Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

We gaan te maken krijgen met warmer zomerweer waarbij er ook geregeld kans is op een bui. Wel raken we voorlopig de grijze deken kwijt die we de laatste dagen boven ons hadden hangen. De wind draait namelijk van een noordelijke naar een zuidelijke richting. Hierdoor komt er meer ruimte voor de zon, maar neemt de kans op een bui ook toe.

De Nijmeegse Vierdaagse is begonnen, maar niet met zomerse hitte zoals in eerdere edities. Foto: Ton Wesselius
De kleurrijke voorgrond geeft nog wat kleur aan de grijze achtergrond. Foto: Trijntje vd Berg nabij Ridderkerk
Ook in Heerenveen verliep gisteren bewolkt. Foto: Albert Thibaudier

Vandaag ligt de kern van een hogedrukgebied boven de Lage Landen. Hierdoor hebben we te maken met een rustig weertype met wolkenvelden, maar ook ruimte voor de zon. Vooral vanochtend is er in de westelijke helft ruimte voor de zon waarbij er in de oostelijke helft wolkenvelden voorkomen. Door de bewolking kunnen er regionale verschillen ontstaan: In het zuidwesten van België wordt het 23 tot 24 graden, terwijl het in het noordoosten van Nederland 19 tot 20 graden wordt.

Weerkaart voor vandaag (KNMI). Een hogedrukgebied ligt boven onze regio. Het lagedrukgebied ten noorden van Schotland brengt vannacht en morgen een occlusiefront met buien onze kant op. Bron: KNMI

De wind is zwak en komt uit diverse richtingen. In de kustgebieden kan de wind in de loop van de dag vanaf zee gaan waaien. Hierdoor kunnen er in de kustregio’s een aantal buien ontstaan. Later in de middag landinwaarts ook kans op een lokale bui.

In de avond zijn er nog opklaringen, maar trekt bewolking vanuit het westen binnen. Deze bewolking hoort bij een occlusiefront van een lagedrukgebied ten noorden van Schotland hoort. In de eerste helft van de nacht komen er dan al een aantal buien in het zuidwesten voor. Hierbij is onweer mogelijk. De minimumtemperatuur komt uit op 14 tot 16 graden in het zuidwesten tot 10-11 graden in het noordoosten.

De Kennemerduinen gisteren. Foto: Peter van Lindenberg
In de middag trokken er steeds meer opklaringen binnen. Foto: Aad Hoogeboom nabij Roelofarendsveen

Morgen trekken de (onweers)buien gedurende de ochtend en middag verder richting het noordoosten. Lokaal kunnen deze buien voor redelijk wat neerslag zorgen. De wind komt uit zuidwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Aan de Belgische en Zeeuwse kust kan de wind even aantrekken tot windkracht 5-6 Bft.

In het oosten wordt het 24 tot 25 graden terwijl het in de westelijke helft 19 tot 20 graden wordt. Gedurende de avond trekken er steeds meer opklaringen vanuit het zuidwesten binnen en verdwijnen de buien langzaam richting het noordoosten. Lokaal komt er ook donderdagnacht nog een bui voor.

Richting het weekend begint de vrijdag met een aantal opklaringen en wolkenvelden. Met 20-21 graden in de kustgebieden tot 24-26 graden in het oosten liggen de temperaturen rond normale waarden. Echter, de bewolking neemt gedurende de dag steeds verder toe als een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij komt. Dit lagedrukgebied is er eentje om in de gaten te houden voor vrijdagavond en zaterdag overdag.

Samen met dit lagedrukgebied kan warmere lucht uit het zuiden onze kant op komen, maar ook koudere lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Deze combinatie kan er voor zorgen dat er vrijdagavond en/of zaterdag een aantal (pittige) onweersbuien ontstaan op de scheidingslijn tussen de koude en warme lucht. Aangezien de exacte koers van dit lagedrukgebied nog niet bekend is kunnen we nu nog geen details geven over bijvoorbeeld de timing of waar de buien precies verwacht worden.

De temperatuurkansen voor het midden van Nederland. De komende dagen geen spektakel qua temperatuur, maar redelijk normale waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf volgende week komen de eerste kansen op tropische waarden weer in beeld.
De neerslagkansen voor de komende periode in Midden-Nederland. Vooral donderdag en vrijdagavond/zaterdag redelijke kansen op neerslag. Vanaf zondag weer afnemende kansen op neerslag als het hogedrukgebied vanuit Frankrijk onze kant op beweegt.

Zondag neemt de invloed van een hogedrukgebied boven Frankrijk toe. Hierdoor lijkt het weertype vanaf zondag rustiger te worden waarbij er meer ruimte voor de zon komt. Zowel op zaterdag als zondag zal het niet koud zijn met temperaturen tussen de 21 en 26 graden.

Het hogedrukgebied lijkt vervolgens richting Scandinavië te bewegen waardoor de eerste helft van volgende week ook nog rustig lijkt te verlopen. Daarnaast kan bij een juiste positie warmere lucht vanuit het zuiden onze kant op komen.

De zon zullen we de komende dag wat meer gaan zien! Foto: Diny Reijnen

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 629 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer