Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vandaag, morgen en de Pinksterdagen is het warm en droog. Er is niet al te veel wind en de zon schijnt flink, alleen af en toe gehinderd door sluierwolken en enkele stapelwolken in het binnenland. Na dinsdag lijkt het weer om te slaan naar een koeler en wisselvalliger weertype.

Prachtige zonsopkomst gefotografeerd door Ton Wesselius

Gisteren

Was het opnieuw een overwegend zonnige dag. Wel dreven er gisterenmiddag vooral in het noorden met een matige noordelijke stroming enkele wolkenvelden over. Die hoorden bij een zwak front boven de Noordzee. Op de oostelijke Wadden viel uit de wolken plaatselijk een drup regen. Door de noordenwind bleef de temperatuur in het noordelijk kustgebied steken op ongeveer 15°. In de rest van de Benelux lag de temperatuur tussen 16 en 21°.

Afgelopen nacht

Trokken de wolkenvelden naar het zuiden weg en werd het overal helder. De zwakke tot matige wind kwam uit het noordoosten. Daardoor koelde het vooral in het noordoosten flink af naar rond 4° met op een enkele plaats op klomphoogte een graadje vorst. IN het zuidwesten werd het rond 10°.

Op deze foto is goed te zien hoe droog het is. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Ligt de kern van hogedruk boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt droge en vrij warme lucht aangevoerd.

De dag start in het noordoosten fris maar al snel loopt daar, net zoals in de rest van het noordelijk kustgebied, de temperatuur op naar 16 tot 20°. Elders wordt het vanmiddag 19 tot 23°. Daarbij waait een matige noordoostenwind, 3 of 4 Bft., die vanmiddag aan de kust af en toe vrij krachtig kan zijn, 5 Bft. Aanvankelijk is het zonnig maar al snel verschijnen er sluierwolken aan de hemel waar de zon de hele dag goed doorheen schijnt. Ook kunnen er vooral in het binnenland enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft overal droog.

Vanavond en vannacht

Verdwijnt de bewolking en wordt het vrijwel helder. IN het noordoosten en oosten kan het wat nevelig worden en kan er een enkele mistbank ontstaan. Bij een naar zwak tot matig afnemende oost tot noordoostenwind, 2 tot 4 Bft., daalt de temperatuur naar 5° in hoog België en 7 tot 11° elders.

Morgen 

Blijft het hogedrukgebied met kern boven Scandinavië (1035 hPa) het weer in de Benelux bepalen. Het is droog en zonnig en wordt geleidelijk warmer. 

Zaterdag begint zonnig. In de loop van de dag ontstaan er in het binnenland enkele stapelwolken en kunnen er in het oosten wat wolkenvelden vanuit Duitsland binnendrijven. Aan de kust blijft het de hele dag overwegend zonnig. De oost tot noordoostenwind is morgenochtend zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en neemt morgenmiddag aan de kust toe tot af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 17° op de Wadden en 24° in het zuiden.

In de nacht naar zondag is het, op enkele wolkenvelden in het noordoosten na, helder. De oost tot noordoostenwind is in het noordwesten nog af en toe vrij krachtig, 4 of 5 Bft., maar zwakt elders af naar zwak tot matig, 1 tot 3 Bft. Het koelt af naar 6° in het oosten tot 12° vlak aan zee.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

De Pinksterdagen

Zorgt het hogedrukgebied boven Scandinavië voor een voortduren van het mooie voorjaarsweer. Op wat sluierwolken en enkele stapelwolken in het binnenland na, is het overwegend zonnig. De wind komt uit noordoostelijke richting en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Alleen aan zee is de wind in de middag af en toe vrij krachtig, 5 Bft., en krimpt daarbij iets naar het noorden. De temperatuur ligt Pinksterzondag tussen 16 en 23°. Pinkstermaandag tussen 18 en – plaatselijk – 27°.

Verwachte drukverdeling voor dondertdag 4 juni. Bron: ECMWF

Het ECMWF model laat midden volgende week een noordwestelijke stroming boven de Benelux zien waarmee koele en vochtige lucht wordt aangevoerd. Deze ontwikkeling is nog ver weg in de tijd en daardoor enigszins onzeker.

Volgende week

Wordt het op dinsdag zomerweer met een temperatuur tussen ongeveer 20° op de Wadden en rond 28° in het zuiden. Daarbij is er veel zon en niet al te veel wind uit het oosten.

Na dinsdag verschijnt er een nieuwe kern van hogedruk ten westen van de Britse eilanden terwijl boven Scandinavië de luchtdruk daalt. Daardoor lijkt een noordelijke, koelere en vochtiger stroming op gang te komen. Mocht dit scenario uitkomen, dan krijgt de Benelux te maken met wisselvalliger en koeler weer en zou er – eindelijk – regen van betekenis kunnen vallen. Maar omdat dit nog ver weg in de tijd is, houden we de nodige slagen om de arm.

Tot en met volgende week woensdag is het droog en warm voorjaarsweer. Daarna opteren een aantal modellen voor een overgang naar koeler en wisselvallig weer. Voor de natuur zou dit goed zijn omdat er dan eindelijk regen van betekenis zou vallen. Afwachten nog maar even of dit scenario uit komt.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Tot en met dinsdag is het warm voorjaarsweer. Daarna lijkt het koeler te worden maar neemt ook de onzekerheid toe. Bron: Meteologix.

Meer over het weer in de Benelux en de Alpen lees je morgen op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een fijn en mooi lang Pinksterweekend!

Jolanda Bakker maakte deze foto
Ook in het zuidwesten zon en droogte. Foto Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 605 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer