Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Brigitta is inmiddels naar het oosten weggetrokken, maar we hebben inmiddels alweer een een nieuw hoog (Christa) en dit hoog zorgt ook deze week voor een koude winterweek met in de nacht vorst en overdag enkele graden boven nul. Aanvankelijk zorgt dit hoog voor de aanvoer van vrij veel bewolking, maar later in de week komt het hoog wat gunstiger te liggen en zal de zon weer flink schijnen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: zonovergoten zondag, later lokaal wolkenvelden
Het was gisteren werkelijk schitterend winterweer. Na een heldere en koude nacht met temperaturen op ‘neusniveau’ van -3 tot -10° (Gilze-Rijen -9,5 en Deelen -9,7°) en ter hoogte van het ijs zelfs tot lokaal -13° (Eindhoven -12,7, Gilze-Rijen -13,0 en Twenthe -13,2°), scheen de zon volop en dat is in deze tijd van het jaar toch alweer bijna 8 uur. Later in de middag verscheen er hier en daar wat bewolking, maar het bleef overal. De temperatuur steeg naar (afgerond) 2 tot 6°. Nieuw-Beerta noteerde maximaal 1,5, Marknesse 1,6 en Heino 1,7°. Rotterdam noteerde maximaal 4,9 en Voorschoten 5,7°. In België, waar Elsenborn in de nacht daalde naar -17,2°, lagen de maxima tussen de 2 en 5° met in Koksijde maximaal 5,0°. Op veel plaatsen konden de ijzers worden ondergebonden op ondergelopen weilanden, lokale ijsbanen en sloten.

Er kon op veel plaatsen worden geschaatst. Deze prachtige ‘Hollandse’ foto werd ingestuurd door Ewout Oonk.
Ook in Hoofddorp kon worden geschaatst. De foto werd gemaakt door Mascha Poestkoke.
en ook op het Nannewiid kon worden geschaatst. De foto werd gemaakt door Klaas Boersma.

Vandaag: over het algemeen grijs en bewolkt
Na een prachtige zondag ziet het weerbeeld er op deze maandag duidelijk minder uit. Afgelopen nacht waren er nog gebieden met flinke opklaringen en daar vroor het streng met in Deelen -10 en in Twenthe een temperatuur van -11°. Aan de grond ging Twenthe zelfs onderuit naar -14°. Er waren ook gebieden met (dichte) mist en we starten de dag dan ook op veel plaatsen grijs, bewolkt met nevel en mist. In de loop van de ochtend trekt de mist op, maar het beeld blijft bewolkt met slechts lokaal en af en toe een knipoog van de zon. Later vanmiddag trekken er enkele lichte regenbuien vanuit het noorden over het land. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 2 en 4°. Alleen in het noordelijk en westelijk kustgebied kan het 5-6° worden. In de Ardennen blijft het de gehele dag vriezen en elders in België liggen de maxima tussen de 1 en 4°.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het noorden trekken enkele buien over het land. Vanavond zijn dat, vanwege nog positieve temperaturen, enkele regenbuien, maar naarmate de buien zuidwaarts trekken en met het dalen van de temperatuur is er vooral komende nacht in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen kans op wat lichte sneeuw. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur daalt uiteindelijk nagenoeg overal naar waarden tussen de -1 en -4°. Alleen op de Wadden en in delen van Zeeland en West-Vlaanderen blijft het kwik een fractie boven nul. Lokaal kan het dus glad worden. Enerzijds door lichte sneeuw, anderzijds door bevriezing van natte wegdelen.

Peter van Lindenberg stuurde deze foto op naar foto@alpenweerman.nl vanaf de Grebbeberg. Er ligt nog altijd vrij veel sneeuw.

Morgen: bewolkt, maar lokaal ook opklaringen
Morgen beginnen we de dag in België lokaal met lichte sneeuw, elders in de Lage Landen is het droog met over het algemeen vrij veel (laaghangende) bewolking. Toch kan het hier en daar even opklaren en komt dus de zon tevoorschijn en de kans op zon is het grootst in de zuidelijke helft van de Lage Landen. In het noorden en noordwesten zal het grijs zijn met veel laaghangende bewolking, nevel en lokaal mist. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 1-2° in de grijze gebieden en naar 5-6 daar waar de zon tevoorschijn komt.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het in het noorden grijs en bewolkt, maar elders komen opklaringen voor. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten en de temperatuur daalt overal weer tot onder het vriespunt. Op de meeste plaatsen vriest het licht, maar in opklaringsgebieden vriest het weer matig met uitersten tot lokaal -8°.

prachtige foto van Martin Vye. De gekleurde zonsondergang en enkele schaatsers.

Woensdag: zon, maar in het noorden eerst nog grijs
Woensdag schijnt in de zuidelijke helft van de Lage Landen de zon volop, maar in de noordelijke helft komt nog vrij veel (laaghangende) bewolking voor. De grijzigheid verdwijnt geleidelijk, maar in de noordoostelijke helft duurt het tot ver in de middag voordat de zon doorbreekt. Het blijft wel droog en bij een zwakke van zuid naar oost draaiende wind stijgt de temperatuur naar waarden tussen de 2 en 4°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag. Hogedruk blijft overheersen en het koude weertype houdt aan.

De rest van de week en komend weekend: aanhoudend rustig en droog hogedrukweer
De rest van de week en ook komend weekend blijft hogedruk ons weerbeeld bepalen. Het blijft dan ook droog en de zon zal flink schijnen. De temperatuur gaat heel langzaam wat omhoog. Donderdag liggen de maxima nog tussen de 2 en 4 en vrijdag tussen de 3 en 6°. In het weekend gaat de temperatuur verder omhoog met op zaterdag temperaturen tussen de 6 en 9 en zondag tussen de 5 en 8°. Aan onderstaande pluim kunnen we goed zien dat het vandaag en morgen een graad of 3-4 is. Woensdag en donderdag liggen de maxima maar een fractie boven nul, maar vanaf vrijdag lijkt de temperatuur geleidelijk op te lopen. Echt zacht wordt het ook dan niet, want het Europese model komt nog niet echt boven de 5° uit. De Amerikanen en ook de Duitsers hebben er minder moeite mee om het kwik te laten oplopen. De strijd wie gelijk heeft kan dan weer beginnen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het voorlopig koud blijft. Tot en met zeker vrijdag blijft de temperatuur overdag onder de 5° en in de nachten vriest het enkele graden. In het weekend zien we geleidelijk de temperatuur oplopen naar een graad of 5-6 en ook volgende week lijkt het gemiddeld een graad of 5 te zijn. De ‘oper’ en het ensemblegemiddelde liggen erg dicht tegenelkaar aan en dat komt de betrouwbaarheid ten goede… Wel neemt vanaf vrijdag de spreiding tussen de berekeningen toe en het kan dan nog werkelijk alle kanten op. Het is in ieder geval niet gezegd dat deze winterse periode vanaf vrijdag is afgelopen… De komende dagen houden we dit natuurlijk scherp in de gaten.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ijs in het midden van het land momenteel een dikte heeft van een centimeter of 6. De komende week zal de dikte van het ijs met zo’n 3 centimeter aangroeien en aan het eind van de week zo’n 9 centimeter bedragen. Daarna neemt de onzekerheid toe, maar mogelijk gaat het ijs langzaam weer smelten.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter en in de Oostkantons zelfs nog wat meer (Signal de Botrange 48 cm) Het merendeel van de skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen, feitelijke de komende ruime week, koud blijft en dat de wintersportmogelijkheden goed zijn en blijven. De temperaturen blijven voorlopig onder het vriespunt, pas eind volgende week kan het kwik boven nul uitkomen, maar vooral het Europese model blijft ook dan koud.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 40. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de ontwikkelingen in weerland. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Aanstaande zondag, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.120 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: wederom een koude winterweek!”

 • Johann
  23 januari 2017 at 10:59

  Top weerbericht weer Rico. Ik zat net overigens even Arome (meso) te kijken. Uitgaande van het hoogtelaagje dat vanavond -vannacht via het oosten van het land naar het zuiden (Frankrijk) koerst kan er met voorkeur voor het ZO getriggerd door de koudere bovenluchten ook wat meer neerslag (sneeuw) gaan vallen met mogelijk enige accumulatie (1 tot 2 cm) Al met al een situatie om even goed in de gaten te houden gezien de grenslaag! #gladheid.

  • Rico Schröder
   23 januari 2017 at 11:11

   Dank Johann.

   Ik zag ook al zoiets bij EC en bij ICON. Ik zal het even in de gaten houden en wellicht een extra update vanavond.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier