Algemene situatie:
Voor het gevoel zijn het deze dagen waterkoude dagen, want de temperaturen zijn vrij laag en er staat ook regelmatig veel wind, maar gelukkig schijnt ook de februarizon flink.

Aan de achterzijde van depressie Philine wordt vandaag met een west tot noordwestelijke aanvoer polaire lucht aangevoerd. De combinatie koude bovenlucht (op het 500 hPa-vlak is het -40°) en een zeewatertemperatuur van 6°, levert buien op die winters van karakter zijn en ook gepaard kunnen gaan met onweer. Later deze week is de aangevoerde lucht duidelijk zachter, maar valt er ook regen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wisselend bewolkt en buien
We begonnen de zondag bewolkt met in de oostelijke helft nog enige regen. Overdag scheen af en toe de zon, maar er waren ook wolkenvelden en in de middag kwam het hier en daar tot enkele buien.

Verder stond er veel wind, (vrij) krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 8° met op de meetpunten Deelen en Twenthe 7,8°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 8° met in Retie 7,9°. Op de Mont-Rigi werd het +0,1°.

Mooie opklaringen, maar ook veel wind. De foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Ook bij Jolanda Bakker scheen de zon flink.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Albert Thibaudier.

Vandaag: flinke perioden met zon, maar ook winterse buien
Na een nacht met winterse buien en temperaturen rond het vriespunt kan het op deze maandag aanvankelijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten, maar ook door door winterse neerslag.

Ook vandaag overdag komt het tot winterse buien met kans op hagel, smeltende sneeuw en onweer en dan vooral in het noorden en oosten van het land. Elders lijkt het zo goed als droog te blijven en bovendien zijn er flinke perioden met zon. De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden rond de 4-5°. Tijdens stevige buien is het enkele graden kouder en ook in de Ardennen en Hoge Venen is het kouder met temperaturen rond het vriespunt.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar in de kustgebieden is er ook nog kans op een winterse bui. In de kustgebieden liggen de minima rond het vriespunt, elders gaat het licht vriezen tot zo’n -3°.

Morgen: prachtig weer met volop zon
Morgen wordt een mooie winterdag met volop zonneschijn. Later op de dag verschijnt er vanuit het zuidwesten weliswaar wat hoge bewolking, maar het algemene beeld blijft zonnig. Het blijft ook overal droog en er waait een matige en aan zee een vrij krachtige zuidenwind.

De temperatuur stijgt naar een graad of 5-6, maar wederom blijft het kwik in de Ardennen en Hoge Venen rond het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Woensdag: geregeld zon en wederom droog
Na een nacht met opnieuw lichte en landinwaarts wellicht matige vorst is het woensdag opnieuw droog met aanvankelijk flink wat zonneschijn. In de middag neemt geleidelijk de bewolking toe op de nadering van een front, maar het blijft droog.

De zuid tot zuidoostenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt opnieuw naar zo’n 5-6°.

De neerslag donderdag wordt voorafgegaan door sneeuw. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: hogere temperaturen
In de nacht naar donderdag krijgen we te maken met een front en gaat het vanuit het zuidwesten regenen. Landinwaarts valt eerst enige tijd sneeuw, maar uiteindelijk wordt dat ook regen. Ook donderdag overdag is het bewolkt en regenachtig, maar in de noordoostelijke helft valt in de ochtend eerst nog sneeuw en de neerslag is de voorbode van zachter weer met temperaturen die donderdag kunnen oplopen naar 7° in het noordoosten en naar 11-12 in het zuidwesten en in delen van België.

Vrijdag gaan we profiteren van hogedruk en blijft het droog met geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt naar 7-8°.

De Amerikanen verwachten een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Bron: wetteronline.de

Ook in het weekend verandert er dan weinig met hogedruk over onze omgeving, maar de diverse weermodellen weten nog niet waar de diverse weersystemen komen te liggen.

Het Europese model verwacht op hetzelfde moment een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. Bron: wetteronline.de

Zoals we op bovenstaande weerkaarten voor begin volgende week kunnen zien komen we bij de Amerikanen in een noordoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht. Bij de berekeningen van het Europese model komen we in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van duidelijk zachtere lucht.

De komende dagen wordt duidelijk wie als winnaar uit de bus gaat komen. Wordt het Amerika (GFS) of Europa (ECMWF), of anders gezegd: wordt het duidelijk weer kouder met temperaturen rond het vriespunt of schakelen we over op ‘lenteachtige’ temperaturen van een graad of 12.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het de komende dagen een graad of 5 is. Donderdag gaat de temperatuur rap omhoog, maar daarna is de trend weer licht dalende. In de loop van het weekend en zeker begin volgende week nemen de verschillen tussen de modellen toe.

Het Amerikaanse en het Canadese model zijn duidelijk koud met temperaturen overdag dalend naar rond het vriespunt. Het Europese en het Australische model zijn zachter met kwikstanden in de buurt van de dubbele cijfers. Afwachten dus, maar meer natuurlijk de komende dagen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is aanvankelijk vrij koud met een graad of 5, maar vanaf donderdag is het wat zachter met een ensemblegemiddelde van een graad of 7. De verschillen tussen de diverse berekeningen is groot, dus het kan nog alle kanten op. Zoals je hierboven kon lezen is het Europese model wel de zachtste oplossing op termijn…

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De komende dagen is het vrij koud met zeker vandaag, maar ook in de nacht naar donderdag kans op sneeuw. Volgende week is de kans op sneeuw, volgens het Europese model, klein.

Deze foto van de Olympische ringen werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Het is vandaag wisselend bewolkt met eerst zonneschijn. Later vanmiddag en vanavond gaat het sneeuwen. Het wordt maximaal -2, maar voor het gevoel is het -10°. Morgen schijnt de zon flink, blijft het droog en wordt het in de middag 5° boven nul, maar de gevoelstemperatuur ligt nog duidelijk enkele graden onder nul.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden weliswaar binnen worden gehouden, schijnt vandaag en morgen de zon flink en liggen de maxima vandaag rond nul. Morgen kan het +6 worden, maar ook daar is het voor het gevoel nog duidelijk kouder. In Jeongseon (Alpine centrum) is het nog altijd berekoud met vandaag een gevoelstemperatuur van -24°. Morgen voelt het aan als -15, maar de thermometers geven vandaag -10 en morgen -3° aan. Verder blijft het droog en schijnt geregeld de zon.

Gisterochtend was het aanvankelijk nog aan de bewolkte kant en waaide het flink. Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie maandag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 817 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!