Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerpraatje

Het zonovergoten en zeer zachte lenteweer in deze februari gaat vandaag en de komende dagen door. Sterker nog: het wordt nog wat warmer en er worden diverse warmterecords gebroken op veel plaatsen in het land. Het eind van de meteowinter, die in het geheel bijna 2° te warm de boeken in zal gaan, verloopt recordzacht met temperaturen ruimschoots boven de 15°. Normaal is het eind februari een graad of 7.

Het lenteachtige weer hebben we te danken aan het hogedrukgebied Frauke dat boven onze streken ligt met een kerndruk van 1038 hPa.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het, net als zaterdag, zonovergoten weer. Er was hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het bleef overal droog. De temperatuur, die gisternacht daalde tot onder nul met in Woensdrecht, Twenthe en Eelde -3-3°, steeg naar waarden tussen de 9 en 17° met op Terschelling 9,3, op Vlieland 9,4 en in Stavoren maximaal 10,4°.

De toppers waren weer in het zuiden te vinden met Gilze Rijen 16,7 en Ell 17,2°. Die 17,2° was goed voor een 4e plaats in de lijst van de warmste 24e februari. Het record blijft 19,1° gemeten in 1990 in Maastricht. In België lagen de maxima tussen de 13 en ruim 17° met in Zeebrugge 13,3 en in Diepenbeek 17,5°.

De dag begon met lichte vorst, maar daarna volgde een stralende zondag. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Overdag was het prachtig weer met volop zon. Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk.
Joyce Derksen maakte deze prachtige foto met hooguit wat sluierwolken zichtbaar.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Paul Vergouwen maakte deze foto in Hoeven.
De hoogste waarden ooit genoteerd op 25 februari met dus kans op warmterecords. Bron: weergegevens.nl

Op deze maandag kunnen weer recordtemperaturen worden genoteerd. In het noorden wordt het 11 tot 13 en in het zuiden 15 tot 17°. De tabel hiernaast laat zien dat het alltime high voor vandaag 16,8° is en gemeten werd op meetpunt Twenthe in 1964. Met een verwachte temperatuur van 17° is een record niet ver weg. Het weerbeeld is weer zonovergoten en er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar. De wind waait uit het oosten en is niet meer dan zwak, windkracht 1 tot 2.

Vanavond en de komende nacht is het helder en bij weinig wind daalt de temperatuur naar waarden rond of iets boven het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: wetterzentrale.de

Veel zon en recordzacht!

Morgen en ook woensdag zal de zon wederom overuren maken onder de vleugels van het hogedrukgebied Frauke. Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt op beide dagen zeer zacht februariweer met in het noorden 11 tot 14 en in het zuiden 16 tot 18°. Dergelijke temperaturen zijn normaal voor april en het is dan ook niet gek dat de natuur volop reageert.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Na woensdag neemt het hoog Frauke in betekenis af en zakt naar het zuiden. (Zwakke) storingen kunnen ons met een zuidwestelijke stroming geleidelijk weer bereiken en de kans op regen of buien neemt vanaf de maandwissel weer wat toe. Ook het kwik gaat, hoe kan het ook anders, wat omlaag, maar de maxima blijven aanvankelijk nog uitkomen op waarden rond of (iets) boven de 10°. Pas na het weekend lijkt het kwik verder te dalen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het tot en met donderdag zeer zacht is met temperaturen rond of zelfs boven de 15°. Daarna, met maart op de kalender, gaat het kwik wat omlaag, maar in het weekend kan het toch weer wat zachter te worden. Pas na het weekend gaat de temperatuur verder omlaag…

De kans op neerslag is de komende tijd nog erg klein.

De kans op neerslag is deze maand, volgens het Amerikaanse weermodel GFS, uitermate klein. Donderdag neemt langzaam de kans op regen toe, maar zeker na het weekend wordt het duidelijk natter.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Door de hoge temperaturen loopt de natuur weken voor op schema. Ton Wesselius maakte de foto.
De dag eindigde fraai. Debbie van Ooststroom maakte de foto.
Genieten van het zonnetje. Albert Thibaudier maakte de foto
De dag eindigde kleurrijk. Klaas Boersma maakte deze foto.

Dit was het weer voor deze maandag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de absurd hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Mooie dag en graag tot morgen!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.057 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer