Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Zaterdag 13 oktober 2018 is de boeken ingegaan, want het werd nooit eerder zo warm zo laat in het jaar. Het Limburgse Ell noteerde een maximumtemperatuur van 28,1° en het KNMI meetpunt De Bilt noteerde 26,3°. De grote vraag is natuurlijk: wanneer gaat het kwik nu eens omlaag, want het lijkt wel of er geen eind komt aan de zomer.

Het antwoord daarop is dat het voorlopig nog (veel) te warm blijft met ook vandaag weer temperaturen (ruim) boven de 20°. Pas in de loop van de komende week gaat het kwik omlaag naar meer normalere waarden die passen bij de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Thermische topdag!

Gisteren was een dag om door een ringetje te halen en zeker als je kijkt naar de datum. 43 jaar geleden viel er sneeuw op de 13e oktober, gisteren steeg de temperatuur in nagenoeg het hele land tot boven de zomerse grens van 25° en het was dan ook de meest late zomerse dag in het jaar. Alleen op de Wadden, in het westen van Friesland en in het westen van Zeeland bleef het kwik onder de zomerse, maar absoluut boven de warme grens.

Het landelijke dagrecord was 25,1° uit 1990 en gemeten in Volkel, maar het record is nu maar liefst 3 graden meer en staat zoals gezegd op 28,1° gemeten in Ell. Vlieland noteerde 20,7, Terschelling 21,3, Vlissingen 22,7° en Stavoren 24,3°. Elders zomerse maxima met bijvoorbeeld in Nieuw Beerta 27,6 en in Twenthe 27,9°. In België werd het 22 tot 27° met in Kleine Brogel 27,2°.

De dag begon fraai. Maurice Vroegrijk maakte deze foto in Zegge.
Ook Aad Hogenboom maakte een prachtige foto van de zonsopkomst.
Jolanda Bakker is weer creatief geweest. Het werd gisteren recordwarm met 28° in Ell en ze maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Joyce Derksen maakte deze mooie en treffende foto.

Veel zon, later (sluier)wolken

Ook op deze zondag is het nog prachtig nazomerweer. De zon schijnt flink, maar vanuit het westen verschijnt er wel steeds meer hoge (sluier)bewolking en uiteindelijk gaat de zon, het eerst in het westen, erachter schuil.

De wind waait uit het zuiden en is overwegend matig van kracht en de temperatuur gaat wederom flink de hoogte in. In het westen en noorden wordt het maximaal 22-23°, in het binnenland loopt het kwik op naar 24 en in het oosten en zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het weer een zomerse 25-26° worden.

Wederom zullen er datumrecords sneuvelen, want het werd in het verleden nooit warmer dan 24,0° op de 14e oktober.

Vanavond en de komende nacht is het dan meest bewolkt en in het westen en noordwesten van het land is lokaal wat lichte regen mogelijk. De temperatuur daalt naar 14-15°.

Wolkenvelden, in het noordwesten kans op regen

Morgen zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. In het noordwesten is er kans op wat lichte regen en motregen vanwege een slepend front op de Noordzee, elders blijft het droog.

De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 20 tot 24° met de hoogste temperaturen in het oosten en zuiden. Alleen in het noordwesten blijft het kwik onder de 20°.

de verwachte weerkaart voor woensdag. Bron: meteologix.com

Licht wisselvallig met langzaam dalende temperaturen

Dinsdag is het weer prima oktoberweer met flink wat zonneschijn. Wel is er sluierbewolking aanwezig. De wind waait uit het zuiden en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt opnieuw tot boven de 20°. In het zuidoosten zijn weer zomerse maxima van 26° mogelijk, althans volgens het Europese weermodel.

De rest van de week schijnt geregeld de zon, maar soms kunnen ook storingen tot onze streken doordringen. De temperatuur gaat eindelijk omlaag en daalt van 17 tot 20° op woensdag naar 14-15° in het komende weekend.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur gaat dalen, maar het gaat heel langzaam. Na deze warme zondag kan het ook morgen en dinsdag nog warm zijn met temperaturen boven de 20°. Het Duitse model, gisteren als enige de warmste, is vandaag het ‘koudst’. Uiteindelijk daalt de temperatuur in alle modellen naar een graad of 15 op vrijdag. Na het weekend kan het nog kouder worden.

De hond van Albert Thibaudier genoot, net als velen, van het prachtige najaarsweer.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje. Fijne zondag en tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 768 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer