Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Diverse lagedrukgebieden (Udo) zijn bepalend voor ons weer en zorgt voor een ware optocht aan storingen. Ook de rest van de week zorgen storingen voor regen en ook regelmatig veel wind.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: bewolkt en soms wat lichte regen en motregen
Gisternacht trok een gebied met regen van west naar oost over het land en gisteren overdag viel er uit de vele wolken soms wat lichte regen en motregen. Lokaal knipoogde ook nog even de zon, maar over het algemeen was het grijs en bewolkt. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 12° met maximaal 8,0° op Terschelling en 12 in Maastricht. In België lagen de maxima tussen de 10 en 12° met in Beitem 11,7°,

de kleuren moesten gisteren van het carnaval komen… De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: eerst regen, later buien met kans op onweer
Het is op deze maandag over het algemeen bewolkt en vanochtend trekt er een gebied met regen van west naar oost over het land, maar in het oosten blijft het vanochtend nog droog. Vanmiddag regent het ook in de oostelijke helft en vanuit het westen volgen flinke buien die van onweer vergezeld kunnen gaan. De wind waait uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig, lokaal krachtig van kracht, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 9° langs de kust en naar 11, lokaal 12 in het oosten. Op de Wadden en ook in de hogere delen van België wordt het een graad of 7-8.


Vanavond en de komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en het komt regelmatig tot enkele buien en bij die buien is aanhoudend kans op onweer. In de Ardennen is er ook kans op sneeuw. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot (vrij) krachtig van kracht en de temperatuur daalt naar 3-4°, maar in de Ardennen koelt het af naar waarden rond het vriespunt.

er stond wederom veel wind. Deze foto op het strand werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Morgen: flinke buien, lokaal met een winters karakter. In de Ardennen sneeuw
Morgen is het over het algemeen bewolkt en het komt tot enkele buien. In de ochtend valt het met de buiigheid nog wel mee, maar morgenmiddag komt het tot flinke buien en bij deze buien is kans op hagel en smeltende sneeuw en lokaal is ook nog onweer mogelijk. In de Ardennen gaat het sneeuwen en kan er zomaar een tiental centimeter vallen. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten, maar draait in de middag naar west en neemt iets in kracht af. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 8°, maar in stevige buien is het enkele graden kouder. In de Ardennen liggen de maxima een fractie boven nul.

morgen wordt er sneuw verwacht. In de Ardennen en Hoge Venen kan een aardig pakketje vallen, elders draait het om smeltende sneeuw. Bron: ECMWF.

Morgenavond trekken de buien naar het oosten weg en wordt het in Nederland eventjes droog. In België echter trekt weer een storing binnen en komt het tot buiige regen en in de Ardennen gaat het opnieuw sneeuwen. In de nacht naar woensdag trekt er ook in Nederland weer een gebied met buiige regen over en uiteindelijk valt er overal dus neerslag. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot krachtig van kracht en de temperatuur daalt naar waarden dichtbij het vriespunt in het noordoosten en naar 4 in het westen en zuidwesten.

ook Johan Klos maakte weer een mooie foto van het grijze weerbeeld.

Woensdag: buien
Woensdag beginnen we de dag met buiige regen. Later komt het tot enkele ‘losse’ buien, maar tussendoor schijnt dan ook even de zon. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt op de eerste dag van de meteorologische lente naar 7-8° in het noorden en noordwesten en naar 10, lokaal 11 in het zuiden en in grote delen van België.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag is het bewolkt en een volgend gebied met regen trekt van zuidwest naar noordoost over de Lage Landen. Het koelt af naar waarden tussen de 2 en 5°.

de verwachte weerkaart voor eind deze week. Lagedruk blijft weersbepalend.

De rest van de week en komend weekend: aanhoudend wisselvallig
Met een stevige westelijke stroming blijft het ook de eerste dagen van maart uitermate wisselvallig met elke dag regen of enkele buien. Donderdag trekken er buien over, vrijdag gaat het geruime tijd regenen en ook zaterdag valt er van tijd tot tijd regen. Zondag tenslotte draait het weer om enkele buien.

De temperatuur is vandaag vrij hoog met een graad of 10-11, maar de komende dagen is het minder zacht. Later deze week loopt het kwik weer wat op en ook volgende week is het overdag een graad of 10. Volgende week neemt wel de kans op vorst in de nacht weer toe.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Het is behoorlijk wisselvallig en daarom kijken we ook even naar de neerslagpluim voor de komende 10 dagen en vandaag is dat weer de totale neerslagpluim. Tot en met zondagavond 19 uur wordt er tussen de 21 en 44 millimeter verwacht. Het Europese model is daarbij de droogste variant en de Canadese de natste.

Elke dag valt er wel regen of komt het tot enkele buien. Pas eind volgende week wordt het droger. Bron: Kachelmannwetter.de

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we veelal temperaturen tussen de 5 en 10° over het algemeen. Winterweer zit er de komende 10 dagen niet in en ook een vroege lente kunnen we op basis van onderstaande pluim vergeten.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter loopt langzaam op zijn einde. Wees niet getreurd, want ook na de meteorologische winter gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk ook hier in de Lage Landen. Blijf dan ook na de winter de ontwikkelingen volgen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 357 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier