Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het is al een tijdje te koud voor de tijd van het jaar en ook dit weekend is het waterkoud en overwegend bewolkt. Toch is de kans op regen in grote delen van het land niet groot. Pas eind volgende week wordt het mogelijk wat zachter.

waterkoud
Erica van Leeuwen-de Bruijn maakte deze toepasselijke creatie.
lokaal kwam het tot wat motregen. Jannes Wiersema maakte de foto.

Gisteren was het waterkoud, grijs en grauw. Lokaal spetterde het wat, maar over het algemeen bleef het droog. De temperatuur werd niet hoger dan 5-6, lokaal 7 graden. Arcen noteerde 6,7 graden.

Sinterklaas komt vandaag weer in het land. Jolanda Bakker maakte deze foto.
De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Noorden wat lichte regen, elders droog. Waterkoud!

Het is bewolkt en vooral in het noorden en noordoosten valt op deze zaterdag wat lichte regen. In de rest van het land blijft het meest droog. Vanmiddag trekt de regen langzaam noordwaarts, maar in Groningen, Friesland en op de Wadden blijft het nog geruime tijd  (mot)regenen. In het zuiden kan af en toe de zon schijnen.

De temperatuur stijgt naar 6-7 graden landinwaarts en naar 8 in het noordwesten. De zuidwestenwind neemt toe naar matig boven land en naar vrij krachtig bij de Wadden. Voor het gevoel is het waterkoud met een gevoelstemperatuur van een graad of 3.

Vanavond wordt het ook in het noorden van het land geleidelijk droog. Vanuit het zuidoosten klaart het komende nacht geleidelijk op, maar in het westen en noorden blijft het bewolkt en in het noordwesten is kans op een bui. In het zuiden en oosten gaat het in opklaringsgebieden 1 tot 2 graden vriezen, in het westen en noorden blijft het kwik 1-2 graden boven nul.

Trijntje van den Berg maakte deze foto op een grijze dag.
De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: DWD

Morgen droog, maandag grote kans op regen

Morgen schijnt op veel plaatsen in de ochtend nog af en toe de zon. In de middag raakt het vanuit het oosten bewolkt, maar het blijft overdag droog. De zwakke zuidenwind draait gedurende de dag naar noord tot noordoost en neemt later toe naar matig. De temperatuur stijgt naar 5 graden in het oosten van het land en naar 7, lokaal 8 graden in het westen.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is het bewolkt en het gaat regenen. Mogelijk valt ook natte sneeuw. De temperatuur daalt naar 1-4 graden. Maandag is het bewolkt en er zijn perioden met regen. De wind draait naar het noordwesten en neemt in de kustgebieden flink in kracht toe. Aan zee kan de wind hard worden, windkracht 7. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden landinwaarts en naar 8 aan zee. Voor het gevoel blijft het waterkoud.

De temperatuur is duidelijk te laag voor de tijd van het jaar. Eind volgende week gaat het kwik omhoog, maar meer dan 20-30% kans op 10° of meer is er niet.

Licht wisselvallig en heel langzaam zachter

De rest van de week is het meest bewolkt, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Over het algemeen is het droog, maar dinsdag is nog grote kans op regen. Dinsdag tot en met donderdag is het nog vrij koud met een middagtemperatuur van 6-8 graden. Vanaf vrijdag wordt het minder koud en stijgt het kwik naar 8-10, in het zuiden lokaal naar 11 graden. Daarmee komen we wat meer in de buurt van wat gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen langzaam gaat stijgen. Daarna volgt weer een daling, maar aan het eind van de week gaat de temperatuur weer omhoog. Het Europese weermodel is het enige model dat voor 10+ gaat.

Ton Wesselius maakte deze kleurrijke foto op een grijze dag.
De dag eindigde fraai in Doornenburg. Joyce Derksen maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 531 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer