Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Sneeuwdepressie Xanthos heeft de regio weer verlaten, maar een volgende dient zich alweer aan. We krijgen dan ook, met uitzondering van de zuidoostelijke helft, wederom een pak sneeuw dankzij depressie Yves. Deze depressie trekt over het zuidoosten van het land noordoostwaarts en aan de noord en westflank van Yves gaat het wederom geruime tijd sneeuwen. In het zuidoosten en in grote delen van België zal de neerslag in vloeibare vorm vallen met temperaturen ruimschoots boven nul, elders ligt het kwik rond het vriespunt.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren hadden we te maken met een kleine, maar venijnige storing (Xanthos) die met een kerndruk van 967 hPa van zuidwest naar noordoost over het land trok. Aan de noordflank van het laag sneeuwde het geruime tijd en bij temperaturen rond het vriespunt leverde dat op veel plaatsen een flink sneeuwdek op van 5 tot 10 centimeter. Daar waar zaterdag ook al een flink pak viel, in onder andere Gelderland, groeide het sneeuwdek naar meer dan 15 centimeter. Aan de achterzijde van het laag ging de sneeuw over in (mot)regen.

Verder stond er veel wind, veelal vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. In het zuidwesten stond duidelijk meer wind met op meetpunt Vlissingen zelfs een echte storm, windkracht 9. De temperatuur, die in de nacht nog op veel plaatsen 1-2° boven nul was, lag tijdens de sneeuwval rond het vriespunt. In het zuiden dooide het en steeg de temperatuur naar 6 tot 8° met in Maastricht 7,6 en in Westdorpe 8,1°.

Veel sneeuw gisteren. Deze foto werd gemaakt door AWM collega Maarten.

Depressie Xanthos is naar het noordoosten weggetrokken en de volgende depressie kondigt zich alweer aan. Boven Frankrijk ligt depressie Yves en deze depressie trekt noordoostwaarts en ligt aan het begin van de avond boven België.

Aanvankelijk is het vandaag op veel plaatsen nog droog, maar het neerslaggebied ligt wel al over België waar het vanochtend (in zachte lucht) dan ook regent. Met het noordoostwaarts trekken van het laag beweegt ook de neerslagzone zich naar het noorden en de regen gaat geleidelijk over in sneeuw. Aan de de noordflank van het naderende laag waait de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard uit het oosten tot noordoosten en daarmee wordt koude lucht aangevoerd.

vanochtend om 10 uur begint het in het zuiden licht te sneeuwen. Bron: ECMWF/wetteronline.de
vanmiddag om 13 uur sneeuwt het vooral in het zuiden. Bron: ECMWF/wetteronline.de
vanmiddag om 16 uur sneeuwt het op veel plaatsen met de meeste sneeuw in het zuidwesten van het land en in westelijk België. Bron: ECMWF/wetteronline.de
vanavond om 19 uur sneeuwt het vooral in het westen en noorden. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Zoals aan de kaartjes hierboven is te zien gaat het in de tweede helft van de ochtend beginnen en vooral vanmiddag gaat het weer compleet ‘los’. Aan het begin van de middag sneeuwt het flink in het zuiden en later vanmiddag is dat het geval in het noorden en westen van het land met de vorming van een serieus sneeuwdek van wellicht meer dan 10 centimeter. in België, met uitzondering van het westen, valt regen en dat is ook in de zuidoostelijke helft van het land het geval.

De temperatuur ligt tijdens de sneeuwval rond of een fractie boven het vriespunt, in grote delen van België en in het zuidoosten van het land stroomt met een zuidwestelijke wind zachte lucht binnen en loopt het kwik op naar een graad of 7-8.

Vanavond valt er in het westen en noorden nog geruime tijd sneeuw, maar de sneeuw trekt geleidelijk oostwaarts en in het westen draait de wind naar het noorden tot noordwesten en stroomt ook zachtere lucht binnen. Er is een enkele (winterse) bui mogelijk bij temperaturen die uitkomen op een graad of 3. Landinwaarts liggen de minima rond het vriespunt met kans op gladheid door sneeuwresten en opvriezing.

Deze prachtige sneeuwpop werd gemaakt door Jaap Jansen in Dordrecht.
Ook een flink pak sneeuw bij Wouter van Bernebeek in Berg & Dal bij Groesbeek.
Ook sneeuw bij Ton Wesselius in Roelofarendsveen.
Joyce Derksen maakte deze winterse foto op een kerstmarkt.
Diana Lader stuurde deze sneeuwfoto in.

Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot buien en deze buien kunnen nog altijd winters van karakter zijn en dus gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. De matige en aan zee (vrij) krachtige noordwestenwind draait geleidelijk naar zuidwest en neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 2 en 5°.

De weerkaart voor woensdag met wederom een groot lagedrukgebied dat ons weer bepaalt. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Woensdag heeft de bewolking de overhand en vanuit het westen gaat het regenen. Mogelijk valt er ook nog wat smeltende sneeuw, maar over het algemeen zijn het druppels. In de Ardennen en Hoge Venen kan wel weer enige sneeuw vallen. De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 7 aan zee en in het zuidwesten.

De hoogtekaart voor komend weekend. Wederom stroomt koude lucht over onze streken. Bron: wetteronline.de

Ook de rest van de week blijft het wisselvallig met op hoogte weer koude lucht die over onze streken uitstroomt. Het draait dan ook om buien die soms en nog steeds winters van karakter kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. De temperatuur ligt veelal tussen de 3 en 7° met de hoogste temperaturen vlak aan zee. In de nacht en vroege ochtend is het continue oppassen met temperaturen rond en vooral landinwaarts enkele graden onder het vriespunt.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen voor het midden van het land laat weer het één en ander zien. Aanvankelijk is het koud met temperaturen van hooguit 1-2° boven nul. Vanaf woensdag gaat het kwik omhoog naar gemiddeld een graad of 5. Volgende week lijkt het kwik weer te gaan dalen, maar het Europese ECMWF denkt aan iets heel anders… Volgende week dinsdag kan het volgens de ‘oper’ 11° worden. Voorlopig maar even links laten liggen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF is ook weer vrij duidelijk en ook de hoge temperatuur begin volgende week staat erop. We kunnen dan ook gelijk zien dat de ‘oper’ dan wel bovenin het ensemble zit. Het gemiddelde is dan nog altijd 5°. Voordat het zover is is het vandaag en morgen koud en vanaf woensdag een fractie minder koud.

Kerst 2017
Op basis van de bovenstaande pluim kunnen we voorzichtig ook naar de Kerstdagen kijken. Er zijn (helaas) maar weinig echt koude lijntjes zichtbaar met op 1e Kerstdag een gemiddelde ensembletemperatuur van 6°. Gezien de sneeuwpluim hieronder is de kans op een witte Kerst ook niet zo gek groot.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

Aan de sneeuwpluim kunnen we zien dat er vandaag weer heel wat sneeuw kan vallen. Ook de komende dagen is er nog altijd kans op sneeuw, maar grote hoeveelheden worden dan niet meer verwacht. Daarna is de kans op sneeuw klein.

Dit was het weer voor deze maandag. Foto’s ontvang ik natuurlijk graag op foto@alpenweerman.nl en plaats ik dan morgen weer bij het volgende weerpraatje. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.103 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Wederom een pak sneeuw!”

 • Alice
  11 december 2017 at 11:27

  Wat toch een prachtig winter-wonderland gisteren. Zelfs je eigen tuin lijkt zo uit een sprookje te komen. Veel sneeuwpret gehad, heerlijk met de hond gewandeld. Benieuwd naar wat er vandaag gaat vallen. Genoten van een boom met kanl oranje bessen en daar de sneeuw op: prachtig!

 • Rico Schröder
  11 december 2017 at 19:13

  Prachtig Alice!

  • Alice
   11 december 2017 at 21:14

   Dankjewel Rico, wat hebben we genoten van onze wandeling! En….. die bessen zijn knal oranje, dus niet kanl….. slip of the pen (het toetsenbord in dit geval). Ook vandaag een best pak sneeuw regio Gorkum. Weer een sprookjeswereld. Jammer dat het niet blijvend is.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier