klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: De straalstroom ligt al geruime tijd ten noorden van de Benelux en dat staat garant voor stabiel, warm zomerweer. Uitlopers van het Azorenhoog hebben een dealtje gesloten voor onze omgeving en daar valt voorlopig geen spelt tussen te krijgen. Alle Atlantische pogingen om de westcirculatie op gang te krijgen worden voorlopig vakkundig weggepoetst. Voor de meteorologen misschien een wat saai weerbeeld, er verandert namelijk niet veel. Voor velen zal het een biet zijn. De lente eindigt dus op de zomerse toer, met veel zon en hoge temperaturen. De voornaamste verschillen die er zijn is dat er soms wat meer bewolking is (heel misschien lokaal tijdelijk een bui). Verder is het aan de kust en in het noorden vaak wat frisser dan het zuiden van het land. Een prima start dus voor het EK en natuurlijk voor alle andere buitenactiviteiten. Heerlijk.

Met de noordelijke jet zit het zomer weer stevig in haar greep in een groot deel van Europa.

Zon maakt overuren

Juni begint zeer zonnig, de zon maakt dus overuren. Er zijn vooral in de middag wat stapelwolken die de zon even plagen, maar ook dat mag eigenlijk geen naam hebben. De noordkust en de Wadden, die noem ik toch ook even, worden zo nu en dan lastig gevallen door mist en lage stratus bewolking. Dit hoort bij de tijd van het jaar. De zee is immers nog relatief koel en met een noordelijke stroming komen die wolkenvelden dan soms het land op. Zodra de wind meer aflandig is zijn die problemen opgelost. Dit is soms een klein smetje op het mooie zomerse weertype.

Veel zon en daarin komt de komende dagen weinig verandering. Ruim 16 uur kan de zon momenteel schijnen.

Aanlandige wind (wind van zee) en toch warm

De komende dagen blijft het zomerse weertype dus aanwezig. Opvallend detail is dat de wind toch vaak waait uit richtingen tussen west en noord. Dit staat meestal garant voor gematigd zomerweer met niet al te hoge temperaturen. Hoe kan het dan dat we dieper landinwaarts met gemak zomerse temperaturen (25+) halen?
Zonder het te technisch te maken, is het wel leuk om te weten hoe dit komt.

  • De invloed van de zon, deze staat momenteel bijna op haar hoogste punt
  • De stroming is erg zwak
  • De grond begint al weer aardig uit te drogen

De aangevoerde lucht komt dus vanaf de relatief koude Noordzee. Met de hogedrukgebieden in de buurt en dus veel zonneschijn, wordt deze lucht (op hoogte) flink opgewarmd. Zo zien we de temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) al snel op 10 tot 12 graden liggen. Hoewel de luchtsoort maritiem polair is, dat wil zeggen dat deze helemaal vanaf de Noordpool onze kant op is getransporteerd, zien we hier toch hoogzomerse temperaturen. Dit hebben we te danken aan de zon, die nu lang schijnt en bijna op haar hoogste punt staat. Zo mag je nu bij veel zon ongeveer 16 graden bij de temperatuur op 850 hPa optellen en je hebt de temperatuur op neushoogte. Een simpel sommetje maakt dus 26 tot 28 graden. Aangezien het vocht in de bodem steeds minder wordt, kan het ook sneller opwarmen. Met een relatief zwakke stroming kan de verkoeling boven zee niet ver genoeg het land optrekken. Zo heeft het zuiden en zuidoosten haar eigen mini landklimaat, met zandgronden die relatief snel opwarmen, minder last van de verkoeling van zee en dus vaak de hoogste temperaturen. Niet voor niets worden dus de hoogste temperaturen vaak in Eindhoven, Arcen of Ell bereikt.
De verklaring dat het in het noorden en aan de kust vaak wat frisser is, is bij deze dan ook meteen uitgelegd.

Het Europese continent is al aardig opgewarmd met lokaal in Spanje al bijna 40 graden. Zo lang de stroming niet zuidelijk wordt, hoeft de Benelux hiervoor niet te vrezen, Met de aanwezige maritiem polaire lucht is het hier prima vertoeven.

Heerlijk frisse nachten

Diezelfde luchtsoort, maritiem polair zorgt nu ook voor flink afkoelende nachten. Dit is simpel te verklaren. De zon is onder, de ondergrond wordt niet meer verwarmd en de temperatuur zakt als een baksteen naar beneden. Hoewel de avonden best aangenaam verlopen momenteel, zakt de temperatuur na zonsondergang al snel onder de 20 graden. Dus toch even dat jasje meenemen en dan is het prima te doen buiten. Bovendien slaapt het ook lekker met net raampje open en de frisse lucht erin. Onze huizen zijn goed geïsoleerd. Fijn in de winter, maar als eenmaal de warmte erin zit is het moeilijk deze weer kwijt te raken.

Overdag zeer warm in het zuiden, koeler in de kustprovincies

De komende dagen is het dus overwegend zonnig en warm. Tot en met vrijdag ligt het kwik vaak tussen de 25 en 27 graden in het binnenland. Met de hoogste waarde in het zuiden en zuidoosten. Aan zee en in het (uiterste) noorden is het frisser met een aangename 19 tot 23 graden.Zeer lokaal kan er in het oosten en zuiden uit de stapelwolken een bui voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het droog.

Zaterdag nieuwe uitloper Azorenhoog, tijdelijk koeler

Zaterdag wordt het hogedrukgebied afgelost door een nieuw filiaal. De stroming gaat naar noordwest en er wordt zowel op hoogte als op waarnemingsniveau koelere lucht aangevoerd. Bovendien is de lucht vochtiger waardoor er meer bewolking is. Het is echter de voorbode voor de opmaat voor meer zon en zeer warm weer.

Zaterdag is het wat koeler, alleen in Limburg komt de temperatuur nog iets boven de 20 graden uit. Aan zee en in het noorden is het koeler.

Zondag wordt de stroming aflandig. Het kwik schiet omhoog en het wordt op veel plaatsen zomers warm. Wel steekt er aan zee een zeewind op in de middag en koelt het wat af.

Zondag alweer dik 25 graden en heel veel zon, de lucht is namelijk erg droog.

Bedreigingen zomerweer pas rond 16 juni

Voorlopig weet het warme zomerweer van geen wijken. Pas rond 16 juni komen oceaandepressies dichterbij en doen ze een aanval op het hogedrukbastion. Aan de voorzijde hiervan wordt mogelijk nog warmere lucht aangevoerd waardoor de tropische waarde inzicht komt.

Volgens ECMWF mogen we op woensdag 16 juni ons opmaken voor een tropische dag. In het zuiden wordt het dan tijdelijk 32 of 33 graden. Daarna volgt verkoeling. Is het dan gedaan met de zomer? Daar komen we later op terug.

Tenslotte nog de pluim

De pluim is voor De Bilt. Hierbij zien we het koelere weertype terug op zaterdag en de Tropische dag volgende week woensdag gevolgd door afkoeling. Daarna liggen alle opties nog open.
Pas halverwege volgende week een flink stijgende neerslagkans gevolgd door afkoeling. Maar voor hoelang?

Foto uitgelichte afbeelding: Aad Hoogenboom.

Jouw BLOG / Weerbericht of EK voetbal beelden?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 17 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer