Na een volle winterweek met eerst veel sneeuw en daarna volop schaatsplezier, maken we ons nu op voor de ‘sprokkellente’. De temperaturen zijn de komende dagen al hoger dan normaal, maar vanaf het weekend is het volop lente. Bij veel zon wordt het in het weekend 12-14 graden in het noorden, 14-16 graden in het midden en 16-18 graden in het zuiden. Menig datum-warmterecord staat weer op het spel en met deze warmte gaat wellicht februari ook als warm de boeken in. Tot gisteren was het gemiddeld 0,0 graden in deze februari, maar de verwachting is dat het uiteindelijk ruim 4 graden gemiddeld wordt. Een normale februari (1991-2020) heeft een gemiddelde temperatuur van 3,9 graden. 

Erica van Leeuwen – de Bruijn maakte deze foto.

Vanmiddag enkele buien

Er is op deze woensdag over het algemeen vrij veel bewolking en vooral vanmiddag trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Het voordeel van buien is dat het ook op veel plaatsen droog blijft en bovendien schijnt ook af en toe de zon. Er staat een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 9 graden in het noorden en 11-12 graden in het zuiden. Op de Wadden en nabij grote wateroppervlakken is het maximaal een graad of 8.

Vanavond komt het vooral in het noorden tot een enkele bui, maar later vanavond en komende nacht is het overwegend droog. De temperatuur daalt naar 5-6 graden.

Het ijs en de sneeuw zullen snel verdwenen zijn met het stijgen van de temperatuur. Foto: Jolanda Bakker

Zacht met donderdagmiddag regen

Morgen start de dag droog en vooral in het zuiden en oosten schijnt eerst ook nog af en toe de zon. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en in de middag gaat het geruime tijd regenen. Er waait een stevige zuidenwind en het wordt 10-11 graden in het noorden en westen en 12-13 in het midden, oosten en zuiden. Op de Wadden blijft het kwik weer steken bij maximaal een graad of 8.

Vrijdag blijft het weer droog en is er een mix van zon en wolken. Er waait een overwegend matige zuidenwind en het wordt 9 tot 11 graden. Op de Wadden blijft het kwik weer wat achter.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Aan de westflank van een krachtig hoog wordt zeer zachte lucht uit Spanje aangevoerd.

Lenteachtig weekend!

In het weekend waait de zuidenwind steeds warmere lucht aan. Het blijft op beide dagen droog en de zon schijnt flink. Zaterdag wordt het 12 graden in het noorden en 16 in het zuiden, zondag wordt het overal zo’n 2 graden warmer met maxima van 14 tot 18 graden.

Met deze temperaturen is de kans groot dat dit weekend de eerste lokale en zondag ook de eerste officiële lentedag in De Bilt wordt genoteerd. Daarvoor moet het warmer worden dan 15 graden. Vorig jaar werd de eerste officiële lentedag genoteerd op 16 februari en in 2019 was het op 17 februari 15 graden en meer. Dit jaar is het dus een paar dagen later, maar opvallend is wel dat we nu al drie jaar op rij een vroeg vleugje lente krijgen.

Gemiddeld komt het op 26 februari wel ergens in het land tot boven de 15 graden en in De Bilt is 10 maart pas de dag dat het kwik voor het eerst stijgt tot boven 15 graden. In 2019 was het eind februari erg zacht en in delen van Limburg zelfs warm. In Arcen werd het op 27 februari 2019 maar liefst 20,5 graden.

De kleur rood overheerst weer op de weerkaart. Dit is de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal. Bron: Kachelmannwetter

Volgende week eerst nog zeer zacht

In de nieuwe werkwerk is het aanhoudend zeer zacht februariweer met veel zon. De temperatuur stijgt naar 13 tot 17 graden. Regen wordt niet verwacht en pas tijdens de laatste dagen van februari lijkt het kwik weer wat te dalen. Misschien neemt begin maart de kans op nachtvorst weer toe, maar dat is voor later zorg.

Februari als zacht de boeken in?

Tot 16 februari was de gemiddelde maandtemperatuur deze februari precies 0,0 graden. Daarmee is de maand tot nu toe duidelijk te koud, want gemiddeld is het tot halverwege de maand 3,6 graden. Over de hele maand is volgens de nieuwe normaal februari gemiddeld 3,9 graden. Met de ‘warmte’ die komen gaat, is de kans groot dat de maand alsnog als zacht de boeken in gaat. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 4 graden tegen 3,9 graden is dat zeker niet onmogelijk.

Wat dat betreft is het een hele bijzondere maand aan het worden. Voor het eerst sinds 2013 was sprake van een regionale koudegolf. Ook was het al zeven winters op rij niet voorkomen dat het streng heeft gevroren in De Bilt enz. enz. Het was een fraaie periode die gelukkig in het opwarmende klimaat nog steeds kan. Wel was het allemaal niet koud als ‘vroeger’. Maar goed: we konden weer eens schaatsen en dat is tegenwoordig al heel wat.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot een volgende keer!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 12 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer