Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het weekend begint deze zaterdag, wat betreft het weer, prima in de lage landen. Na een lokaal wat mistige start komt de zon meer en meer te voorschijn en gaan de temperaturen oplopen tot een zomerse 25 graden in het binnenland vanmiddag. Vanavond slaat het weer om met onweer en op zondag zijn de lage landen, op weergebied, even letterlijk het afvoerputje van Europa.

Onweer boven Dordrecht. Foto via Twitter gemaakt door Arthur van der Vlies.

Warme zaterdag

Onder invloed van een uitloper van hogedruk begint deze zaterdag rustig en lokaal mistig. De zon weet echter steeds beter er doorheen te branden en zal in de middag geregeld schijnen. We bevinden ons aan de oostflank van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en hierdoor voert een zwakke zuidoostelijke wind warme lucht aan. De temperatuur gaat hierdoor weer eens lekker oplopen. Op veel plaatsen maxima rond 22 tot 24 graden. In het binnenland een zomerse 25 graden.

Synoptische situatie deze zaterdag. Aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten, terwijl een koufront behorende bij het laag boven de Britse Eilanden nadert vanuit het zuidwesten.

Onweer vanuit het zuidwesten

Een thermische vore (onstabiliteit in de warme lucht) en een koufront behorende bij het laag boven de Britse Eilanden trekken zaterdagvond van zuidwest naar noordoost over de lage landen. Dit koufront gaat met de vore zorgen voor de vorming van stevige onweersbuien. Hierbij is ook kans op hagel en lokaal wateroverlast. De grootste kans hierop is in het zuidoosten. Er is voldoende onstabiliteit in de atmosfeer aanwezig. Vooral aan de voorzijde van het front, waar de wind op hoogte al uit het zuidwesten waait hebben we aan de grond nog te maken met de zuidoostelijke stroming. Deze botsing van lucht noemen we windschering en dat is een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van stevige buien. Er ontstaat naar alle verwachting een goed georganiseerd onweerscomplex. Deze trekt vervolgens in vrij hoge snelheid over, in 1 tot 2 uur tijd is het weer voorbij. Des te noordelijker, des te minder activiteit in het onweerscomplex.

Een goed georganiseerde zone met regen en onweer trekt vanavond van zuidwest naar noordoost over het land. Bron: Arome

Lokaal kletsnatte zondag

De thermische vore trekt verder richting het noorden en gaat uitdiepen tot een volwaardig lagedrukgebiedje. Met de kern ergens boven het noorden van Nederland draait hieromheen veel bewolking en buiige regen. Zelfs op dit moment nog is er vrij veel onzekerheid in de modellen hoeveel regen er gaat vallen. Er zullen plaatsen zijn waar het met de regen, zoals altijd met buien, mee zal gaan vallen. Echter is het ook goed mogelijk dat elders lokaal heel veel regen valt. Vooral het noorden en westen maken hier kans op. Met al die bewolking en regen blijft de temperatuur ook flink achter. Maxima liggen rond 19-20 graden.

Veel buien/regen indraaiend om de kern van het lagedrukgebiedje boven het noordoosten van Nederland. Vooral in het noorden en westen lokaal veel regen. Bron ECMWF

In het noorden en westen kunnen vanaf vanavond tot maandagnacht hoeveelheden vallen van meer dan 40 millimeter. Ondanks het mooie begin van de zaterdag kunnen we dan alsnog gewoon spreken over een kletsnat weekend. Op de neerslagkaart van Europa is goed te zien dat de lage landen letterlijk het afvoerputje zijn op meteo gebied.

De totale neerslagverwachting boven NW Europa tot zondag 18 uur. Duidelijk en mooi zichtbaar dat precies Nederland de klos is. Bron ECMWF
Focus hebbende op de Benelux ziet het er zo uit; vooral in het westen en noorden dus erg nat. Bron ECMWF

Droog en zonnig in de nieuwe week

Het lagedrukgebiedje trekt met alle bewolking en buien in de loop van de zondag weg richting het zuidoosten. Vanaf de Britse Eilanden strekt een omvangrijk hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. Er ontstaat een stevige blokkade die ons droger en zonniger weer gaat opleveren. Doordat de wind de noordoost hoek opzoekt hoeven we geen thermische hoogstandjes te verwachten. Maar met droog weer, veel vaker de zon en maxima rond 22-23 graden zijn denk ik al heel veel mensen blij!

Een omvangrijk hogedrukgebied tussen de Britse Eilanden en Scandinavië zorgt voor een blokkade op de oceaan voor de storingen. We houden het droog met meer zon, een noordoostelijke aanvoer zorgt ervoor dat we geen hitte hoeven te verwachten, Bron ECMWF

Een heel fijn weekend en graag tot het volgende bericht. Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 26 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer