Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De weermodellen zijn vrij duidelijk de komende tijd. Min of meer komen ze allemaal met hetzelfde scenario. Op de weerkaart zien we het gesplitste hogedrukgebied Adam boven de Zwarte Zee en een deel boven Scandinavië. Het Scandinavische deel maakt later deze week verbinding met het Azorenhogedrukgebied en daardoor is het uitermate rustig weer en bovendien ook vrij koud.

Volgende week lijkt het hoog zich naar het oosten terug te trekken en zullen depressies het weer overnemen. Het wordt er volgende week dan ook niet beter op met een toenemende kans op wisselvalligheid en onaangename temperaturen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren waren er wolkenvelden, maar zo nu en dan scheen ook de zon. In de zuidelijke helft van de Lage Landen kwam het lokaal ook tot lichte regen.

De temperatuur steeg naar 2-3° in het noorden en naar 6-7, lokaal bijna 8 in het zuiden van het land met in Woensdrecht 7,9 en in Maastricht maximaal 7,5°. Vooral gisteravond liepen de temperaturen nog op.

Veel hoge bewolking, maar soms ook een knipoog van de zon. Verder is goed het hoge water zichtbaar. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Op deze foto van Willy Kok is ook goed te zien dat het water erg hoog staat. De foto werd gemaakt in Rhenen aan de Rijn.

Vanuit het zuiden trekt vandaag een occlusiefront naar het noorden en daardoor is het over het algemeen bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen. Door die bewolking heeft het afgelopen nacht nergens meer gevroren met minima tussen de 2 en 7°.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 6° in het noorden en naar een graad of 8 in het zuiden. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 5, maar elders in België kan het 9, lokaal zelfs 10° worden.

Vanavond en de komende nacht krijgen we te maken met een klein lagedrukgebiedje op de Noordzee. Het zorgt lokaal nog voor wat lichte regen, maar er zijn ook opklaringen. De wind waait zwak uit het zuiden en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 3° met de laagste temperaturen in de opklaringsgebieden.

In deze korte koude periode kon in het noorden lokaal worden geschaatst. Op de ijsbaan van Roodeschool maakte Jannes Wiersema deze foto.
Ook opklaringen bij Ton Wesselius.
Het was rustig weer en Jolanda Bakker maakte deze prachtige spiegelende foto.

Morgen hebben we aanvankelijk nog ‘last’ van een opvullend lagedrukgebied onderweg naar het zuiden. Het is daardoor bewolkt en er is kans op wat lichte regen of een enkele bui. Tegelijkertijd zien we dat het Azorenhogedrukgebied een verbinding zoekt en maakt met het hogedrukgebied boven Scandinavië. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 5 en 8°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag ontstaat een solide hogedrukgebied boven het westen van Rusland en boven Scandinavië. Het is bij ons rustig weer met over het algemeen veel bewolking en hier en daar ook nevel en mist. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten, dus over het continent, maar daar is helaas geen kou aanwezig.

Wel stroomt er wat koudere lucht onze kant op en dat merken we vooral in het noorden van het land. Daar wordt het niet warmer dan een graad of 3, terwijl het in het zuiden met gemak nog een graad of 7 kan worden.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend blijven we profiteren van het hogedrukgebied. Zaterdag ligt het met een kerndruk van 1048 hPa boven het westen van Rusland. Zondag neemt de druk in de kern wat af en ook bij ons zal de luchtdruk geleidelijk gaan dalen. Dat heeft alles te maken met het heel langzaam naderbij komen van uitlopers van een diepe depressie bij IJsland.

Het weerbeeld ziet er bij ons rustig uit met zaterdag over het algemeen veel bewolking. Zondag kon de zon wel eens flink gaan schijnen. Het blijft op beide dagen droog en er waait een matige wind die draait van oost naar zuidoost. De temperatuur stijgt op beide dagen naar waarden tussen de 3 en 6°.

De verwachte weerkaart voor na het weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend lijkt het erop dat depressies steeds meer grip op ons weer gaan krijgen. Het hogedrukgebied wordt verder naar het oosten verdreven en wij schakelen over op een wisselvallig weerbeeld met een toenemende kans op regen en regelmatig veel wind. Omdat de temperatuur veelal uitkomt op waarden rond de 4-5° wordt het er niet echt aangenamer op. Verder kan de bovenlucht later in de week afkoelen en is er ook kans op winterse neerslag..

De komende dagen dit maar eens in de gaten houden, want het is allemaal nog ver weg. Voorlopig is het rustig en aanvankelijk vrij zacht weer en dat kunnen we weer zien aan onderstaande temperatuurpluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur na morgen weer gaat dalen tot onder de 5°. Na het weekend wordt het weer iets zachter met gemiddeld een graad of 5. Dat is heel normaal voor de tijd van het jaar.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF is niet echt bijzonder. De komende dagen gaat de temperatuur weer naar beneden, zonder dat het winter wordt. De rest van de pluim, inmiddels tot 24 januari, laat een ensemblegemiddelde zien van 4-5°.

De neerslagpluim. Bron: Kachelmannwetter.com

Vandaag is er kans op wat lichte regen, maar daarna blijft het weer een groot aantal dagen droog. Volgende week neemt de wisselvalligheid toe en dat zien we ook aan de neerslagpluim.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje.

Gisteren moest er op veel plaatsen weer gekrabd worden. De komende dagen blijft het kwik ’s nachts boven nul. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.345 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier