Lage Landen - We gaan weer normaal doen, later is het zelfs te koud!
Weerbericht
Volop zonneschijn en recordhoge (lenteachtige) temperaturen de afgelopen tijd, maar de februarilente is inmiddels voorbij. Het weerbeeld wordt weer normaal met ook dito temperaturen. Later volgende week lijkt het zelfs te koud te worden.
Afgelopen nacht is in vochtigere lucht nevel en lokaal ook mist ontstaan. De grijzigheid lost vanochtend geleidelijk weer op, maar op de nadering van een zwakke storing neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Vanmiddag kan er in het zuiden en midden van het land wat lichte regen vallen, maar veel neerslag wordt er niet verwacht op deze laatste dag van de meteorologische winter.
De wind waait uit het zuidwesten en neemt in het zuiden en deels midden toe naar matig tot vrij krachtig en in het zuidwestelijk kustgebied naar krachtig, windkracht 4 tot 6. In het noorden blijft de wind zwak, kracht 2 of minder. De temperatuur stijgt naar 9 of 10° in het noorden en noordwesten en naar 13-14 in het zuiden en zuidoosten en hier en daar in België.
Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanavond valt er hier en daar wat lichte regen. Over de zuidelijke helft en over België trekt een storing over met wat meer regen. De temperatuur daalt naar 3 tot 7° en de zwakke tot matige wind wordt noord.
Weerpraatje
Het lenteachtige hogedrukgebied Frauke is naar het zuiden getrokken en vanaf nu kan de blik weer op het westen. De komende tijd wordt het namelijk wisselvalliger met vanaf het westen diverse storingen die regelmatig voor nattigheid zorgen. De recordhoge temperaturen raken we kwijt en met name volgende week zal het kwik veelal onder de 10° blijven.
Gisteren sloten we een gedenkwaardige periode af. Werd dinsdag met 19,7° in Eindhoven een nieuw maandrecord voor februari genoteerd, gisteren werd dit record alweer verbroken. In Arcen werd het zelfs een officiële warme dag met maximaal 20,5°. Ell en Eindhoven noteerden maximaal 19,9°, maar ook De Bilt heeft een driedaagse achter de rug die de boeken in is gegaan.
Tot deze maand werd het nog nooit (lees: sinds de metingen begonnen in 1901) warmer in februari dan 17,3° gemeten op 28 februari 1959. De afgelopen drie dagen kwam de temperatuur in De Bilt steeds boven deze waarde uit met respectievelijk 18,3, 18,9 en gisteren wederom 18,3°.
Overigens hebben meerdere KNMI meetpunten zo’n driedaagse achter de rug, maar het gaat te ver om ze allemaal afzonderlijk te bespreken… De maxima kwamen gisteren uit tussen de 10,8 op Terschelling en dus 20,5° in Arcen.
Ook in België gedenkwaardige temperaturen met maxima tussen de 15 en maar liefst 22°. Zeebrugge en Oostende noteerden 15,3°. De toppers waren Diepenbeek met 20,1, Kleine Brogel 20,2 en Dourbes met 22,0°. In Duitsland noteerden Düsseldorf en Köln 21,0°.
Na deze overgangsdag naar ander weer en tevens laatste dag van februari, is het morgen op de eerste dag van de meteorologische lente over het algemeen bewolkt. De kans op regen is klein al is heel lokaal wat licht gespetter niet uitgesloten. De temperatuur laat een flinke veer en stijgt naar maximaal 7° in het noorden en naar 9, lokaal 10 in het zuiden en op veel plaatsen in België.
Tijdens het weekend dringen uitlopers van depressies tot onze streken door. Daardoor overheerst de bewolking en de kans op regen neemt toe, maar zaterdag overdag valt het aanvankelijk met de nattigheid nog wel mee. Later op zaterdag en in de nacht naar zondag gaat het echter wel flink regenen en dat doet het ook later op zondag.
Ook de zuidwestenwind zal in kracht toenemen en wordt vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee. In de nacht naar maandag wordt de wind aan zee mogelijk stormachtig, windkracht 8. Verder is er kans op (zware) windstoten. Door de (stevige) zuidwestenwind loopt het kwik nog wel op naar de dubbele cijfers. Het wordt van noord naar zuid zo’n 10 tot 13°.
Na het weekend blijft het wisselvallig met elke dag wel kans op regen of enkele buien. Tussendoor schijnt ook de zon, maar de temperatuur gaat omlaag. Maandag kan het nog 9 tot 12° worden, de dagen daarna liggen de maxima van noord naar zuid tussen de 7 en 9°. Dat lijkt koud, maar is redelijk normaal voor begin maart.
Later in de week lijkt het nog wat kouder te worden en dan is het ‘gewoon’ te koud. Ook de nachten verlopen vrij koud met temperaturen dalend tot een paar graden boven nul. De temperatuurpluim hieronder laat het allemaal weer mooi zien.
De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag nog zeer zacht wordt met temperaturen ruim boven de 10°. Morgen is het kwik duidelijk lager, maar in het weekend loopt de temperatuur weer op. Volgende week is de trend duidelijk dalende en aan het eind van de week is het zelfs te koud voor de tijd van het jaar.
De kans op windstoten neemt toe. Vandaag en morgen is het nog rustig, in het weekend neemt de wind toe en daarmee ook de kans op windstoten. Vooral rond maandag is de kans op (zeer) zware windstoten aanwezig. De kans op zware windstoten is 70 en zeer zware windstoten (>100 km/uur) 20%.
Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!
Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen op de eerste dag van de meteorologische lente ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!
Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.