Na een koele en wisselvallige week komen we vanaf nu in rustiger vaarwater terecht. De afgelopen week lag de straalstroom boven onze hoofd en was het een komen en gaan van lagedrukgebieden met regelmatig naast neerslag ook veel wind. In plaats van de lente hebben we vooral de herfst gezien. Ook een vleugje winter is gepasseerd met in de nachten soms lokaal lichte vorst en buien met hagel en natte sneeuw. Nu is het echter weer tijd voor de lente om haar gezicht te laten zien!

Buien verdwijnen

Vandaag zien we vooral de zon afgewisseld met cumulus humilis. De welbekende stapelwolk of bloemkoolwolk. Deze wolk zien we vaak bij mooi weer. Ze ontstaan doordat de lucht wordt opgewarmd door de zon en daardoor opstijgt. Enkel het noordoosten maakt nog kans op een lichte bui, maar ook daar gaat het droger en zonniger worden. Deze weersverbetering hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Frankrijk wat zijn invloed over onze omgeving gaat uitoefenen. Ondanks het vrij zonnige en droge weer is het vandaag niet echt warm te noemen. Er staat een zwak fris windje uit het noordwesten en de temperatuur blijft steken bij 9 tot 11 graden.

Het ‘mooi weer’ wolkje. Bron Pixabay

Vanavond en vannacht lossen de stapelwolkjes op en gaat het helder worden. Daarbij gaat de wind wegvallen en kunnen we landinwaarts een koude nacht verwachten met lichte vorst. Na het verder onder invloed komen van het hogedrukgebied gaat de stroming zuidoostelijk worden en kan veel zachtere lucht op transport gezet worden naar de Benelux. Door hetzelfde hogedrukgebied is het morgen droog met volop zon, het kwik maakt een sprong naar 13 graden in het noorden tot mogelijk al 17 in het zuiden. De wind is zuidoostelijk en matig van kracht.

Dinsdag warmste dag van de week

Dinsdag beloofd de warmste dag van de week te gaan worden. Met nog steeds een zuidoostelijke stroming zitten we volop in de aanvoer van erg zachte lucht. Daarbij is er volop zonneschijn. De modellen laten wel wat hoge bewolking zien, maar daar zal de zon goed doorheen weten te schijnen. Het blijft dinsdag droog en gemiddeld komen we uit op 20 graden. In het noorden blijven we steken op 18 graden terwijl in het oosten en zuidoosten lokaal 21-22 graden mogelijk is. In de Bilt zou dit de eerste officiële warme dag van het jaar betekenen. In maart hebben we regionaal wel aal een warme dag (20+ graden) weten te noteren. Het blijft daarnaast droog met een matige wind uit het zuidoosten.

Woensdag neem de kans op een (onweers)bui toe

De woensdag begint ook zacht, wel nadert er vanuit het westen een koufront. Op dit moment is het nog niet helemaal zeker hoe laat deze precies gaat passeren en hoe actief deze gaat worden. In de modellen zien we dat de kans op een bui, ook met onweer, wel toeneemt. Mogelijk dat de snelle opwarming van de atmosfeer later op de woensdag direct afgestraft gaat worden met een fikse bui. Voor het koufront uit kan de temperatuur landinwaarts weer oplopen naar waarden rond 19-20 graden. Na passage van het front zak het kwik naar een graad of 15, we komen dus niet meteen weer diep in de polaire lucht. De wind draait na het passeren van het front naar het westen.

Verdere vooruitzichten richting Pasen

Voor een verslechtering van het weer hoeven we niet bang te zijn. We zien dat een nieuw hogedrukgebied zich gaat opbouwen en de regie gaat pakken over ons weer. De neerslagkansen blijven hierdoor richting de Paasdagen laag met ongeveer 10-20%. Ook zal regelmatig de zon te zien zijn. De temperatuur die we kunnen verwachten is nog wat onzeker, dit hangt samen met de exacte positie van het het hoog en daarmee uit welke hoek de wind gaat waaien. Juist die positie is in de modellen nog erg onzeker. De verwachting is nu dat we uit gaan komen rond 14 graden, en dat is iets boven gemiddeld voor de tijd van het jaar. Kortom prima weer zo vroeg in het voorjaar!

Voor nu een hele fijne dag en blijf ons volgen! Later deze week een nieuwe update over de mogelijke buien op woensdag en het weer richting Pasen.

(Visited 454 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!