Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Door een diepe zuidelijke stroming zitten we in een warme luchtmassa. Hierdoor wordt het een stuk warmer dan normaal, op veel plekken meer dan 20 graden! Wel is er kans op buien. Volgende week neemt een koelere luchtmassa het weer over onder invloed van een depressie die vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op trekt.

De weerkaart voor vandaag van het KNMI. We zitten in een zuid tot zuidwestelijke stroming welke warme lucht aanvoert, maar een koufront ligt op de loer.

Gisteren: regenachtig in het noorden

Gisteren verliep de dag in het overgrote deel van het land grijs. In de noordelijke helft van Nederland viel er aanhoudend (mot)regen, terwijl het elders zo goed als droog was. In het uiterste zuidoosten scheen de zon en ook in België was dit op veel plekken het geval. De maximumtemperatuur varieerde van 13 graden in het noorden tot 19 graden in het zuiden. In de avond en afgelopen nacht trok de neerslag noordwaarts weg.

buien
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
In het noorden van Nederland is de afgelopen dagen erg veel neerslag gevallen. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Warm voor de tijd van het jaar, buien

Vandaag wisselen wolkenvelden, stapelwolken en zon elkaar af. De zon laat zich het vaakst zien in het zuiden en in België. Op nadering van een koufront (zie de weerkaart van vandaag) onstaan buien, welke van zuidwest naar noordoost bewegen. Bij deze buien kan het even stevig regenen. Ook onweer en hagel kunnen voorkomen.

Vanochtend staat er een zwakke zuidelijke wind welke vanmiddag toeneemt naar matig (4 beaufort). In de kustgbeieden waait het vrij krachtig (5 beaufort). De maximumtemperatuur ligt op een voor de tijd van het jaar zeer warme 20-24 graden. Op de Wadden en in het noorden blijft het iets koeler, de hoogste temperaturen komen voor in Centraal-België en Limburg.

buien

Vanavond en komende nacht trekken de buien weg en komen er opklaringen voor. De temperatuur daalt naar 10 tot 14 graden. Boven land neemt de wind in kracht af terwijl het langs de kust en boven de Wadden nog stevig kan waaien.

Morgen is het minder warm en wisselen periodes van zon en wolkenvelden elkaar af. Vanuit het zuiden trekken vanaf het eind van de ochtend opnieuw buien over het land. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noorden tot 19 graden in het zuiden, in Limburg en delen van België komt de temperatuur lokaal nog boven de 20 graden uit.

Geleidelijke temperatuurdaling, aanhoudend wisselvallig

Ook dinsdag valt er af en toe regen en is er niet veel ruimte voor de zon. Als we naar de pluim kijken zien we een vrij grote spreiding. De temperatuur ligt waarschijnlijk tussen de 15 en 18 graden, maar er is ook nog kans dat we met een oostelijke stroming tijdelijk weer in de warmere lucht terechtkomen, waardoor het hier en daar opnieuw warmer dan 20 graden wordt.

Na dinsdag zien we een voorzichte daling van de temperatuur. Richting het weekend gaat de temperatuur naar 13-16 graden en dit zijn normale waarden voor de tijd van het jaar. Hoewel er de gehele week neerslagkansen te zien zijn, zien we ook dat de kans op zonneschijn wat toeneemt. Kortom kunnen we stellen: vanaf woensdag koeler en nog altijd kans op buien, maar wel meer ruimte voor de zon.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. Vandaag is een duidelijke peik te zien, en ook dinsdag kan het nog even warm worden. Daarna zet een duidelijke daling in.
buien
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Er is duidelijk kans op perioden met buien en zo nu en dan zien we een droog intermezzo.
De 15-daagse zon/bewolking verwachting van het KNMI. Halverwege volgende week lijkt er wat meer ruimte te zijn voor de zon.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 303 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier