klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Afgelopen nacht was het opnieuw behoorlijk koud met op uitgebreide schaal vorst aan de grond. Vanaf vandaag draait de stroming meer naar het westen en wordt het zowel ’s nachts als overdag minder koud. Dit weekend is het aangenaam lenteweer maar doordat de lucht van origine vochtig is, kunnen er wel wolkenvelden overtrekken. Na het weekend lijken we op zomerweer af te stevenen.

Aad Hogenboom maakte deze foto van de zonsopkomst
En ook bij Ton Wesselius begon de dag gisteren met opklaringen

Gisteren

Waren er door de invloed van een uitloper van het hogedrukgebied ten westen van Groot Brittanië opklaringen. Gisterenochtend vielen er nog enkele buitjes, gisterenmiddag was het overal droog. Met een zwakke tot matige noord tot noordoostenwind bleef het fris voor de tijd van het jaar met 8° op de Wadden en in hoog België en 10 tot 14° elders.

Afgelopen nacht

Klaarde het overal op. De wind nam af naar zwak en kwam uit veranderlijke richting. Daardoor konden de IJsheiligen voor de laatste maal dit jaar hun naam eer aan doen; in het binnenland zakte de temperatuur enkele graden onder het vriespunt en aan de grond vroor het plaatselijk matig (kouder dan -5°). Er ontstonden plaatselijk (ondiepe) mistbanken. Tegen de ochtend nam in het noorden de bewolking vanuit het noordwesten toe en nam de wind daar toe naar matig uit het noordwesten.

Fraaie maar frisse lentedag in het zuidwesten. Foto Erica v. Leeuwen
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Wordt rond een uitloper van een hogedrukgebied ten westen van Ierland frisse en vochtige lucht aangevoerd. Het blijft op een enkele bui na droog.

De dag start zonnig en fris maar de temperatuur loopt snel op naar ongeveer 11° op de Wadden tot plaatselijk 16° in het zuiden. De noordwestenwind, in het zuiden noordenwind, is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. In het noordoosten neemt de wind vanmiddag toe tot vrij krachtig, 4 of 5 Bft. In de loop van de dag wordt de zon in het binnenland afgeschermd door stapelwolken. Aan de westkust zijn er meer opklaringen. Later vanmiddag neemt daar de bewolking vanuit het noorden toe doordat een front van een lagedrukgebied boven Scandinavië ons land schampt. In het noordwesten is een enkele bui mogelijk.

Vanavond en vannacht

Klaart het vanuit het noorden op en zakken de laatste stapelwolken in. Vannacht is het op veel plaatsen helder. De wind neemt in het binnenland af naar zwak, 1 of 2 Bft., en draait naar het westen. In het noorden is de wind matig, 3 of 4 Bft. Het wordt met 2 tot 5° minder koud dan de afgelopen nachten. Alleen in het noordoosten kan het aan de grond nog net even vriezen. Tegen morgenochtend komt er vanuit het noordwesten meer bewolking en loopt de temperatuur aan zee langzaam op naar ongeveer 10°.

Morgen 

Trekt het hogedrukgebied ten westen van Ierland langzaam richting de Benelux. Daardoor draait de stroming naar west en wordt het minder fris. 

Morgen blijft het droog en vooral in de zuidelijke helft van het land zijn er opklaringen. Het noorden is gevoeliger voor wolkenvelden die met een noordwestelijke stroming vanaf de Noordzee binnendrijven. Het blijft vrijwel overal droog. Alleen in het noordoosten kan een spat regen vallen. Met een zwakke tot matige westelijke wind, 2 tot 4 Bft., en een temperatuur tussen 11 en 17° voelt het aangenaam aan.

In de nacht naar zondag blijft vooral het noorden gevoelig voor wolkenvelden. In het binnenland zijn er meer opklaringen. De wind is zwak, 2 Bft., en draait naar het zuidwesten. Aan zee is de wind matig en tegen zondagochtend in het noorden af en toe vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De temperatuur ligt tussen 2 en 5° maar vlak aan zee is het met 8 of 9° minder fris.

Zondag

Wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog en met een zwakke tot matige, 2 tot 4 Bft., en in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig, 5 Bft., westenwind wordt het van noord naar zuid tussen 12 en 18°.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

Volgende week

Zoals het er nu naar uitziet, trekt het hogedrukgebied na het weekend richting de Noordzee en later naar Scandinavië. Daardoor draait de stroming bij ons naar het noordoosten en later oost tot zuidoosten en wordt er steeds drogere maar vooral ook warmere lucht aangevoerd. Medio volgende week zou het dan in het binnenland 25+° kunnen worden.

Dit scenario houdt wel in dat het droog blijft en dat daarmee de al lang aanhoudende droogte en nog groter probleem voor de boeren en de natuur gaat worden.

De grafiek voor de neerslag voor de komende twee weken. Op mogelijk een buitje komende nacht na in het noordoosten blijft het droog.

 

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. De temperatuur loop geleidelijk op naar ruim boven de 20°. Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een goed weekend. En natuurlijk: wees verstandig en blijf gezond!

Albert Thibaudier maakte deze foto gisteren
En Jolanda Bakker maakte deze foto

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 533 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer