Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Vandaag krijgen we een warme Eerste Paasdag die wordt afgesloten met een bui. Hoe anders is het weerbeeld morgen als de temperatuur nog maar de helft van de waarde van vandaag weet te halen. Lang duurt deze ‘dip’ in de temperatuur niet. Komende week ontwikkeld zich opnieuw een hogedrukgebied boven Europa. Er komt weer ruimte voor de zon en de temperaturen zullen weer op gaan lopen. Ook significante neerslag lijkt uit te blijven. Krijgen we een droge periode aan het begin van het groeiseizoen?

We kregen een aantal fraaie foto’s van de zonsopkomst van gisteren opgestuurd. Deze is van Tonny Morskink (De Lutte)
Vanuit het westen van het land ontvingen we deze foto van Ton Wesselius.
Vanuit Roelofarendsveen werd deze fraaie foto gemaakt door Aad Hoogeboom.

Vandaag: eerst zonnig en warm, in de middag kans op (onweers)bui

Eerste Paasdag start dankzij het hogedrukgebied dat boven Europa ligt zonnig. In de ochtend drijven er uiteindelijk wel wolkenvelden vanuit het westen binnen. Uit de dikkere bewolking valt in het noorden en noordwesten vanochtend een lichte bui.

Boven Oost-Europa en de Atlantische Oceaan liggen hogedrukgebieden. Mede dankzij een lagedrukgebied boven Scandinavië en het hogedrukgebied op de Oceaan wordt de stroming noordelijk vanaf vannacht. Weerkaart via onze weerkaarten pagina.

Later op de dag ontstaan er stapelwolken die landinwaarts uitgroeien tot een aantal buien. Met name in het zuiden van Nederland en de Belgische Ardennen kunnen de buien redelijk pittig zijn met een klap onweer. Uiteindelijk doven de meeste buien weer uit in de avond. Toch kan er vanavond en vannacht nog wat neerslag vallen.

Er staat in eerste instantie een zwakke westelijke wind, maar in de avond draait de wind naar een noordelijke richting. Daarbij trekt deze ook aan naar matig en in de kustgebieden naar vrij krachtig. Deze draaiing van de wind zal een korte periode inluiden waarin de temperaturen duidelijk omlaag gaan.

Voor het zover is stijgt het kwik vandaag naar zo’n 13 graden op de Wadden, 16 graden in de kustgebieden en 20 tot 23 graden landinwaarts. Vannacht koelt het af naar 5 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden van de Lage Landen.

Verraderlijk sterke UV straling

Let ook op de UV straling deze dagen. Deze zon heeft al behoorlijk wat kracht en ook vandaag wordt een UV index van 4 verwacht (onbewolkt). Het verschilt per persoon, maar de huid kan bij deze zonkracht al verbranden na 20 tot 40 minuten. Meer informatie over de zonkracht is te vinden op onze wiki door – HIER – te klikken.

Deze zonovergoten dagen leveren mooie plaatjes op, maar de zonkracht is ook al behoorlijk sterk. Foto: Jolanda Bakker (Zevenhuizen)

Tweede Paasdag: een stuk frisser met normale temperaturen voor de tijd van het jaar

Met de noordelijke stroming zal Tweede Paasdag een stuk koeler verlopen. De dag start met een aantal wolkenvelden waarbij er in de zuidelijke helft nog een bui voor kan komen. In de loop van de ochtend trekken er opklaringen binnen vanuit het noorden waardoor de zon weer meer ruimte krijgt. De temperatuur zal op veel plaatsen twee keer zo laag uitkomen als vandaag: 7 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden.

Een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië en een lagedrukgebied boven Scandinavië zorgen voor een noordelijke stroming. Weerkaart via onze weerkaarten pagina.

Er staat een matige tot vrij krachtige noordelijke wind. In de loop van de dag neemt deze af in kracht en draait deze naar een meer noordwestelijke richting. Vannacht gaat de wind grotendeels liggen en koelt het af naar 5 tot 6 graden aan de kust. Landinwaarts gaat het met -1 tot -2 graden licht vriezen.

Komende week: na korte dip temperaturen weer in de lift en meer zonneschijn

Ook dinsdag zal de dag met een noordelijke tot noordwestelijke stroming koel verlopen. Tegelijkertijd schuift er een hogedrukgebied vanuit de Noordzee richting het vasteland van Europa. Dit hogedrukgebied gaat in de nieuwe week het weerbeeld bepalen. Door dit hogedrukgebied waait de wind in het noorden vanuit het noordwesten en voert deze bewolking mee. In de zuidelijke helft van Nederland en in België is deze juist noordoost tot oost en zijn er zonnige perioden. Hierdoor liggen de maxima tussen de 7 graden in het noorden tot 13 graden in het zuiden.

Dinsdag schuift het hogedrukgebied vanaf de Oceaan richting Centraal-Europa. In het noorden een aanlandige wind, in het zuiden juist een meer aflandige wind. Weerkaart via onze weerkaarten pagina.

Woensdag kunnen de temperaturen, als het hogedrukgebied alweer richting Centraal-Europa is bewogen, alweer flink omhoog dankzij een aflandige zuidoostelijke wind. Toch kan de wind in het noorden nog even van zee waaien waardoor het aan de noordelijke kustregio’s maar 10 graden wordt. Landinwaarts kan het alweer 17 tot 18 graden worden waarbij er een aantal wolkenvelden voorkomen.

Donderdag en de dagen die volgen nemen de kansen op temperaturen van 20 graden of meer weer flink toe voor de zuidelijke helft van de Lage Landen. Het noorden krijgt (afhankelijk van de positie van het hogedrukgebied) mogelijk te maken met een aanlandige wind waardoor het daar relatief koel blijft t.o.v. de rest van het land.

Voortzetting (zomerse) lenteweer?

Ook richting volgend weekend komen de weerkaarten met opties tot een voortzetting van het zonnige en warme lenteweer. Mogelijk wordt er richting volgend weekend (zeer) zachte lucht vanuit het zuiden onze kant opgestuurd. Afhankelijk van de zonneschijn en wind kan dit weer resulteren in temperaturen die landinwaarts richting de 25 graden gaan.

Toch zitten er nog wel mitsen en maren en de huidige situatie. Zo komen de weermodellen met deze zuidelijke stroming van warme lucht, maar wordt ook vochtige lucht (met bewolking en buien) vanuit een lagedrukgebied nabij Spanje onze richting opgestuurd. Het kan dus zijn dat de lucht warm is, maar de bewolking of eventuele buien de temperatuur temperen. Het is dus even afwachten of die 25 graden ook daadwerkelijk gehaald gaat worden. Hier komen we zeker nog op terug in de komende weerberichten!

Droogte: neerslagtekort loopt al snel op

Na een te natte start van het jaar 2020 is het alweer even geleden dat er neerslag van betekenis is gevallen in de Lage Landen. Net als andere jaren startte op 1 april het KNMI met het bijhouden van het neerslagtekort in Nederland. Bij dit neerslagtekort starten we op 1 april op nul en afhankelijk van de verdamping en neerslag loopt het neerslagtekort op of neemt deze weer af.

Wat dit jaar opvalt is dat het neerslagtekort al vanaf begin april flink oploopt. Al vanaf het begin zitten we boven het recordjaar van 1976 en het bijzonder droge jaar 2018. Ook met de huidige verwachtingen blijf het neerslagtekort flink oplopen. De huidige waarde van het neerslagtekort vinden we meestal pas begin mei (let op mediaan in onderstaande grafiek). Als we kijken naar de gemiddelde verwachte waarde voor over 15 dagen vinden we een waarde die we meestal pas begin juni vinden (zie mediaan voor begin juni).

Het neerslagtekort in Nederland voor dit jaar. De zwarte en grijze lijn zijn de waarden van dit jaar. De blauwe de mediaan. We zitten dit jaar duidelijk boven de 5% droogste jaren en de extreme jaren 1976 en 2018. Bron: KNMI neerslagtekort

Het monitoren van het neerslagtekort duurt nog lang en een periode van significante neerslag kan het neerslagtekort binnen de kortste keren sterk doen zakken. Kijk maar naar eind april in 2018. Toch is het voor de start van het groeiseizoen van veel planten en gewassen te hopen dat er nog wat meer neerslag gaat vallen de komende periode.

Dit was het weer voor vandaag en een fijne Paasdagen gewenst!

Neerslag van betekenis valt er voorlopig niet, toch wist Erica van Leeuwen-de Bruijn de regenmeter goed te vullen!

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 656 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer