Op de weerkaart vinden we het hogedrukgebied Irmingard ten noordoosten van onze streken. Onder invloed van een geleidelijk noordwaarts verplaatsend (thermisch) laag boven de Golf van Biskaje wordt boven onze omgeving de stroming geleidelijk zuidoost tot zuid en wordt het warmer en warmer. Het thermische laag zorgt morgenavond voor onweersbuien en vanaf donderdag is het weer een stuk aangenamer.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Aangename maandag

Gisteren was het prachtig zomerweer met flink wat zonneschijn. Aanvankelijk was het in het zuidoosten nog bewolkt met wat lichte regen, maar uiteindelijk scheen overal de zon. De temperatuur steeg naar maximaal 20° in het noordwesten en naar 24 in het zuiden en zuidoosten. De hoogste temperatuur werd genoteerd in het Limburgse Ell met 24,4°. In België kwam Buzenol uit op 25,6° en de hoogste temperatuur in Europa was het Spaanse Cordoba met 40,8°.

het was gisteren prachtig weer en ook vandaag en deels morgen is dat het geval. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Prachtig zomerweer

Het is op deze dinsdag prachtig zomerweer met flink wat zon. Wel wordt de zon regelmatig gehinderd door hoge (sluier)wolken, maar het blijft droog. Alhoewel er vanmiddag lokaal in de Ardennen een lokale regen- of onweersbui mogelijk is. De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar ongeveer 22° in het noorden en naar een zomerse 28 in het zuiden. In België liggen de maxima tussen de 26 in de hogere delen en 30 lokaal in het binnenland.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, maar ook vrij veel sluierwolken. Het blijft droog en het koelt af naar een graad of 14 in het noorden en naar 18-19 in het zuiden en in België.

Heet, later onweer

Morgen beginnen we de dag met zonneschijn, maar er zijn ook stapelwolken en in de ochtend is er al in België en later ook elders kans op enkele regen- en onweersbuien. De aanvankelijk matige en aan zee vrij krachtige oostenwind draait naar zuid en neemt af naar zwak en de temperatuur gaat flink de hoogte in. In het noorden wordt het een graad of 28 en in het oosten en zuiden een graad of 32. Ook in België worden tropische waarden van zo’n 30 tot 32° verwacht.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het half tot zwaar bewolkt en komt het overal tot flinke regen- en onweersbuien. De buien kunnen lokaal veel regenwater achterlaten en ook gepaard gaan met hagel en windstoten.

de zon kwam gistermorgen weer fraai op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius

Buien en een stuk aangenamer

Donderdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook nog steeds tot buien en aanvankelijk is er nog kans op onweer. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar een graad of 21 in de kustgebieden en naar 24, lokaal 25 in het oosten.

de verwachte weerkaart voor vrijdag. Bron: DWD

Geleidelijk wisselvallig met langzaam dalende temperaturen

Vrijdag blijft het droog met geregeld zon, maar in het weekend komt het zowel zaterdag als zondag tot enkele buien. De temperatuur gaat geleidelijk naar beneden en dat is weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

We kunnen mooi zien dat het vandaag al zomers warm wordt en morgen op veel plaatsen tropisch. Vanaf donderdag is het een aantal dagen aangenaam met temperaturen globaal tussen de 20 en 25°. Begin volgende week lijken de temperaturen wat te gaan dalen, maar de Amerikanen laat het kwik in de loop van de week geleidelijk weer stijgen.

Tropische maandwissel?

Kijken we voor de gein nog wat verder dan komen de Amerikanen met volop tropische temperaturen rond de maandwissel, maar dergelijke kaarten zullen morgen wel weer heel anders zijn. Verwachtingen op een dergelijke termijn, een periode van twee weken vooruit, is nog altijd niet te maken, maar het is wel een trend. Mocht het de komende dagen nog alijd in de verwachting zitten dan kunnen we er geleidelijk alvast rekening mee houden.

de verwachte maxima voor 1 augustus met volop tropische temperaturen. Bron GFS via wetteronline.de

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen. Voor een ieder die op vakantie gaat of is wens ik een hele fijne vakantie.

Peter van Lindenberg maakte deze foto in Elspeet

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 399 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer