Advertentie 

Algemene situatie:
De weerkaarten gaan vanaf woensdag op de schop, maar tot die tijd is het hogedrukgebied Quinn voor onze streken nog van belang. Het zorgt voor rustig herfstweer.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren begonnen we de dag met nevel en mist, maar daarna was het over het algemeen prachtig weer met flink wat zonneschijn. De zon scheen in het grootste deel van het land zo’n 7-8 uur. Verder stond er over het algemeen weinig wind en steeg de temperatuur naar waarden tussen de 14 en 17°. Westdorpe noteerde maximaal 17,4°. In Vlaanderen lagen de maxima overal rond de 16-17°.

het was gisteren uitermate rustig weer met een nevelige start. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.
het was gisteren uitermate rustig weer met een nevelige start. De foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Vandaag ligt het hogedrukgebied Quinn boven onze streken met een kerndruk van 1031 hPa. Het is dan ook uitermate rustig weer, maar in tegenstelling tot gisteren overheerst wel weer de bewolking en aanvankelijk komt nevel en mist voor. In het midden en zuiden kan nog even de zon schijnen, maar vergeleken met gisteren ziet het er allemaal minder uit. In het noorden van het land kan uit die bewolking zelfs wat lichte regen of motregen vallen. De temperatuur is ook wat lager en stijgt naar waarden tussen de 12 en 15° met de hoogste temperaturen in de zuidwestelijke helft van het land. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 13 en 16° met de hoogste temperaturen in het westen.

Vanavond en de komende nacht is en blijft het bewolkt met in het noorden nog altijd kans op wat gespetter. In Vlaanderen klaart het in de nacht op met kans op nevel en mist. De temperatuur daalt naar 4 tot 6° in de zuidelijke helft en naar 8 tot 10 in het noorden van de Lage Landen.

Morgen bepaalt het hogedrukgebied Quinn nog altijd ons weer, maar overheerst wederom in grote delen van onze streken de bewolking. In Vlaanderen en later ook in de zuidelijke provincies schijnt ook geregeld de zon. Het blijft droog en bij nog altijd niet of nauwelijks wind stijgt de temperatuur naar 14-15, in Vlaanderen naar 16, lokaal 17°.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het over het algemeen bewolkt. Verder is het nevelig en mistig en waait het nog steeds niet of nauwelijks. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 4 en 7° met de laagste temperaturen in het zuiden van de Lage Landen.

het was prachtig weer. Deze foto maakte ikzelf.
het was prachtig weer. Deze foto maakte ikzelf.

Dinsdag starten we november over het algemeen grijs en bewolkt. Voor de zon is niet of nauwelijks ruimte en uit die bewolking is lokaal wat licht gespetter mogelijk. De zwakke zuidenwind gaat in de loop van de dag ‘om’ naar noord en neemt in het noorden toe naar matig en op de Wadden naar vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur is nog altijd te hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 13° in het noorden en naar 16 in het zuiden en in grote delen van Vlaanderen.

woensdag daalt de temperatuur vooral op,hoogte. Op 1,5 km hoogte komen de temperaturen onder het vriespunt. Bron: ECMWF.
woensdag daalt de temperatuur vooral op hoogte. Op 1,5 km hoogte komen de temperaturen onder het vriespunt. Bron: ECMWF.

Vanaf woensdag gaat de stroming geleidelijk veranderen. Hogedruk trekt naar het westen en komt op de Atlantische Oceaan te liggen en boven Scandinavië zit lagedruk. De stroming komt uit het noorden tot noordwesten en vooral op hoogte gaan de temperaturen naar beneden. Vandaag is het op het 850 hPa-vlak nog een graad of 7, woensdag is het op dezelfde hoogte -2. Ook op leefniveau worden de temperaturen lager en dat is goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

de 500 hPa-kaart voor zaterdag 5 november. Ook op ruim 5,5 km hoogte wordt het koud. Bron: ECMWF.
de 500 hPa-kaart voor zaterdag 5 november. Ook op ruim 5,5 km hoogte wordt het koud. Bron: ECMWF.

Woensdag ontwikkeld er tussen IJsland en Groenland nog een depressie en deze trekt naar het zuidoosten en komt zaterdag aan ter hoogte van Denemarken. Het wordt dan ook duidelijk wisselvalliger met flinke buien en in combinatie met nog vrij warm zeewater (15°) en een koude bovenlucht (-30 op het 500 hPa-vlak) is er vooral in de kustgebieden kans op neerslag van betekenis. Tot en met zaterdagavond kan er in het genoemde gebied zo’n 30 tot 40 millimeter vallen.

tot en met zaterdagavond wordt er vooral in de kustgebieden zo'n 30 tot 40 mm verwacht volgens ECMWF.
tot en met zaterdagavond wordt er vooral in de kustgebieden zo’n 30 tot 40 mm verwacht volgens ECMWF.

Voordat we naar de temperatuurpluim gaan op leefniveau eerst de pluim op zo’n 1,5 kilometer hoogte. Daar zien we heel goed dat de temperaturen begin november flink naar beneden gaan op hoogte. Aanvankelijk is het een graad of 7, vanaf woensdag is het een paar graden onder het vriespunt. Aan het eind van de meerdaagse zakken de temperaturen verder naar beneden.

De pluim op het 850 hPa-vlak voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De pluim op het 850 hPa-vlak voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim laat duidelijk zien dat de temperaturen op termijn flink gaan dalen, maar voordat het zover is krijgen we nog een drietal dagen met temperaturen rond de 15°. Woensdag tot en met zaterdag is het een graad of 10 en vanaf volgende week zondag gaan de temperaturen verder naar beneden. Het mooie is dat alle modellen vrijwel hetzelfde berekenen, dus de kans dat het ook daadwerkelijk kouder gaat worden is groot. Aan het eind van de pluim, volgende week dinsdag, worden maxima verwacht tussen de 4 en 7° met de hoogste temperaturen volgens het Europese model.

Van nachtvorst is voorlopig nog geen sprake, maar ook daar komt na het volgende weekend verandering in… Hoe het allemaal gaat verlopen en hoe koud het wordt na komende week, daarover meer de komende dagen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Alpenweerman is vandaag te vinden op de off-piste dag van het NKBV in Snowworld Zoetermeer. Om 12 uur wordt er een lezing gegeven over het weer in de bergen. De toegang is gratis, dus mocht je in de buurt zijn dan zien we je daar.

Morgen meld ik mij weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Peter van Lindenberg maakte op de prachtige zaterdag een fraaie foto van de vliegenzwam.
Peter van Lindenberg maakte op de prachtige zaterdag een fraaie foto van de vliegenzwam.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 887 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier