Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Doris ligt vandaag boven de Balkan, maar houdt bij ons nog een zuidelijke stroming in stand tussen het hoog enerzijds en een depressie aan de andere kant. De komende week worden de weerkaarten geschud, want depressies krijgen het voor het zeggen en dat betekent dat het wisselvallig gaat worden met ook regelmatig veel wind. Bovendien gaan de temperaturen omhoog en is de winterse periode weer afgelopen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: een koude winterdag
Gisteren was het op veel plaatsen een zonovergoten winterdag, maar in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen kwam toch ook nog laaghangende bewolking voor. Pas in de loop van de dag scheen overal de zon. De meeste plaatsen konden 7-8 uur zon noteren, maar in de zuidwestelijke helft scheen de zon 2 tot 5 uur. Vanwege de aanvankelijke grijzigheid kon in het zuidwesten een ijsdag worden genoteerd. Op Schiphol, waar de zon wel de hele dag scheen, noteerde maximaal -0,1°. Verder in Woensdrecht -0,4, Voorschoten -0,5 en in Rotterdam -0,6°, maar de absolute koude topper was Hoek van Holland met maximaal -1,5°. De hoogste temperatuur was weggelegd voor Arcen met 1,8°. Ook in België lagen de maxima rond het vriespunt en in de Ardennen bleef het weer de hele dag vriezen.

de schaatsen kunnen letterlijk aan de wilgen. Deze treffende foto werd gemaakt door Joost Mooij.

Vandaag: zon, maar ook (sluier)bewolking
Na een op veel plaatsen zonovergoten donderdag is het vandaag aanvankelijk niet veel anders. De zon schijnt flink, maar vanuit het zuiden trekt vrij veel hoge bewolking over het land en zeker vanmiddag zal de zon flets gaan schijnen of helemaal achter de wolken verdwijnen. Het blijft wel droog en er waait een matige zuid tot zuidoostenwind. De temperatuur stijgt, na opnieuw nachtelijke vorst met uitersten tot -7°, vanmiddag naar waarden tussen de 5° in het noorden en naar 9, lokaal 10° in het zuiden en in grote delen van België, althans volgens het ECMWF (Europese model).

De overige modellen zijn nog niet zo voortvarend met de temperaturen, want GFS (Amerikanen) komen met maximaal 3° in het noordoosten en 6 in het zuidwesten. Kijken we naar de Duitsers dan worden temperaturen verwacht tussen de 2 en 5° van noord naar zuid en het hoogwaardige en fijnmazigere Hirlam model (High Resolution Limited Area Model) komt met temperaturen tussen de 4 en 9° en lijkt daarmee op het ECMWF. Samengevat wordt het in het noorden tussen de 2 en 5° en in het zuiden tussen de 5 en 10°. Aan het eind van de dag weten we welk model gelijk heeft gekregen en morgenochtend lezen jullie het hier weer.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft nog altijd droog en bij een matige zuidoostenwind daalt de temperatuur op veel plaatsen naar waarden rond het vriespunt. Alleen langs de westkust en in de zuidwestelijke helft van de Lage Landen blijft het kwik boven nul.

prachtig weer op veel plaatsen. Deze foto werd gemaakt door Johan Klos.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Het blijft nog altijd droog en er waait een matige geleidelijk van zuidoost naar zuid draaiende wind. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 7 en 10° en dat is weer de verwachting volgens het ECMWF. De Amerikanen en ook de Duitsers komen opnieuw met lagere temperaturen en wel tussen de 4 en 7°. Hirlam komt met temperaturen tussen de 5 en 9° en bij alle modellen gelden de temperaturen van noord naar zuid. Kortom: het dooit ook morgen, maar de mate van verzachting is nog niet helemaal duidelijk.

Morgenavond en in de nacht naar zondag zijn er flinke opklaringen, maar ook wolkenvelden en in de noordelijke helft is er kans op een bui. De wind wordt zuidwest en is matig over land en vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur daalt naar waarden een paar graden boven het vriespunt, maar wellicht dat het in de oostelijke helft nog tot een graadje vorst komt.

Debbie van Ooststroom maakte deze fraaie foto van de opkomende zon.

Zondag: toenemende kans op regen of buien
Zondag neemt de kans op regen of enkele buien toe, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De wind waait matig tot krachtig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 8°.

Wist je dat wij van Alpenweerman aanstaande zondag, 29 januari, met een stand en een lezing aanwezig zijn op de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook uw Beneluxweerman is daarbij aanwezig. Kom je ook? Dan zien we je dan!

de verwachte weerkaart voor 2 februari volgens ECMWF. Lagedruk krijgt het voor het zeggen.

Volgende week: vrij zacht en wisselvallig
Na het weekend hebben lagedrukgebieden het voor het zeggen (zie weerkaart hierboven) en is het over het algemeen bewolkt en van tijd tot tijd regent het of komt het tot enkele buien. Ook de wind zal regelmatig van zich doen spreken. De temperaturen zijn vrij hoog voor de tijd van het jaar en stijgen met februari op de kalender dagelijks naar waarden in de buurt van de 10°. Tot die tijd loopt het kwik langzaam op naar waarden rond de 5° gemiddeld. De komende nachten kan de temperatuur nog dalen naar waarden in de buurt van het vriespunt, maar vanaf dinsdag is de kans op vorst verkeken.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het echt is afgelopen met de winterse periode. Afgelopen nacht vroor het nog op uitgebreide schaal en ook komende nacht kan het nog tot vorst komen, maar daarna blijft de temperaturen boven nul. Volgende week liggen de maxima dagelijks rond de 10° en ook de nacht zijn met gemiddeld een graad of 7 niet koud. Opvallend is dat er nagenoeg geen lijntjes meer zijn die gaan voor lagere temperaturen. De pluim is dan ook vrij duidelijk!

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ijs momenteel een dikte heeft van zo’n 6-7 centimeter in het midden van het land. Morgen is daar nog 5 centimeter van over, maar vanaf zondag gaat het hard met het smelten en vanaf dinsdag is al het ijs zo goed als verdwenen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 10 tot 40 en in de Oostkantons lokaal tot 50 centimeter. Vrijwel alle skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat de temperaturen geleidelijk boven nul uit gaan komen en dat de wintersportmogelijkheden geleidelijk minder gaan worden. Niet alleen de temperaturen gaan stijgen, maar ook de kans op regen neemt toe. Verse sneeuw wordt er voorlopig niet meer verwacht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
In Wirtzfeld in de Oostkantons van de Ardennen ligt nog een fraai pakket van het witte poeder. Het plaatje is van Hubert Savelberg en afkomstig van zijn webcam

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Aanstaande zondag, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.300 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier