Advertentie 

Vandaag, morgen en de Pinksterdagen is het warm en droog. Er is niet al te veel wind en de zon schijnt flink, alleen af en toe gehinderd door sluierwolken en enkele stapelwolken in het binnenland. Na dinsdag lijkt het weer om te slaan naar een koeler en wisselvalliger weertype.

Prachtige zonsopkomst gefotografeerd door Ton Wesselius

Gisteren

Was het opnieuw een overwegend zonnige dag. Wel dreven er gisterenmiddag vooral in het noorden met een matige noordelijke stroming enkele wolkenvelden over. Die hoorden bij een zwak front boven de Noordzee. Op de oostelijke Wadden viel uit de wolken plaatselijk een drup regen. Door de noordenwind bleef de temperatuur in het noordelijk kustgebied steken op ongeveer 15°. In de rest van de Benelux lag de temperatuur tussen 16 en 21°.

Afgelopen nacht

Trokken de wolkenvelden naar het zuiden weg en werd het overal helder. De zwakke tot matige wind kwam uit het noordoosten. Daardoor koelde het vooral in het noordoosten flink af naar rond 4° met op een enkele plaats op klomphoogte een graadje vorst. IN het zuidwesten werd het rond 10°.

Op deze foto is goed te zien hoe droog het is. Foto Jolanda Bakker
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Ligt de kern van hogedruk boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt droge en vrij warme lucht aangevoerd.

De dag start in het noordoosten fris maar al snel loopt daar, net zoals in de rest van het noordelijk kustgebied, de temperatuur op naar 16 tot 20°. Elders wordt het vanmiddag 19 tot 23°. Daarbij waait een matige noordoostenwind, 3 of 4 Bft., die vanmiddag aan de kust af en toe vrij krachtig kan zijn, 5 Bft. Aanvankelijk is het zonnig maar al snel verschijnen er sluierwolken aan de hemel waar de zon de hele dag goed doorheen schijnt. Ook kunnen er vooral in het binnenland enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft overal droog.

Vanavond en vannacht

Verdwijnt de bewolking en wordt het vrijwel helder. IN het noordoosten en oosten kan het wat nevelig worden en kan er een enkele mistbank ontstaan. Bij een naar zwak tot matig afnemende oost tot noordoostenwind, 2 tot 4 Bft., daalt de temperatuur naar 5° in hoog België en 7 tot 11° elders.

Morgen 

Blijft het hogedrukgebied met kern boven Scandinavië (1035 hPa) het weer in de Benelux bepalen. Het is droog en zonnig en wordt geleidelijk warmer. 

Zaterdag begint zonnig. In de loop van de dag ontstaan er in het binnenland enkele stapelwolken en kunnen er in het oosten wat wolkenvelden vanuit Duitsland binnendrijven. Aan de kust blijft het de hele dag overwegend zonnig. De oost tot noordoostenwind is morgenochtend zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., en neemt morgenmiddag aan de kust toe tot af en toe vrij krachtig, 5 Bft. De temperatuur ligt morgen tussen 17° op de Wadden en 24° in het zuiden.

In de nacht naar zondag is het, op enkele wolkenvelden in het noordoosten na, helder. De oost tot noordoostenwind is in het noordwesten nog af en toe vrij krachtig, 4 of 5 Bft., maar zwakt elders af naar zwak tot matig, 1 tot 3 Bft. Het koelt af naar 6° in het oosten tot 12° vlak aan zee.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

De Pinksterdagen

Zorgt het hogedrukgebied boven Scandinavië voor een voortduren van het mooie voorjaarsweer. Op wat sluierwolken en enkele stapelwolken in het binnenland na, is het overwegend zonnig. De wind komt uit noordoostelijke richting en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. Alleen aan zee is de wind in de middag af en toe vrij krachtig, 5 Bft., en krimpt daarbij iets naar het noorden. De temperatuur ligt Pinksterzondag tussen 16 en 23°. Pinkstermaandag tussen 18 en – plaatselijk – 27°.

Verwachte drukverdeling voor dondertdag 4 juni. Bron: ECMWF

Het ECMWF model laat midden volgende week een noordwestelijke stroming boven de Benelux zien waarmee koele en vochtige lucht wordt aangevoerd. Deze ontwikkeling is nog ver weg in de tijd en daardoor enigszins onzeker.

Volgende week

Wordt het op dinsdag zomerweer met een temperatuur tussen ongeveer 20° op de Wadden en rond 28° in het zuiden. Daarbij is er veel zon en niet al te veel wind uit het oosten.

Na dinsdag verschijnt er een nieuwe kern van hogedruk ten westen van de Britse eilanden terwijl boven Scandinavië de luchtdruk daalt. Daardoor lijkt een noordelijke, koelere en vochtiger stroming op gang te komen. Mocht dit scenario uitkomen, dan krijgt de Benelux te maken met wisselvalliger en koeler weer en zou er – eindelijk – regen van betekenis kunnen vallen. Maar omdat dit nog ver weg in de tijd is, houden we de nodige slagen om de arm.

Tot en met volgende week woensdag is het droog en warm voorjaarsweer. Daarna opteren een aantal modellen voor een overgang naar koeler en wisselvallig weer. Voor de natuur zou dit goed zijn omdat er dan eindelijk regen van betekenis zou vallen. Afwachten nog maar even of dit scenario uit komt.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Tot en met dinsdag is het warm voorjaarsweer. Daarna lijkt het koeler te worden maar neemt ook de onzekerheid toe. Bron: Meteologix.

Meer over het weer in de Benelux en de Alpen lees je morgen op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel een fijn en mooi lang Pinksterweekend!

Jolanda Bakker maakte deze foto
Ook in het zuidwesten zon en droogte. Foto Erica v. Leeuwen

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 597 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier