Lage Landen: Warm en zonnig, in de nachten koelt het lekker af

Algemeen: De straalstroom ligt al geruime tijd ten noorden van de Benelux en dat staat garant voor stabiel, warm zomerweer. Uitlopers van het Azorenhoog hebben een dealtje gesloten voor onze omgeving en daar valt voorlopig geen spelt tussen te krijgen. Alle Atlantische pogingen om de westcirculatie op gang te krijgen worden voorlopig vakkundig weggepoetst. Voor de meteorologen misschien een wat saai weerbeeld, er verandert namelijk niet veel. Voor velen zal het een biet zijn. De lente eindigt dus op de zomerse toer, met veel zon en hoge temperaturen. De voornaamste verschillen die er zijn is dat er soms wat meer bewolking is (heel misschien lokaal tijdelijk een bui). Verder is het aan de kust en in het noorden vaak wat frisser dan het zuiden van het land. Een prima start dus voor het EK en natuurlijk voor alle andere buitenactiviteiten. Heerlijk.
Zon maakt overuren
Juni begint zeer zonnig, de zon maakt dus overuren. Er zijn vooral in de middag wat stapelwolken die de zon even plagen, maar ook dat mag eigenlijk geen naam hebben. De noordkust en de Wadden, die noem ik toch ook even, worden zo nu en dan lastig gevallen door mist en lage stratus bewolking. Dit hoort bij de tijd van het jaar. De zee is immers nog relatief koel en met een noordelijke stroming komen die wolkenvelden dan soms het land op. Zodra de wind meer aflandig is zijn die problemen opgelost. Dit is soms een klein smetje op het mooie zomerse weertype.
Aanlandige wind (wind van zee) en toch warm
De komende dagen blijft het zomerse weertype dus aanwezig. Opvallend detail is dat de wind toch vaak waait uit richtingen tussen west en noord. Dit staat meestal garant voor gematigd zomerweer met niet al te hoge temperaturen. Hoe kan het dan dat we dieper landinwaarts met gemak zomerse temperaturen (25+) halen?
Zonder het te technisch te maken, is het wel leuk om te weten hoe dit komt.
- De invloed van de zon, deze staat momenteel bijna op haar hoogste punt
- De stroming is erg zwak
- De grond begint al weer aardig uit te drogen
De aangevoerde lucht komt dus vanaf de relatief koude Noordzee. Met de hogedrukgebieden in de buurt en dus veel zonneschijn, wordt deze lucht (op hoogte) flink opgewarmd. Zo zien we de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) al snel op 10 tot 12 graden liggen. Hoewel de luchtsoort maritiem polair is, dat wil zeggen dat deze helemaal vanaf de Noordpool onze kant op is getransporteerd, zien we hier toch hoogzomerse temperaturen. Dit hebben we te danken aan de zon, die nu lang schijnt en bijna op haar hoogste punt staat. Zo mag je nu bij veel zon ongeveer 16 graden bij de temperatuur op 850 hPa optellen en je hebt de temperatuur op neushoogte. Een simpel sommetje maakt dus 26 tot 28 graden. Aangezien het vocht in de bodem steeds minder wordt, kan het ook sneller opwarmen. Met een relatief zwakke stroming kan de verkoeling boven zee niet ver genoeg het land optrekken. Zo heeft het zuiden en zuidoosten haar eigen mini landklimaat, met zandgronden die relatief snel opwarmen, minder last van de verkoeling van zee en dus vaak de hoogste temperaturen. Niet voor niets worden dus de hoogste temperaturen vaak in Eindhoven, Arcen of Ell bereikt.
De verklaring dat het in het noorden en aan de kust vaak wat frisser is, is bij deze dan ook meteen uitgelegd.
Heerlijk frisse nachten
Diezelfde luchtsoort, maritiem polair zorgt nu ook voor flink afkoelende nachten. Dit is simpel te verklaren. De zon is onder, de ondergrond wordt niet meer verwarmd en de temperatuur zakt als een baksteen naar beneden. Hoewel de avonden best aangenaam verlopen momenteel, zakt de temperatuur na zonsondergang al snel onder de 20 graden. Dus toch even dat jasje meenemen en dan is het prima te doen buiten. Bovendien slaapt het ook lekker met net raampje open en de frisse lucht erin. Onze huizen zijn goed geïsoleerd. Fijn in de winter, maar als eenmaal de warmte erin zit is het moeilijk deze weer kwijt te raken.
Overdag zeer warm in het zuiden, koeler in de kustprovincies
De komende dagen is het dus overwegend zonnig en warm. Tot en met vrijdag ligt het kwik vaak tussen de 25 en 27 graden in het binnenland. Met de hoogste waarde in het zuiden en zuidoosten. Aan zee en in het (uiterste) noorden is het frisser met een aangename 19 tot 23 graden.Zeer lokaal kan er in het oosten en zuiden uit de stapelwolken een bui voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het droog.
Zaterdag nieuwe uitloper Azorenhoog, tijdelijk koeler
Zaterdag wordt het hogedrukgebied afgelost door een nieuw filiaal. De stroming gaat naar noordwest en er wordt zowel op hoogte als op waarnemingsniveau koelere lucht aangevoerd. Bovendien is de lucht vochtiger waardoor er meer bewolking is. Het is echter de voorbode voor de opmaat voor meer zon en zeer warm weer.
Zondag wordt de stroming aflandig. Het kwik schiet omhoog en het wordt op veel plaatsen zomers warm. Wel steekt er aan zee een zeewind op in de middag en koelt het wat af.
Bedreigingen zomerweer pas rond 16 juni
Voorlopig weet het warme zomerweer van geen wijken. Pas rond 16 juni komen oceaandepressies dichterbij en doen ze een aanval op het hogedrukbastion. Aan de voorzijde hiervan wordt mogelijk nog warmere lucht aangevoerd waardoor de tropische waarde inzicht komt.
Tenslotte nog de pluim
Foto uitgelichte afbeelding: Aad Hoogenboom.
Jouw BLOG / Weerbericht of EK voetbal beelden?!
Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!
Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.
Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.