Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Tot en met maandag is het koel en wisselvallig weer met periodiek regen of buien. Dat is goed nieuws voor de land en tuinbouw; sinds lange tijd valt er regen van betekenis. Na maandag komt de Benelux geleidelijk weer onder invloed van een uitloper van hogedruk. Het wordt in de loop van de volgende week droger en minder koel.

Dreigende wolken op de nadering van de eerste regen gisteren. Foto Ton Wesselius

Gisteren

Kwam er een einde aan een lange periode van overwegend droog weer. Een lagedrukgebied dat boven Duitsland is ontstaan, trok naar het midden van de Noordzee. Een bij het systeem horend koufront trok van noordwest naar zuidoost over de Benelux en veroorzaakte vooral gisterenmiddag, deels buiige, regen. Aan het eind van de dag brak in het westen de zon af en toe door. Bij een matige en aan de kust af en toe (vrij) krachtige noord tot noordwestenwind was het gisterenmiddag met 12 tot 18° een stuk frisser dan de afgelopen dagen.

Afgelopen nacht

Wisselden wolkenvelden en een enkele opklaring elkaar af. Vooral in het noorden kwamen enkele buien voor. In de loop van de nacht werd de bewolking op de nadering van een kleine storing vanuit het noordwesten toe en volgde er regen. De wind draaide naar west tot zuidwest en was in het binnenland matig, aan de kust (vrij) krachtig. De temperatuur lag tussen 6 en 10°.

Regenachtig in Goes gisteren gefotografeerd door Erica v. Leeuwen
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Een voor deze tijd van het jaar diepe depressie ten oosten van Schotland veroorzaakt koel, winderig en regenachtig weer.

Een lagedrukgebied dat boven noord Duitsland is ontstaan, trekt vandaag over de Noordzee richting Schotland. De druk in de kern loopt terug naar ongeveer 978 hPa en vooral boven Schotland komt daardoor veel wind te staan. In de Benelux veroorzaakt een randstoring van dit systeem vandaag veel bewolking en – doordat de bovenlucht in de loop van de dag afkoelt naar rond -28° op ongeveer 5 km hoogte – buiige regen, mogelijk met onweer en hagel. Plaatselijk kan meer dan 15 mm neerslag vallen. Gezien de aanhoudende droogte is dat positief nieuws maar voor de mensen die nu vakantie hebben natuurlijk minder leuk. De westenwind is boven land matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Aan zee staat een (vrij) krachtige wind, 5 of 6 Bft. Tegen het eind van de dag neemt de wind geleidelijk wat af. Het is koel met vanmiddag een temperatuur tussen 10 en 15°.

Vanavond en vannacht

Wisselen wolken en enkele opklaringen elkaar af en is er vooral aan de kust kans op een bui. In de loop van de nacht neemt de bewolking op de nadering van een volgende buienlijn vanuit het noordwesten toe. Tegen morgenochtend valt er – het eerst in het noordwesten – opnieuw buiige regen. De wind draait naar het zuidwesten en neemt in de loop van de nacht toe naar matig tot vrij krachtig in het binnenland, 3 tot 5 Bft., en vrij krachtig tot hard, 5 tot 7 Bft., aan zee. De temperatuur daalt vannacht naar rond 6° in het oosten tot 11° vlak aan zee.

Dit weekend

Blijft het lagedrukgebied boven de Noordzee rondjes draaien. Dat betekent aanhoudend koel, bewolkt en af en toe winderig weer. 

Ook morgen en zondag overheerst de bewolking en is er maar weinig ruimte voor de zon. Er zijn perioden met (buiige) regen. Of er grote hoeveelheden neerslag vallen is nu niet exact te zeggen maar verwacht wordt gemiddeld 5 tot 15 mm. Waarschijnlijk valt aan de kust en op de Wadden de meeste neerslag. Omdat het lagedrukgebied maar langzaam opvult, is er zaterdag vooral aan zee en rond het IJsselmeer nog veel wind vanuit westelijke richting. In de nacht naar zondag neemt de wind geleidelijk af naar matig tot vrij krachtig. De temperatuur ligt zaterdag tussen 10 en 15°. Zondag wordt het met 12 tot 17° iets minder koel.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

Volgende week

Trekt het lagedrukgebied maandag richting Scandinavië en komt de Benelux vanaf dinsdag geleidelijk onder invloed van een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren. Daardoor neemt na maandag de regenkans bij ons af en komt er meer ruimte voor de zon. Ook loopt de temperatuur geleidelijk weer op naar rond 20° midden volgende week. Wel is er dan kans op een enkele (onweers)bui.

Na maandag komt de Benelux geleidelijk onder invloed van een uitloper van het hogedrukgebied bij de Azoren. Het zou dan warmer maar licht wisselvallig weer worden.

Vooral komend weekend is de kans op regen van betekenis (meer dan 5 mm) groot. Na het weekend neemt de kans weer af alhoewel de ‘controle-run’ na het midden van volgende week wel weer een grotere kans op neerslag geeft. Even afwachten dus hoe dit zich ontwikkelt.

 

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Vanaf morgen gaat de temperatuur langzaam weer omhoog. Na het midden van volgende week wordt de verwachting onzeker (grote spreiding tussen de diverse modellen). Bron: Meteologix.

Meer over het weer in de Benelux en de Alpen lees je morgen op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een goed weekend!

Tonny Morsink legde gisteren deze twee damherten vast

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 659 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier