd zit tegen en we hebben ook te maken met een steeds sterker wordende februari zon. Afwachten of het gaat lukken, maar de kansen zijn er.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is duidelijk. De temperaturen gaan vanaf dinsdag naar beneden. Voorlopig komt het kwik overdag boven nul uit, maar na volgend weekend liggen de maxima rond het vriespunt. In de nachten gaat het lucht en later matig vriezen. Kortom: winter!

De windpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Aan de windpluim kunnen we zien dat de wind vanaf dinsdag uit het oosten tot noordoosten gaat waaien. Het mooie voor winterliefhebbers is dat de wind tot het eind van de pluim uit die hoek blijft waaien. We zitten dan zelfs al in maart. Tot die tijd waait de wind uit het zuiden.

De zonpluim is ook duidelijk. We krijgen de komende tijd flink wat zonneschijn. Bron: KNMI.nl

Aan de zonpluim kunnen we zien dat het de komende tijd behoorlijk zonnig zal zijn. Vooral vanaf eind komend week maakt de zon overuren.

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Zowel vandaag als morgen gaat de zon schuil achter dikke wolken. Het blijft wel droog en het wordt 5 tot 7° boven nul.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden binnen worden gehouden, is er ook vrij veel bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en het wordt 5 tot 8°. Ook in Jeongseon (Alpine centrum) zijn er vrij veel wolken, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog en de temperatuur ligt iets boven nul.

Ton Wesselius maakte deze foto op een stralende zaterdagmiddag
De zonsondergang was ook erg fraai. Deze foto werd ingestuurd door Meteo Nederland.
Ook Jolanda Bakker maakte een fraaie foto van de zonsondergang.
De zonsondergang was ook bij Maurice Vroegrijk erg fraai.

Voor deze zondag wil ik het hierbij laten. Morgen zal Daan verder kijken naar de (winterse) ontwikkelingen op de diverse weerkaarten en ik ben er dan dinsdag weer. Voor nu een fijne zondag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 2.566 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier