Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Nog altijd hebben we te maken met erg warm en droog weer; vooral de langdurigheid van de huidige hete en droge periode is extreem. De hoge temperaturen zijn te danken (of te wijten) aan een continentale stroming; dankzij een verbinding tussen hogedruk boven de Azoren en Scandinavië wordt warme lucht vanuit het oosten naar onze streken getransporteerd.

Langzaam maar zeker wordt de verbinding tussen hogedruk boven de Azoren en Scandinavië verbroken. Vandaag is het nog heet, maar draait de wind wel geleidelijk naar het noorden. Vanaf morgen wordt het dan minder warm, maar voor hoe lang?

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Tweede landelijke hittegolf onwaarschijnlijk

Gisteren scheen de zon weer volop. De temperaturen stegen naar 25 graden aan de kust, in het binnenland was het opnieuw op uitgebreide schaal tropisch met Arcen (33,7 graden) als koploper. De Bilt bleef echter steken op “slechts” 29,7 graden, hiermee is de kans op een tweede landelijke hittegolf nihil.
De voorwaarden voor een landelijke hittegolf zijn namelijk als volgt: de temperatuur moet in de Bilt tenminste 5 dagen 25 graden of hoger zijn, waarvan het op 3 van de 5 dagen tenminste 30 graden is.
Maandag werd de 30 graden in de Bilt gehaald en alle dagen erna was de temperatuur ook boven de 25 graden. Ook vandaag is het aannemelijk dat in de Bilt de 30 graden wordt bereikt, maar zaterdag wordt het iets koeler. Dat betekent 1 tropische dag te weinig voor een nieuwe hittegolf. Alleen wanneer zondag een zomerse waarde wordt bereikt (Temp>25 graden), is een tweede hittegolf nog mogelijk. Wanneer dat gebeurt moet er volgende week ook nog wel “even” een tropische waarde gehaald worden in de Bilt.
De meeste weerstations in het oosten en zuiden beleven echter ook geen tweede hittegolf; waar de eerste hittegolf in de Bilt op 28 juli op frappante wijze eindigde -alle omliggende weerstations bereikten de 25 graden wél, maar een lokale, pittige bui trok precies over de Bilt en liet het dusdanig sterk afkoelen, dat de 25 graden hier niet meer werd gehaald-, daar loopt de “eerste” hittegolf in het oosten en zuiden nog altijd vrolijk door.

Een prachtige zonsopgang gisterenmorgen. Foto door Ton Wesselius.
Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Vandaag: laatste tropische dag van de week
Ook vandaag zal de zon weer uitbundig schijnen. De temperaturen lopen op naar een graad of 25 aan de kust tot 33, lokaal 34 graden landinwaarts. Daarmee is het met name in het binnenland nog een fractie warmer dan gisteren. Op de Wadden en in het noordelijk kustgebied is het iets koeler dankzij een noordelijke aanvoer. Ook elders staat een noordelijke wind, kracht 2 a 3.

De luchtdruk op zeeniveau en de temperaturen op het 850 hPa vlak (zo’n 1400 meter). Koelere lucht komt met een noordelijke tot noordwestelijke stroming onze kant op. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Het weekend begint morgen aanvankelijk nog zonnig, maar vanuit het noordwesten wordt het bewolkter en kan er een enkele bui vallen. België en het zuidoosten van Nederland bevinden zich nog het langst in de warme zone en daar kan het dan ook nog opwarmen tot een graad of 29, lokaal wordt het zelfs nog tropisch. In het noordwestelijk kustgebied ligt de temperatuur op een graad of 21.

Zondag wordt het dan nog iets koeler met temperaturen tussen de 20 en 28 graden, met opnieuw de laagste waardes in het noordwesten en de hoogste waardes in het zuidoosten. Lokaal valt er een enkele lichte bui, maar het blijft overwegend droog en met name later op de dag laat de zon zich weer vaker zien.

Door een uitzakkende depressie kan woensdag zeer warme/hete lucht naar het noorden geadvecteerd worden. Dit soort situaties zorgen zomers wel eens voor pittige, dynamische onweerssituaties. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: na zomers begin van de week trendbreuk?
Vanaf maandag gaan de temperaturen nog een keer in de lift. Door een uitzakkende depressie komt er een zuidelijke stroming op gang en wordt hete lucht naar het noorden getransporteerd. De hitte zal dan rond woensdag zijn hoogtepunt bereiken. Daarna lijkt het met de ergste hitte gedaan; mogelijk wordt deze hitte afgestraft door pittige onweersbuien (Johann ging hier gisteren op Facebook al wat dieper op in). Dit is echter nog een kleine week vooruit en daarom heeft het nog geen zin in de details te treden. Ongetwijfeld volgt hierover volgende week dan ook meer.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse CAPE van het KNMI. Vanaf woensdag enkele honderden tot duizend(en) joules aan instabiliteit, dit duidt op een toenemende kans op onweer.
Martin Vye maakte deze schitterende foto.

Dat was het weer voor vandaag. Bedankt voor het lezen, fijn weekend en graag weer tot de volgende keer!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.491 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier