Advertentie 

Hoewel het gisteren op veel plaatsen zomers warm was met redelijk wat zon (maximaal 27 graden in Noord-Oost Groningen), kwam het in het oosten opnieuw tot buien. Sommige buien gingen gepaard met onweer, en in Drenthe vormde zich uit een van deze buien een kleine windhoos.

Zwak hogedrukgebied boven de Benelux

model_moddeuhd_2016072312_27_1642_149

Luchtdruk op zondag 24 juni. Bron: Kachelmannwetter.

Het grote plaatje boven Europa laat een zwak hogedrukgebied zien boven de Benelux. Dit hogedrukgebied is eigenlijk een ‘brug’ tussen twee grotere hogedrukgebieden. Een daarvan ligt ten westen van Portugal, het andere ten noorden van Scandinavië. Lagedrukgebieden liggen bij IJsland en Italië. De laatste zorgt voor wisselvallig weer in dat deel van het Middellandse Zeegebied, meer daarover in het Alpenweerbericht later deze ochtend.

Met dit zwakke hogedrukgebied ligt de Benelux nog altijd in warme en vochtige lucht waarin stevige onweersbuien kunnen ontstaan. Pas later volgende week wordt deze lucht verdreven, meer daarover in een langetermijnverwachting van zaterdag.

Zondag op herhaling?

Ook op zondag bevindt de Benelux zich in de warme, vochtige lucht. In deze vochtige lucht is het ’s nachts vooral in het oosten en langs de kustgebieden bewolkt geraakt. In het noorden van Nederland heeft zich zelfs mist gevormd met zichten beneden 200 meter. het KNMI heeft hiervoor code geel afgegeven. Deze mist lost, net zoals de lage bewolking, in de loop van de ochtend op. In de noordelijke kustgebieden kan deze bewolking wat hardnekkiger zijn.

De rest van de dag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Later op de middag neemt de kans op fikse onweersbuien opnieuw toe, vooral in het oosten van de Benelux. Doordat in de bovenlucht weinig wind staat blijven de buien lang op een plaats hangen. Hierdoor kan lokaal veel neerslag in korte tijd vallen.

De maxima lopen uiteen van 23 graden in de kustgebieden tot 26 graden landinwaarts, vergelijkbaar met zaterdag. Wel zal het opnieuw benauwd aanvoelen doordat er veel vocht in de lucht is. De wind is eerst zwak en veranderlijk, maar draait in de loop van de dag naar het westen.

Tempkachelmann

De maximumtemperaturen van zondag lijken veel op die van zaterdag: Bron: Kachelmannwetter.

Tegen de avond raakt het vanuit het westen meer bewolkt op nadering van een storing. Het blijft wel overwegend droog.

Nieuwe week start iets minder zomers

Op maandag trekt een storing in de ochtend van west naar oost over het land. Hierdoor begint de dag zwaar bewolkt met in de gehele Benelux kans op wat lichte regen. De bewolking en neerslag trekken snel naar het oosten weg waarna vanuit het westen de zon meer ruimte krijgt. In de namiddag is in het oosten opnieuw kans op een aantal stevige buien, mogelijk met onweer. Het wordt iets minder warm met temperaturen overdag tussen 21 graden aan zee tot 25 graden in het binnenland. De lucht is nog wel steeds vrij vochtig. Wat opvalt is dat de wind op maandag flink aantrekt uit het westen tot zuidwesten, deze wordt matig in het binnenland tot vrij krachtig langs de kust. Hierdoor zal het ook wat frisser aanvoelen.

De rest van de week verloopt licht wisselvallig met veel bewolking, af en toe zon en op iedere dag kans op regen of een bui. Overdag is het ongeveer 22 graden bij een wind uit westelijke tot zuidwestelijke richting.

Hoe het weer in Europa zich gaat ontwikkelen lees je in het Alpenweerbericht van later deze ochtend!

(Visited 39 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer