Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Aanvankelijk is het nog vrij fris met temperaturen van 12-16 graden, maar er is warm lenteweer op komst. Vanaf woensdag gaat de temperatuur omhoog en aan het eind van de week en komend weekend liggen de maxima rond of boven de 20 graden. Daarbij schijnt de zon de eerste dagen flink, maar later in de week is er meer bewolking en neemt de kans op een regen- of onweersbui toe.

Een kleurrijke zonsopkomst gisteren. Ton Wesselius maakte de foto.
Het kwam aanvankelijk ook tot enkele buien. Aad Hogenboom maakte deze foto.
Overdag was het prachtig weer met naast wolkenvelden ook flinke perioden met zon. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Suzanne Vermulm maakte deze foto.
Valerie Van Den Hende maakte deze foto in de buurt van Zandvoort.

Onder de vleugels van het hogedrukgebied Neyvi boven onze streken is het prachtig lenteweer met vandaag volop zonneschijn. Het blijft droog en er waait een matige noordenwind.

De temperatuur, die afgelopen nacht daalde naar waarden rond en in het oosten zelfs (weer) onder nul (Hupsel -1,9 graden), loopt vandaag op naar 11-13 graden in het noorden, noordwesten en op de Wadden en naar 14-15 graden in het midden van het land. In het zuiden wordt het 16, lokaal 17 graden.

In België wordt het 10-12 graden in de hogere delen en 13 graden aan zee. Elders liggen de maxima tussen de 14 en 17 graden.

Vanavond en de komende nacht is het helder en wordt het weer koud met landinwaarts temperaturen van 1-3 graden met grote kans op vorst aan de grond. In de kustgebieden blijft het kwik 4-6 graden boven nul.

Morgen schijnt de zon wederom flink. In het noorden en later oosten komen velden met hoge sluierwolken voor en landinwaarts ontstaat vanmiddag een enkele stapelwolk. Het blijft droog en er waait een matige en later aan zee een vrij krachtige noordoostenwind.

De temperatuur stijgt naar 13-15 graden in de kustgebieden en naar 16 graden in het binnenland.

Woensdag schijnt ook de zon. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft overal droog. De wind waait matig, in de middag aan zee vrij krachtig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt naar 14-15 graden in het noorden en noordwesten en naar 16-17, lokaal 18 graden elders.

De temperaturen gaan geleidelijk omhoog. Aan het eind van de week liggen de maxima rond of boven de 20 graden.

Vanaf donderdag gaat de temperatuur omhoog richting de 20 graden. In het weekend komen we waarschijnlijk boven die warme grens uit met middagtemperaturen van 20-22 graden. Wel gaan de hogere temperaturen met meer bewolking gepaard en bovendien neemt de kans op buien toe. Bij die buien is dan ook onweer mogelijk.

Het lijkt erop dat het warme lenteweer ook na het weekend aanhoudt. Ook dan zijn er zonnige perioden, zo nu en dan een regen- of onweersbui en een middagtemperatuur van 20 graden of meer.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur op termijn gaat stijgen naar waarden rond of boven de 20 graden.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wat doet mei… De verwachting is dat mei, ondanks de warmere verwachting, zo’n 1,2 graden te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 11,9 graden tegen normaal 13,1 graden.

Deze mooie foto werd gemaakt door Johan Klos in Meppel.
Jannes Wiersema maakte deze foto in Roodeschool.
Martin Vye maakte deze prachtige foto in Wolvega.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto.
Paul Vergouwen maakte deze foto in Hoeven.

Dit was het voor deze maandag. Morgen zal ik weer een weerbericht maken, dus wat mij betreft tot morgen! Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 500 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer