Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weer staat een (zeer) zachte week voor de deur. De temperatuur stijgt tot en met vrijdag dagelijks naar waarden tussen 9 en 13 graden. Ook de nachten zijn allesbehalve winters met temperaturen tussen 5 en 10 (!) graden. Vooral morgen, woensdag en vrijdag staat regen op het programma. Gelukkig is verandering in zicht. Hogedrukgebieden nemen de regie over en de neerslagkansen nemen af. De temperatuur gaat geleidelijk omlaag naar meer normalere waarden voor januari. Ook neemt de kans op nachtvorst toe, maar als we daar al blij van worden dan weten we het wel.. 

Het was een grijze, soms regenachtige zondag. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Toch brak hier en daar ook de zon door, zoals hier in Domburg in Zeeland. Erica van Leeuwen maakte de foto.

Op deze maandag wisselen wolkenvelden en flinke zonnige perioden elkaar af. Lokaal is vanochtend nog een buitje mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en tegen de avond stijgt de kans op een beetje regen. De middagtemperatuur stijgt naar 7 tot 9 graden, maar dat zijn niet de maxima. Deze worden pas aan het eind van de avond bereikt: 9-10, lokaal 11 graden.

De zuidenwind is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. Geleidelijk neemt de wind in kracht toe en vanavond is het onstuimig. Aan de west- en noordwestkust waait het hard tot stormachtig, windkracht 7-8 en is kans op zware windstoten tot 85 km/uur. Boven land neemt de wind toe naar vrij krachtig en in de kustprovincies naar krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond valt hier en daar wat lichte regen en motregen. Later vanavond en komende nacht breidt het regengebied zich over het land uit en gaat het langer en harder regenen. De nacht verloopt zeer zacht met geen lagere temperaturen dan 9-10 graden. Aanvankelijk is het onstuimig, maar in de loop van de nacht neemt de wind in kracht af.

Dit beeld gaat we deze week vaker zien. Albert Thibaudier maakte de foto in Heerenveen.

Regenachtig en zeer zacht

Morgen is het aanvankelijk bewolkt en regenachtig. Vanuit het noordwesten nemen de neerslagkansen tijdelijk af en wordt het overwegend droog. Bovendien kan de zon even doorbreken. In het oosten en zuidoosten blijft het overwegend bewolkt. In de loop van de middag neemt de bewolking weer toe en gaat het weer regenen.

Het is zeer zacht met temperaturen van 11 tot 13 graden. De maxima worden in de avond bereikt en overdag is het veelal 9-10 graden. Normaal is het halverwege januari 5-6 graden. De wind is weer nadrukkelijk aanwezig en vooral in de avond is het onstuimig met een vrij krachtige tot krachtige wind in het binnenland. Aan zee waait het dan hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 met zware windstoten tot 90 km/uur.

Aanhoudend zeer zacht, weekend lagere temperaturen

Woensdag wordt het net als dinsdag zeer zacht met temperaturen van 11 tot lokaal 13 graden. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en er zijn perioden met regen. Donderdag blijft het droog en schijnt geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar 9 of 10 graden in het noorden en naar 11-12 in het zuiden. Vrijdag is het bewolkt en volgt weer enige tijd regen, gevolgd door enkele buien. De temperatuur stijgt dan naar een graad of 10.

In het weekend is het een stuk rustiger. Er is een afwisseling van wolkenvelden en geregeld zonneschijn en op een enkele bui op zaterdag na blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden.

Dit beeld gaan we pas over een week weer zien als de kans op vorst in de nacht toeneemt. Jannes Wiersema maakte de foto.

Volgende week gaat januari ‘normaal’ doen

Na het weekend zet de daling langzaam door en wordt het overdag zo’n 5-6 graden en in de nacht en vroege ochtend gaat het zelfs weer wat vriezen. Het weerbeeld is rustig met naast wolkenvelden ook geregeld zon. De keerzijde van rustig weer in de wintermaanden is de kans op mist. Winterweer is nog steeds niet te verwachten en de helft van de meteorologische winter zit er bijna op…

De temperatuurpluim voor de komende tien dagen. Bron: meteologix,com

Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen!

Bloeiende sneeuwklokjes bij Ton Wesselius.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 778 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: weer een (zeer) zachte week, gelukkig verandering in zicht!”

 • Bertil Blaas
  13 januari 2020 at 09:09

  Goede morgen Rico,
  Wederom dank voor je weer- verslag.
  Ik lees her en der over een Arctic Outbreak. Verwacht jij dat we in januari in NL daar iets Van gaan merken ? Bv. Overdag 0 Gr en in nacht enige vorst ?

  Vraag is bedoeld tav ons huis voor wat betreft vorst beveiliging. Wij zijn voor lange tijd nu in PAznaun (A).

  Dank je, groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   13 januari 2020 at 09:21

   Goedemorgen Bertil,

   Ik verwacht voorlopig geen winterweer in NL. Vanaf het weekend wordt het kouder en in de nacht neemt de kans op vorst toe. Overdag stijgt de temperatuur ruim boven nul.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier