De officiële hittegolf eindigde dinsdag met in De Bilt 24,0 graden. Regionaal is de hittegolf nog niet voorbij en dat geldt nog voor acht KNMI meetpunten in het oosten en zuiden. Gisteren werd het alweer zomers warm, vandaag kan het in het zuiden en zuidoosten weer tropisch worden. Morgen is een overgangsdag naar koeler weer in het weekend. Vanaf zondag wordt het duidelijk minder warm en is het hoogzomerse weer van augustus voorbij.

De dag begon gisteren fraai met deze zonsopkomst. Ton Wesselius maakte de foto.

Na regen volgt zeer warme donderdag

Afgelopen nacht viel regen en motregen op de passage van een warmtefront. Vandaag is het dan eerst nog bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen. Vanuit het zuidwesten wordt het droog en breekt de zon door. De temperatuur stijgt snel en om 11 uur is het al 22 tot 26 graden.

Vanmiddag is er een fraaie mix van zon en wolkenvelden. Het is zeer warm met maxima op veel plaatsen van 27-29 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente wordt het tropisch warm met 30-31 graden. Lokaal kan het 32 graden worden. De luchtvochtigheid is hoog en dat betekent dat de hitte benauwd en drukkend aanvoelt. Waaien doet het niet of nauwelijks uit het zuiden tot zuidoosten.

Vanavond blijft het nog lang warm met om 20 uur nog temperaturen van 25-30 graden. Er zijn opklaringen, maar ook wolkenvelden en vooral in het westen is later vanavond kans op een onweersbui. Komende nacht is in het noordwesten een onweersbui mogelijk. Elders is het droog met een mix van wolken en opklaringen. Het wordt weer een echte tropennacht met minima van 19-22 graden.

Michel Looyenstein maakte deze foto in Gouda.

Hitte van korte duur

Morgen is de ergste hitte weer voorbij, maar het wordt nog wel zomers warm. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook tot enkele regen- en onweersbuien. De temperatuur stijgt naar 25-27 graden. Vanuit het westen koelt het in de middag geleidelijk wat af. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar matig. Aan zee wordt de zuidwester vrij krachtig.

Zondag is het zowaar weer eens kouder dan normaal. Bron: Kachelmannwetter.com

Weekend minder warm met buien

Zaterdag komt de wind uit het zuidwesten en is het zeer warme weer voorbij. Met 22-24 graden is de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar. Misschien dat het in het zuidoosten nog net 25 graden kan worden. Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. Bovendien waait het flink en dat is een mooie gelegenheid om de warmte het huis uit te krijgen.

Zondag wordt nog wat koelere lucht aangevoerd. Het kwik houdt het bij 19-21 graden wel voor gezien. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien, maar het komt ook tot buien. Deze buien kunnen soms fel uitpakken en vergezeld gaan van hagel en onweer.

De kans op temperaturen rond of zelfs (iets) onder 20 graden neemt geleidelijk toe. Bron: KNMI

Volgende week licht wisselvallig

Maandag blijft het wisselvallig zomerweer. Er is een mix van zon, stapelwolken en enkele buien, maar de buien zijn minder fel dan zondag. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind en het wordt maximaal 18-21 graden. Daarmee is het in tijden kouder dan normaal. Normaal is eind augustus nog 20-24 graden.

De rest van de week wordt het weer iets warmer met maxima van 20 tot 24 graden. Daarmee is het in de laatste week van augustus heel normaal zomerweer. Het blijft aan de wisselvallige kant met elke dag wel kans op buien. Toch zijn er ook betere momenten met flink wat zonneschijn. Al met al heel niet slecht.

Jolanda Bakker maakte deze foto.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Hondsdagen sluiten af met afkoeling | Zomerse trend blijft
Volgend artikelAlpen – Nogmaals tropisch, weekend markante afkoeling
Rico Schröder is van kinds af aan gek op alles wat met het weer te maken heeft. Hij is werkzaam bij Weeronline en voor Alpenweerman verzorgt hij de weerpraatjes voor de Benelux en in het bijzonder voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.