Advertentie 

Algemeen: voorlopig droog met in het weekend weer oplopende temperaturen
Op de weerkaart hieronder zien we een groot hogedrukgebied genaamd Ortrud. Het ligt met de kern ten westen van onze streken en aan de oostflank staat bij ons een vrij koude noordwestelijke stroming. Met deze stroming worden wolkenvelden aangevoerd, maar ook de zon zal geregeld schijnen.

De komende dagen trekt het hoog over onze streken naar het oosten en in de loop van het weekend gaat de wind dan ook ‘om’ naar het zuiden. De temperatuur reageert direct en zondagmiddag kan het hier en daar 20° worden of meer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: perioden met zon
Een band met bewolking, zijnde een koufront, trok gisteren van noordwest naar zuidoost over de Lage Landen en hier en daar spetterde het wat. Na frontpassage waren er flinke perioden met zon en dat leverde nog 7 tot 9 uur zonneschijn op in het westen en noorden. In de zuidoostelijke helft scheen de zon 2 tot 4 uur.

de maxima van 5 april 2017.

De temperaturen stegen naar waarden tussen de 11° langs de kust en op de Wadden en naar ruim 14° in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen met in Arcen maximaal 14,6°. In België lagen de maxima tussen de 8 in de Ardennen en 13-14 elders met in Retie maximaal 14,4°.

Miek Koopmans maakte deze prachtige lentefoto.

Vandaag: vrij veel bewolking
Er is vandaag over het algemeen vrij veel bewolking, maar ook de zon zal geregeld schijnen met vanmiddag de meeste zonuren in de kustgebieden. Het blijft droog, maar vanochtend is een lokaal gespetter niet geheel uitgesloten. De noordwestenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 10° in het noorden en naar 12 in het midden en zuiden van de Lage Landen. Dat lijkt laag, maar is vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Vanavond zijn er opklaringen, komende nacht raakt het weer overwegend bewokt. De wind wordt west en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar een graad of 3 in het zuidoosten en naar 8 in het noordwesten.

We hadden een mix van zon en wolken op veel plaatsen. De foto werd ontvangen via Twitter van @SevereWeather_N
de zon ging ook weer zeer fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Morgen: overwegend bewolkt
Morgen heeft de bewolking wederom de overhand en in de zuidelijke helft kan het lokaal wat spetteren. Zo nu en dan schijnt ook de zon en bij een zwakke tot matige noordwestenwind stijgt de temperatuur naar 11-12° langs de kust en op de Wadden en naar 13-14 in het binnenland.

Morgenavond en in de nacht naar zaterdag hebben we een mix van wolken en opklaringen. Het blijft droog en bij een tot zwak afnemende wind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 4 en 7°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande zondag volgens EC

Weekend: geleidelijk oplopende temperaturen
Komend weekend trekt het hogedrukgebied Ortrud over onze streken naar het oosten. Zaterdag waait het dan ook niet of nauwelijks uit uiteenlopende richtingen. Verder zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon en de temperatuur stijgt naar 12° in het noorden en 15 in het zuiden.

Zondag schijnt de zon volop, het blijft droog en het wordt met een zuidelijke wind ook duidelijk weer warmer. De temperatuur stijgt naar 16-17° in het noordwesten en naar 20, lokaal 21 in het zuiden en zuidoosten.

de verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens EC

Pluim:
Na het weekend krijgen we weer te maken met een volgend hogedrukgebied. Dit hoog ligt echter te westelijk en storingen kunnen onze Lage Landen weer bereiken. Het wordt dan ook wisselvalliger en ook de temperaturen gaan weer naar beneden.

Het één en ander is weer goed te zien aan onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land. We zien de komende dagen de temperatuur alleen maar oplopen tot tegen de 20° op zondag. Na het weekend gaat de temperatuur weer flink naar beneden en blijft dan voorlopig weer onder de 15°. Op de meeste dagen is het veelal 11-12°, maar eind volgende week (rond Goede Vrijdag) is vooral het ECMWF met temperaturen onder de 10° nog enkele graden frisser.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De neerslagpluim voor de komende dagen is nog altijd droog met de komende 10 dagen maximaal 13 millimeter regen in het midden van het land. Pas vanaf dinsdag neemt de kans op regen weer toe, tot die tijd kan het hooguit wat spetteren…

De neerslagpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en kijken we verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten.

Ik zou zeggen: blijf het volgen, vertel het verder en breng iedereen op de hoogte van het dagelijkse weerpraatje voor de Lage Landen. Net als afgelopen winter is er ook de rest van het jaar elke dag een uitgebreid weerpraatje.

Froukje Krist maakte deze kleurrijke foto

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook de rest van het jaar gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 199 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier