Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Een imposant hogedrukgebied, welke zich uitstrekt van Centraal-Europa tot aan het oosten van Rusland, zorgt bij ons voor een diepe noordoostelijke stroming. Vandaag hebben we tijdelijk te maken met iets warmere bovenluchten, maar de komende dagen zal de bovenlucht en daarmee ook de lucht aan de grond steeds verder afkoelen. Hoe het er de komende tijd precies voor staat met gevoelstemperaturen, schaatsmogelijkheden en sneeuwkansen lees je dan ook verderop in dit bericht!

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI
De weerkaart van vandaag uit een ander perspectief. Hier zien we het noordelijk halfrond met daarop het enorme hogedrukgebied boven delen van Europa, Scandinavië, het poolgebied en grote delen van Rusland. Bron: GFS/Wetterzentrale

Gisteren: zonovergoten maar koud
Gisterenochtend begon de dag op de meeste plekken met vorst na een nacht met temperaturen tot -5. In de loop van de ochtend kwam de temperatuur vrij snel boven 0 uit en uiteindelijk steeg deze in de middag naar waarden tussen de 2 graden in het noorden en 4 graden in het zuiden en zuidwesten van de Benelux. In de Ardennen kwam het op meerdere plekken tot een ijsdag. Door de stevige oostelijke wind lag de gevoelstemperatuur overal onder het vriespunt. Op de meeste plekken scheen de zon volop, maar hier en daar kwam ook wat sluierbewolking voor, dit was vooral het geval in het noorden van het land.

Ton Wesselius legde de mooie zonsopkomst vast.

In de avond nam (vooral in het binnenland) de wind wat in kracht af. Bovendien verdwenen de laatste wolkenvelden ook geleidelijk. De temperatuur daalde naar waarden tussen de -2 vlak langs de kust en het IJsselmeer en -4, lokaal -5 in het binnenland.

Jolanda Bakker maakte deze foto. Op veel plekken zijn er stukken waar ijs ligt, maar de ijs heeft moeite met de maximumtemperaturen ruim boven 0 en de flinke wind.

Vandaag: vergelijkbaar met afgelopen dagen
Deze ochtend begint op de meeste plekken weer met temperaturen onder 0. In de loop van vanochtend loopt deze dan weer op tot boven het vriespunt en ergens vanmiddag zal deze zijn maximum bereiken van 2 a 3 graden in het noordoosten tot 4, lokaal 5 graden in het zuidwesten. In de Ardennen blijft het uiteraard weer kouder met maximumtemperaturen rond het vriespunt.

Het is overwegend zonnig, maar in het noorden van het land komen ook enkele wolkenvelden voor. Deze wolkenvelden trekken richting het zuiden, dus vanmiddag kunnen er ook in het midden en zuiden van de Benelux enkele wolkenvelden overtrekken. Het blijft droog. Er staat opnieuw een stevige oostelijke wind, 4 a 5 beaufort. Hierdoor kan het vervelend koud aanvoelen.

Vanavond trekt de bewolking oplossend naar het zuiden weg en klaart het op de meeste plekken weer flink op. Langzaam maar zeker komt de echte transportkou het land binnen, hierdoor wordt het een fractie kouder dan de afgelopen nachten met lokaal matige vorst.

De minimumtemperaturen komende nacht volgens het Hirlam-model.

Morgen: echte kou komt het land in
Morgen daalt op het 850hPa-vlak (zo’n 1400 meter hoogte) de temperatuur overal tot onder de -10, geleidelijk gaat de temperatuur op deze hoogte zelfs richting de -15. Dit geeft aan in wat voor een koude luchtmassa we terechtkomen. Deze waardes komen boven onze regionen niet vaak voor.

Voor het weer aan de grond betekent dit dat de kou nu serieus wordt. De maximumtemperatuur komt ’s middags nog maar net boven het vriespunt uit, in de oostelijke helft van de Benelux komt het lokaal tot een ijsdag. Dit alles gebeurt nog steeds met een windkracht 4 uit oostelijke richting, dus opnieuw wordt het voor het gevoel erg koud. De zon schijnt weer volop, alleen in het noorden en boven De Wadden komen enkele wolkenvelden voor. Op de Waddeneilanden kunnen er ook enkele sneeuwbuien vallen. In de nacht naar maandag loopt de temperatuur uiteen van -3 in het zuidwesten tot -7 in de oostelijke helft.

De temperatuur op 850hPa morgenmiddag. De koude lucht stroomt de Benelux binnen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Volgende week: compleet winterse week
Maandag en dinsdag zullen we dan twee koude dagen krijgen met maximumtemperaturen rond of net onder het vriespunt. Zonneschijn en wolkenvelden wisselen elkaar af en er staat nog steeds een matige oostelijke wind. In de nachten ligt de temperatuur tussen de -4 en -8. In het noordelijk kustgebied en dan met name de Wadden kunnen er zo nu en dan sneeuwbuien vallen.

De temperaturen op het 850hPa-vlak (1400 meter hoogte) voor woensdag. De bovenlucht is dan met -17 tot -18 ongekend koud.

Woensdag en donderdag bereikt de koudste lucht ons uiteindelijk. Overdag ligt de temperatuur 1 tot 3 graden onder het vriespunt, in de nacht vriest het lokaal streng. Het is meest zonnig, maar vanwege de wind opnieuw ijskoud. Nog steeds moeten de Wadden rekening houden met enkele sneeuwbuien.

Tegen het einde van de week zullen lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten dan proberen de winter te verjagen. Eventuele dooiaanvallen zullen hoe dan ook voorafgegaan worden door sneeuw. Door de toenemende depressieactiviteit neemt de kans op sneeuw richting volgend weekend dus toe; mogelijk gaat er vanuit het zuiden sneeuw vallen op uitgebreide schaal. Ook hevige ijzel en ijsregen behoren tot de mogelijkheden. En alsof dit alles niet genoeg was, lijkt het ook nog eens gepaard te gaan met een krachtige wind. Of het hierna ook definitief zachter wordt of dat de kou hierna doorzet is dus nog onduidelijk, ook is het nog niet geheel duidelijk waar de kans op sneeuw en ijzel het grootste is. Deze interessante situatie houden we de komende dagen dus zeker in de gaten!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwpluim van het KNMI. Tegen het einde van volgende week nemen de sneeuwkansen flink toe…

IJsgroei: wind belemmerende factor? – voorzichtigheid geboden
De afgelopen nachten was het in principe al koud genoeg voor ijsgroei. Toch liggen niet overal de sloten dichtgevroren. Dit heeft te maken met zowel de wind als de zonnestraling overdag. Door de wind bevriest het ijs moeilijk, bovendien waait de dunne, bevroren ijslaag soms kapot. Er zijn (met name) in het binnenland echter ook beschutte stukken water, waar zowel de wind als de zon weinig invloed heeft. Hier liggen dan weer enkele centimeters ijs.

De komende dagen is het dan ook erg belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het schaatsen. Het ijs zal zeker aangroeien en zeker zodra het eenmaal dicht ligt, kan het met de droge lucht en koude nachten hard gaan met de ijsdikte. Lokaal is een ijsdikte tegen de 10 centimeter eind volgende week dan ook wel mogelijk. Het blijft echter belangrijk om de ijsdikte goed in de gaten te houden, de ijsdikte kan namelijk ook op kleine afstanden flink verschillen i.v.m. invloed van de zon en de wind!

Mocht er sneeuw vallen dan wordt de kwaliteit van het ijs slechter, bovendien groeit het ijs dan nauwelijks meer aan. Sneeuw werkt namelijk als een isolerende deken. Het is dan ook niet verstandig om het ijs op te gaan als er sneeuw is gevallen, zeker niet wanneer het ijs daarvoor al niet sterk genoeg was!

De verwachte dauwpunttemperatuur voor de komende 15 dagen. De dauwpuntemperatuur gaat halverwege volgende week richting (of zelfs onder) de -20. De lucht is extreem droog, dit is bevorderlijk voor de ijsaangroei! Bron: KNMI
De 15-daagse pluim voor de windsnelheid. Helaas staat er komende dagen elke dag wel weer een stevige wind, dit bemoeilijkt het dichtvriezen van de sloten en plassen. Bron: KNMI
De ijspluim van het KNMI. Het KNMI komt uiteindelijk met deze ijspluim. Dit lijkt me iets te enthousiast; volgens deze pluim ligt er op dit moment op alle sloten/plassen van 2 meter diep al 1 a 2 centimeter ijs. Dit is nog niet overal het geval. Bovendien blijft de wind de komende periode sterk. Desalniettemin zal het ijs op veel plekken behoorlijk aan gaan groeien de komende dagen, gezien de droge lucht en de koude nachten.
Ook deze foto van Albert Thibaudier laat mooi zien dat vooral grote, open plassen nog moeite hebben om dicht te vriezen.
Jolanda Bakker maakte ook dit plaatje.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Rico het weerpraatje verzorgen, ik schrijf later weer. Geniet komende tijd van het winterse weer, maar blijf voorzichtig voor wat betreft het ijs! Fijn weekend en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.107 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier