Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het lagedrukgebied Evi zorgt vandaag voor een ijskoude bovenlucht met een gerede kans op winterse neerslag. Morgen is er stormgevaar vanwege een randstoring die ten noorden van onze streken naar Denemarken koerst. De depressie, genaamd Friederike, jaagt de wind in de gordijnen, maar waarschijnlijk is het een ‘gewone’ winterstorm.

Verder gaat het morgen regenen op de passage van een warmtefront en na passage daarvan gaat de temperatuur rap omhoog. Na passage van het bijbehorende koufront daalt de temperatuur weer en neemt de kans op winterse buien weer toe.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren kwam het tot flinke buien die van hagel en onweer vergezeld gingen. Later kwam het bij de buien ook tot (smeltende) sneeuw. Tussen de buien door waren er flinke opklaringen.

De temperatuur steeg naar waarden rond de 6-7° met in Rotterdam, Vlissingen en Westdorpe maximaal 7,4 en in Maastricht 7,6°. Lauwersoog kwam uit op 5,7°. In België werd het 4 tot ruim 9° met in Koksijde 9,5°.

Flinke buien, maar ook opklaringen. Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
Rond middernacht kwam het in het westen tot flinke hagel. Ook onweerde het daarbij stevig. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Na een nacht met bovenluchttemperaturen van rond de -40° op het 500 hPa vlak (5,5 km hoogte) starten we deze woensdag op veel plaatsen met enkele hagel- en sneeuwbuien. Vooral de hogere delen van het land, Veluwe en de Limburgse heuvels, zijn in het wit gestoken, maar ook elders is het lokaal wit. De temperatuur ligt vooral landinwaarts rond het vriespunt.

Vandaag overdag gaat de buiigheid door met vooral vanochtend nog een grote kans op (smeltende) sneeuw. Vanmiddag zal de bovenluchttemperatuur wat oplopen en gaat de kans op sneeuw er weer uit, maar hagel en onweer blijven de hele dag mogelijk. Tussen de buien door schijnt ook geregeld de zon.

De west tot noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5, krachtig in de kustgebieden en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7 tot 8 met vooral in de kustgebieden kans op zware windstoten.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het oosten en noordoosten en naar ongeveer 7 in het zuidwesten van het land. In België lopen de maxima uiteen van rond het vriespunt in de Ardennen en naar een graad of 8 in het westen. Tijdens stevige buien is het overigens enkele graden kouder en sowieso is het voor het gevoel waterkoud.

Vanavond is er in de oostelijke helft nog een buienkans, elders is het droog met opklaringen. Komende nacht neemt de bewolking snel toe en komende nacht gaat het regenen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Friederike. Mogelijk valt de regen landinwaarts en dan met name in de noordoostelijke helft aanvankelijk in de vorm van (smeltende) sneeuw.

De temperatuur daalt naar waarden dichtbij het vriespunt, maar zal vanuit het zuidwesten snel oplopen.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Een buiig weertype geeft toch de mooiste foto’s. Deze werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen draait het om wind, veel wind. Over land wordt de west tot zuidwestenwind vrij krachtig tot krachtig, in de kustgebieden hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8. Aan zee komt zeer waarschijnlijk een echte storm te staan, windkracht 9, maar er zijn ook nog weermodellen die komen met een zware storm, windkracht 10. Vooralsnog niet meer dan ‘normaal’, maar er zijn wel zware tot mogelijk zeer zware windstoten mogelijk tot meer dan 100 km/uur.

Morgenochtend is er landinwaarts kans op sneeuw. Bron: wetteronline.de

Verder draait het om regen, maar landinwaarts valt ook sneeuw met wellicht de vorming van een sneeuwdek. Morgenmiddag neemt de wind weer in kracht af, komt het tot enkele buien en schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar 6° in het noorden en naar 10 in het zuiden. In België kan het lokaal 11° worden.

De temperaturen op het 500 hPa vlak gaan vrijdag weer flink naar beneden. Bron: wetteronline.de

Vrijdag stroomt er op hoogte weer koude lucht over onze streken en daalt de temperatuur op het 500 hPa vlak weer naar -38°. Het komt weer tot buien en deze kunnen dus weer winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt naar 4-5, in het zuiden naar 6° en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend komt moederdepressie Evi in betekenis afnemend naar het Noordzee gebied en zorgt zaterdag nog voor enkele winterse buien bij temperaturen tussen de 3 en 6°. Zondag profiteren we van een uitloper van hogedruk, maar later op de dag komt er alweer een volgende depressie onze kant op en neemt de kans op neerslag weer toe. Dat kan regen zijn, maar ook sneeuw behoort tot de mogelijkheden. De temperatuur stijgt naar maximaal 2-3°. De komende dagen meer hierover.

De verwachting vanaf zondag is redelijk onzeker, maar de algehele verwachting is toch dat het kwik weer gaat oplopen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het kwik eerst gaat stijgen om vervolgens weer flink te dalen. Na het weekend is de trend weer stijgende, maar bij bijvoorbeeld het Europese model gaat de stijging heel langzaam met eerst een graad of 4. De Amerikanen laten het flink opwarmen met maandag al 8 en dinsdag 11°.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat nagenoeg hetzelfde beeld zien. Voor volgende week zijn er toch heel wat lijntjes die voor kou gaan, maar het ensemblegemiddelde blijft ruim boven nul met veelal een graad of 4-5. Halverwege volgende week is het zelfs een graad of 8.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim laat zien dat het de komende dagen regelmatig kan vlokken. Vanaf dinsdag neemt de kans op sneeuw af.

Dit was het weer voor deze woensdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.186 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Waterkoud, sneeuwkansen en stormgevaar!”

 • Bertil Blaas
  17 januari 2018 at 10:24

  Dag Rico,
  Wederom weer dank voor jouw uiteenzetting.
  Ik heb vraagje. Morgen moet ik om 10:30 uur van Stein (z-LB) naar Breda over snelweg.
  Denk je dat de snelweg besneeuwd of glad zal zijn ? Dus qua sneeuwval een moeilijke rit ?
  Bedankt voor het antwoordt. Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   17 januari 2018 at 10:35

   Dag Bertil,

   Ik verwacht absoluut geen problemen morgen op de snelweg van Stein naar Breda. Vooral in het noordoosten van het land is kans op enkele centimeters sneeuw, in het zuiden is aanvankelijk (vroege ochtend) kans op wat sneeuw, maar al vrij snel loopt de temperatuur op naar een graad of 10-11.

   Groet,
   Rico

 • Bertil Blaas
  17 januari 2018 at 11:55

  Mijn dank voor je antwoord. Blijf je dagelijks volgen.
  Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier