Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

We staan aan de vooravond van een waterkoude januariweek. De temperaturen zullen weer gaan dalen en halverwege de week vriest het in de nacht en ochtend weer enkele graden. Het waait soms flink en er valt regelmatig neerslag die soms een winters karakter heeft.

Op deze zondag overheerst de bewolking en het draait om buien die soms vergezeld kunnen gaan met onweer. Later vanmiddag wordt het vanuit het westen tijdelijk droger. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8° en er waait aanvankelijk een matige zuidwestenwind.

Die wind draait naar west tot noordwest en neemt aan de kust toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. Later neemt de wind aan de zuidwestkust verder toe naar stormachtig of wellicht een echte storm, windkracht 8 tot 9 met kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Vanavond en de komende nacht waait het aan zee en dan vooral aan de zuidwestkust flink met windkracht 8 tot 9 en zware windstoten tot 100 km/uur. Ook over land waait het flink. Verder is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd buiige regen. De temperatuur daalt naar 2 tot 4°.

Deze fraaie sneeuwpop heeft, zoals gewoonlijk, de dooi niet overleefd… Jolanda Bakker maakte de foto.
De ijsbaan in Roodeschool ligt er ook troosteloos bij… Jannes Wiersema maakte de foto.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Trijntje van den Berg maakte de foto in Barendrecht.

Weerpraatje

We krijgen vandaag te maken met depressie Martin. Martin zal over ons land naar het oosten trekken en vooral aan de zuid- en westzijde van de depressie draait het later vandaag om veel wind. Komende week ligt de straalstroom ver ten zuiden van onze streken en wij zitten in maritiem polaire lucht. Het weerbeeld is wisselend met dan weer de passage van een storing en dan weer een rug van hogedruk. Vanwege de weer dalende temperaturen is de kans op winterse neerslag groot.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Dooi zonder regen en wind is niet waard dat hij eraan begint luidt een bekend spreekwoord. We kunnen het ook omdraaien en zeggen: dooi met regen en wind is WEL waard dat hij eraan begint, want met regen en een toenemende wind is alle sneeuw weer verdwenen en het ijs uiterst onbetrouwbaar geworden. De temperatuur steeg gisteren naar waarden rond de 7-8° met in Maastricht 6,7, Hoogeveen 6,8, Schiphol en Westdorpe 8,6°.

Vandaag is het zoals gezegd bewolkt met buien en daarbij is lokaal onweer mogelijk. Omdat depressie Martin over onze streken trekt neemt de wind vooral aan de zuid en westflank van de depressie flink toe met later vandaag in de zuidwestelijke helft kans op een stormachtige wind die mogelijk stormkracht 9 haalt. Het wordt daarbij 6 tot 8°.

De verwachte weerkaart voor halverwege komende week. Bron: wetterzentrale.de

Komende week wordt waterkoud, want het kwik gaat weer duidelijk omlaag. Morgen liggen de maxima nog rond de 5° in het noordoosten en 8 in het zuidwesten van het land en in westelijk België. Daarbij is het wisselend bewolkt met enkele buien en vanwege een dalende bovenluchttemperatuur kunnen deze buien later winters van karakter worden en gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw.

In de nacht naar dinsdag daalt het kwik landinwaarts alweer tot onder nul met daarbij aanhoudend kans op winterse buien. De kans op gladheid neemt dan ook toe. Ook de daaropvolgende nachten vriest het in de nacht en ochtend overwegend licht, overdag komt het kwik wel boven nul uit. Dinsdag wordt het op veel plaatsen nog een graad of 4-5, woensdag en donderdag blijft het kwik steken bij waarden rond de 2-3° met daarbij aanhoudend kans op winterse neerslag.

Woensdag trekt een bel met ijskoude lucht over onze streken met temperaturen op 5 kilometer hoogte van -41°. Bron: wetterzentrale.de

Vooral woensdag is de kans op sneeuw groot, want dan trekt er op hoogte (500 hPa-vlak/5 km hoogte) een bel met koude lucht met temperaturen van -41° over onze streken. Wat dichterbij de grond, op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) is het dan -8 en bij negatieve dauwpunttemperaturen is de kans op een witte wereld groot. De komende dagen meer hierover, want de setting zal nog wel een aantal keer veranderen. Ook dan meer over het vervolg, want het lijkt vanaf vrijdag weer wat minder koud te worden.

Kortom: we krijgen een waterkoud weertype met nagenoeg geen aangroei van ijs, maar wel met zo nu en dan een witte wereld. De winter is zeker nog niet voorbij, bovendien hebben we februari ook nog…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen gaat dalen naar maar een paar graden boven nul. Aan het eind van de week gaat het kwik weer omhoog…

Op de Mont Rigi is het sneeuwdek door de regen en positieve temperaturen er niet beter op geworden. Komende week wordt het snel weer wit! Bron: RMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen wordt het in de loop van de dag wat kouder met later ook weer winterse neerslag. Vanaf morgen worden in de Ardennen sneeuwbuien verwacht bij temperaturen die er ook overdag rond of onder nul blijven. Het door de regen en positieve temperaturen flink aangetaste sneeuwdek zal er snel weer beter uitzien met later in de week een flink pak sneeuw.

Bloeiende krokussen en weer positieve temperaturen. Heel langzaam komt de lente dichterbij. Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de maandag verzorgen en ik ben er dan dinsdag weer. Voor nu een mooie zondag, goed weekend nog en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.307 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier