In het vorige weerbericht van de lage landen schreef ik over een mogelijk warm weekend met later op de zondag buien. Dit scenario staat nog steeds in de weerkaarten. In dit bericht een update van de laatste stand van zaken betreft het komende weekend. Wat kunnen we verwachten?

Prachtige zonsondergang gisteravond. Foto via Weerwoord, gemaakt in Heist aan Zee (B) door Wouter.

Vandaag (vrijdag) steeds zonniger

Vandaag (vrijdag) is op veel plaatsen bewolkt begonnen. Vanuit het zuiden is een zwak warmtefrontje binnengetrokken met vochtigere lucht waardoor de start veelal grijs was. De kracht van de zon gaat steeds meer gaten branden in de bewolking. Mogelijk dat er in het noorden nog een spatje regen uitvalt, maar dit mag geen naam hebben. Vooral in het zuiden gaat de zon er vanmiddag goed bijkomen.

Rustig weer door een gordel van hogedruk lopende vanaf de Azoren tot op de Balkon. Onze aanvoer komt uit westelijke richtingen en ook het warmtefrontje is zichtbaar. Bron KNMI.

Dankzij een gordel van hogedruk, lopende vanaf de Azoren richting de Balkan is het nog steeds rustig weer. De wind komt uit het zuidwesten tot westen en is matig. De temperatuur ligt vandaag rond de 18 graden op de Wadden tot 21 in het zuiden en binnenland.

Komende nacht zijn er in het zuiden in eerste instantie opklaringen. Vanuit het noorden neemt echter de bewolking toe. De minimum temperatuur ligt rond de 16 graden in het noordwesten tot 12 graden in het zuiden.

Zaterdag warmer

De zaterdag begint met veel wolkenvelden, enkel in het zuidoosten zitten meer opklaringen. De wolkenvelden hebben we te danken aan een koufront wat ten noorden van de Wadden ons van west naar oost passeert. In de ochtend is wederom een enkele spat regen mogelijk in het noorden. Later breekt op meer plaatsen de zon sporadisch door. De kans hierop is het grootst in de zuidelijke helft van het land.

Overzichtskaart van het Europese model. We zien veel wolkenvelden over onze omgeving met in het noorden lokaal een spat en in het zuiden de meeste zon.

De kern van hogedruk schuift verder op naar het oosten waardoor de wind draait van westelijke richtingen naar zuidoost. De wind is verder rustig. Door de zuidoostelijke stroming gaat warmere lucht op transport gezet worden naar onze omgeving. Het warmst gaat het worden in het zuiden, daar waar de meeste zon schijnt: 22 graden. In het noorden is met 19 graden iets koeler, maar zeker niet koud.

Plaatselijk zomers warm, later buien

Zondag zal de warmste dag van het weekend worden. Met een zuidoostelijke aanvoer zitten we dieper in de warme lucht inmiddels. Wel neemt de kans op een bui, lokaal ook met onweer toe. Door het oostelijk weg trekken van het hogedrukgebied kan lagedruk vanaf de oceaan meer haar invloed op ons weer uitoefenen.

Het weerbeeld zal zonnig zijn afgewisseld met wolkenvelden. Indien de zon nog goed weet door te breken kan het in het zuiden lokaal nog opwarmen tot een zomerse 25 graden. Ook elders in het land is het lekker warm met 21 tot 24 graden.

Later op de dag neemt in de middag de kans op een bui vanuit het zuiden dus toe. Waar en hoe laat die buien gaan vallen is, zoals gebruikelijk met buien, lastig vooraf aan te geven. Hou bij buitenactiviteit de lucht en de radar goed in de gaten.

Zondagmiddag kans op een bui vanuit het zuiden. Bron ECMWF.

Voorlopig lijkt dit weekend weleens het laatste warme weekend te gaan worden. Meer daar over in een volgend weerbericht van Rico. Een fijn weekend, geniet van de aangename temperaturen en blijf volgen op Alpenweerman! Groet Sebastiaan.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Met dank ook aan Protest en Innsbruck Tourismus, partners van Alpenweerman

(Visited 13 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer