Algemene situatie: Na de passage van een zwak warmtefront zitten we vandaag in een zogenaamde warme sector. Komende nacht passeert er een koufront en na passage daarvan gaat het weerbeeld veranderen. Depressie Perryman bij Ierland neemt de honneurs waar en aan het eind van de week gaat depressie Quasimodo zich ermee bemoeien. Het zorgt voor een toename van de wisselvalligheid en later in de week gaan ook de temperaturen naar beneden.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Fraaie maandag

Gisteren scheen in een groot deel van het land de zon flink, maar over de zuidwestelijke helft zat al in de ochtend (hoge) bewolking en deze bewolking, zijnde een warmtefront, trok langzaam verder over het land noordoostwaarts. Het bleef droog en de temperaturen stegen naar 19° in een bewolkt Zeeland en naar 22-23 verder naar het noordoosten. Lelystad noteerde met 23,0° de hoogste temperatuur van het land.

de dag begon gisteren erg fraai. Ikzelf maakte deze foto tegen de klok van zes uur. Ochtendrood, water in de sloot. Gisteren nog niet, maar de komende dagen wel…
Ook zondag begon de dag fraai. Deze foto werd ontvangen via Facebook van Yorick Dix

Veel bewolking en lokaal wat lichte regen of motregen

De bewolking is verder toegenomen en vandaag kan er uit die bewolking hier en daar wat lichte regen of motregen vallen. Vooral vanochtend kan ook de zon nog even tevoorschijn komen. De zwakke tot matige zuidenwind wordt zuidwest en neemt in het noordwestelijk kustgebied later toe naar vrij krachtig, windkracht 5.

De temperatuur stijgt naar een zeer aangename 20-21° in het noorden en noordwesten en naar 24 in het oosten en zuidoosten. Op de meeste plaatsen wordt het vandaag een graad of 22-23. Ook in België vrij hoge temperaturen die uitkomen tussen de 20 en 24°.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt en de kans op regen neemt verder toe. De zuidwestenwind houdt zich aanvankelijk rustig, maar later in de nacht neemt de wind vanuit het zuidwesten duidelijk toe. Aan zee wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 uit het westen. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 14 en 18°.

aangenaam weer gisteren met zon en vanuit het zuidwesten een geleidelijk toename van de bewolking. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
Martin Vye maakte dit oer-Hollandse plaatje.

Enkele buien

Morgen wordt er met een stevige noordwestelijke wind onstabiele lucht aangevoerd waarin enkele buien voorkomen. De meeste buien worden in het noorden en midden van de Lage Landen verwacht, maar ook in het zuiden en in België zijn buien mogelijk, maar deze zijn minder talrijk.

Tussen de buien door schijnt ook de zon en bij een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige en op de Wadden zelfs een harde noordwestenwind (windkracht 4 tot 7) stijgt de temperatuur naar 18, lokaal 19°. Alleen in het zuidoosten van het land kan het hier en daar nog net 20° worden.

de verwachte weerkaart voor vrijdag met depressie Quasimodo bepalend voor ons weer. Bron: wetteronline.de

Westcirculatie

Tussen het lagedrukgebied Perryman bij IJsland en het Azorenhogedrukgebied op honk stelt zich bij ons een westcirculatie in, maar donderdag lijkt het allemaal nog mee te vallen met geregeld zon en slechts enkele buien. De temperatuur loopt nog op naar waarden tussen de 18 en 20, lokaal 21°.

de weerkaart voor zaterdag op hoogte met goed te zien de lage temperaturen. Bron: wetteronline.de

Aan het eind van de week wordt depressie Perryman afgelost door zijn opvolger die de naam Quasimodo gaat krijgen. Quasimodo is ook op hoogte gevuld met koude lucht en daardoor neemt vanaf vrijdag de kans op regen van betekenis toe. Bovendien waait er dan een stevige zuidwester en met temperaturen van 16-17, hooguit 18° is het vrij koel septemberweer. De lagere temperaturen en de toenemende wisselvalligheid zijn goed zichtbaar in onderstaande pluimen.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim hierboven laat duidelijk zien dat de temperatuur steeds lager wordt. Vandaag wordt de warme grens van 20° nog makkelijk overschreden, maar vanaf morgen ligt het kwik al lager. Vanaf vrijdag gaat het kwik langzaam verder omlaag en nog lagere temperaturen worden na het weekend verwacht… Kortom: fraai nazomerweer lijkt er niet in te zitten, tenminste niet voor half september.

de neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de neerslagpluim kunnen we zien dat de regenmeters vanaf vrijdag weer flink vollopen. Tot volgende week donderdag, 14 september, wordt er 60 tot 72 millimeter verwacht.

Met deze pluimen laat ik het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een vers weerpraatje voor de Lage Landen en hopelijk zijn er dan weer wat betere berichten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

ook deze nazomerse foto werd gemaakt door Martin Vye

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 598 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer