Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Een golvend koufront behorende bij depressie Vadjma zorgt vandaag voor een thermische tweedeling. Er is ook een vore aanwezig en de precieze positie van deze vore verschilt in de modellen. Ten oosten van de vore wordt warme lucht aangevoerd en ten westen juist koelere lucht. Op de scheidingslijn kunnen stevige onweersbuien tot ontwikkeling komen.

Na vandaag komen we morgen overal weer in warme lucht en gaan de temperaturen weer omhoog. Pas in de tweede helft van de week gaat het kwik (flink) naar beneden.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: fraaie dag
Gisteren was het fraai weer met naast vrij veel hoge bewolking ook flink wat ruimte voor opklaringen. Het bleef droog en het werd overal weer een warme dag.

De temperatuur steeg naar 22 tot 25° met als hoogste temperatuur 24,9° gemeten in Arcen. In België lagen de maxima tussen de 18 en 25° met in Gent 25,0°.

Het is dit weekend zowel op zaterdag als op zondag Nationale Molen- en Gemalendag. Jolanda Bakker maakte deze fraaie foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Een tweedeling in het weer vandaag. Ton Wesselius maakte gisteren deze foto.
Joyce Derksen maakte deze foto in Doornenburg.
Maurice Vroegrijk uit het Brabantse Zegge maakte ook een fraaie foto van de naderende weersverandering.

Vandaag: tweedeling
Op deze zondag hebben we een tweedeling in het weer in de Lage Landen. We hebben te maken met een golvend front over onze streken en ten westen van het front (het zuiden en zuidwesten van het land en in België) is het overwegend bewolkt en valt er enige (buiige) regen. Elders kan de zon nog geregeld schijnen, maar gaandeweg de dag neemt de kans op buien toe. Vooral in het noordoosten en oosten kunnen later vandaag stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen en daarbij zijn ook hagel en zware windstoten mogelijk en lokaal kan ook veel regenwater vallen in korte tijd. Ook vanochtend is in het oosten al een regen- of onweersbui mogelijk.

De temperatuursverschillen zijn groot, want in het westen van België wordt het maximaal een graad of 13-14, maar verder naar het noordoosten loopt de temperatuur steeds verder op. In het noordoosten kan het ‘gewoon’ weer een zomerse dag worden met temperaturen rond de 25°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens het HirLam model. Bron: wetteronline.de

De wind draait na frontpassage vanuit het zuiden naar het westen tot noordwesten, maar in het noordoosten blijft de wind voorlopig nog oost en later wordt de wind veranderlijk.

Vanavond is er nog kans op enkele regen- en onweersbuien, maar komende nacht is het droog met vanuit het noordoosten weer flinke opklaringen. De wind draait vanuit het noorden naar noordoost en de temperatuur daalt naar 11 tot 14°.

Morgen: mooie dag
Morgen is er in België aanvankelijk nog kans op buien, maar de buien trekken naar het zuiden weg. Elders is het droog en schijnt de zon flink en er waait een matige en aan zee een vrij krachtige noordoostenwind.

Het kwik kan weer flink de hoogte in, want de temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar waarden tussen de 24 en 28° met de hoogste temperaturen in het oosten van het land. In het westen van Zeeland en niet in de laatste plaats langs de Belgische kust blijft de temperatuur duidelijk lager met temperaturen van 17-18°.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: eerst warm, later in de week afkoelend
Dinsdag wordt ook een hele fraaie lentedag met flink wat zonneschijn aan de westflank van het lagedrukgebied Vadjma ten oosten van onze streken. Later zien we wel vanuit het oosten geleidelijk de (hoge) bewolking toenemen, maar het blijft droog.

De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de temperatuur stijgt weer naar een warme 23-24°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Woensdag trekt het lagedrukgebied Vadjma wat naar het noorden en tegelijkertijd trekt het Azorenhoog naar de Britse Eilanden. De wind draait in onze streken naar het noorden en neemt toe naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee. De temperaturen worden dan ook duidelijk lager met woensdag kwikstanden van 13-14° in het noordelijk en westelijk kustgebied en naar 18 tot lokaal nog 20 in het oosten en zuidoosten.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Ook donderdag gaat de aanvoer van koude lucht uit het hoge noorden nog door met in onze streken nog wat lagere temperaturen. Donderdag liggen de maxima namelijk tussen de 12 en 14°, maar gelukkig gaat het kwik vanaf vrijdag weer omhoog en komend (Pinkster)weekend wordt de warme grens van 20° weer bereikt en overschreden.

UV-Index: 6
De kracht van de zon is in deze tijd vrij hoog. De UV-index is vandaag en de komende dagen 6 en een UV van 6 betekent matig en de onbeschermde huid kan dan ook gemakkelijk rood kleuren en verbranden na 15 tot 20 minuten. Als je een huid hebt die zeer snel verbrandt dan kan het zelfs al na 10 minuten. Goed smeren is dan ook het advies!

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat de temperatuur vandaag onder de 20° blijft in De Bilt. Wel zijn de verschillen nog vrij groot. Morgen is de temperatuurverwachting duidelijk met temperaturen rond de zomerse 25°. Daarna gaat de temperatuur naar beneden met op donderdag temperaturen rond of wellicht onder de 15°. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur weer omhoog met volgend weekend weer temperaturen rond de 20°.

Albert Thibaudier maakte een prachtige foto van een halo en kondigde gisteren al de weersverandering aan…

Speciaal voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind wordt vandaag vanuit het zuiden geleidelijk west en waait met 8 tot 15 knopen. De windvlagen kunnen vooral later vanmiddag meer dan 20 knopen worden. Bij buien zijn zware windstoten mogelijk. De golfhoogte is 0,3 tot 0,4 meter en de watertemperatuur is een graad of 14.

Morgen waait de wind uit het noordoosten en neemt gedurende de dag toe naar 10 tot 15 knopen. De windvlagen kunnen nog wat hoger uitkomen. De golfhoogte is 0,7 meter en het water is 14°.

Deze prachtige halo werd gefotografeerd door collega Maarten.

Dit was het voor deze zondag. Maak er een mooie (moeder)dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje.

Alpenweerman en Surviking presenteren: Outdoor Meteorologie Training
In samenwerking met Surviking staat op zaterdag 23 juni een outdoor meteorologie training gepland. Wil je alles weten over het weer, maar ook hoe je deze kennis kunt toepassen tijdens je buitenactiviteiten? Dan is deze training echt iets voor jou! Vele onderwerpen zoals wolkenherkenning, het lezen van weerkaarten, gevaren herkennen en de relatie van het weer met outdooractiviteiten zullen voorbij komen. Voor aanmelding en meer informatie kun je op de website van Surviking terecht door –HIER– te klikken of door de link te kopiëren in je browser: https://surviking.nl/outdoor-meteorologie-training/.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we dit jaar ook nog eens de snelste stijger!

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 383 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier